220 000 евро за подмяната на ръбестите колонки по автобусните

...
220 000 евро за подмяната на ръбестите колонки по автобусните
Коментари Харесай

И в Германия харчат луди пари за безмислени ремонти и дейности

220 000 евро за подмяната на ръбестите колонки по автобусните спирки в Падерборн с обли – с цел да са безвредни при катастрофи. И тази година Съюзът на немските данъкоплатци разкри десетки случаи на разхищения на публични средства, за които споделя Клуб " Z ".

Традицията е към този момент на 50 години – от половин век насам насам Съюзът на немските данъкоплатци с рентгенов взор съумява да откри десетките случаи на изключително безразсъдно консумиране на публични средства из цялата страна в така наречен Черна книга. Съюзът на данъкоплатците е самостоятелен, партийно безпристрастен и работи напълно в работа на обществото. Оповестявайки случаите на разхищения на данъчни приходи, организацията се пробва да редуцира ставките, да спре глупавите разходи, да понижи отговорностите на общините и да ограничи бюрокрацията. Като въобще не споделя упованията, че в околните години работата й ще намалее.

В книгата е разказан както проточилият се с години ремонт на концертната зала „ Бетовен “ в Бон, чиято стойност към този момент възлиза на минимум 195 милиона евро, по този начин и препарадоксалната история с дама от Крефелд, която тъкмо в навечерието на пенсионирането си за малко не била включена в стратегия за образование за отбягване на дълготрайната безработица. 66-годишната жена се пробвала да обясни недоразумението с локалната Агенция по труда, само че тя упорствала да я включи в програмата. Едва след намесата на Съюза на данъкоплатците организацията се отказала от безсмислена мярка, финансирана с публични средства.

Както се вижда - лишените от смисъл начинания напълно не са български патент: и в Регенсбург както и в София са били дадени 900 000 евро за първокласна социална тоалетна. Но дано да забележим още някои от другите образци, попаднали в тазгодишното издание на Черната книга, те са от провинция Хесен: 20 милиона литра питейна вода на стойност 35 000 евро изтекли в земята поради дефектна инсталация; кръгово кръстовище за 125 000 евро се оказало неприложимо, защото било прекомерно тясно; над 300 преносимия компютър за учебните заведения в региона Райнгау-Таунус по този начин и си стоят неизползвани, тъй като в това време всички учители били обзаведени с преносими компютри. Скулптурата " Посветено на водата " на брега на Рейн (на снимката) пък е коствала 350 000 евро - със 100 000 повече от в началото плануванаъа сума. 

Всяка година в Черната книга се разгласяват по 100 образеца за изключително безумни разхищения на публични средства от цяла Германия. А периметърът е повече от необятен – от пребогато пари за самобитно произведение на изкуството във Висбаден до централа за преправяне на боклуци в Херинген, която осем години след построяването си по този начин и не е проработила, а в това време излиза на данъкоплатците минимум два милиона евро.

Някои случаи се повтарят постоянно в следващите издания на Черната книга – като да вземем за пример автомагистрала, чието строителство ни най-малкоо не е завършило 30 години след старта му, или пък предстоящ на облагородяване с фонтани и зеленина площад във Франкфурт покрай постройката на Европейската централна банка – при него стартът пък е бил даден през 2005-а година.

„ Не сме мърморковци, желаеме да бъдем коректив и да допринесем за това в бъдеще сходни случаи да се предотвратяват “, споделят от Съюза на немските данъкоплатци.
Разчитат за успеваемостта на съдействието на жителите – одобряват сигнали за открити безобразия, които по-късно изследват. Правят инспекции на раздадените публични поръчки, четат деликатно и прессъобщенията на локалните управляващи.

„ Смятам, че сходни Черни книги ще има най-малко в идващите 50 години “, споделя пред „ Франкфуртер Рундшау “ Йоахим Папендик от Съюза на данъкоплатците.
Аргументацията му: от 50 години насам по този начин и не се е трансформирало нищо – съществени проблеми остават внезапното повишаване на разноските, небрежността, грешките в планирането или пък влиятелните планове, изискващи доста средства, които постоянно са прекомерно огромни за обитаемото място, в което се осъществят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР