22 измервателни станции ще следят нивото на фини прахови частици

...
22 измервателни станции ще следят нивото на фини прахови частици
Коментари Харесай

22 станции в столицата ще следят за фини прахови частици, обещаха от общината

22 измервателни станции ще наблюдават равнището на фини прахови частици и нездравословни газове в София. Това заяви Теодора Полимерова от Столична община по време на втората работна среща при омбудсмана за непорочност на въздуха и посочи, че в регион " Красна поляна " ще има 2 станции - на обръщалото на трамвай 10 и на постройката на районната администрация. Ще се слагат станции и в " Люлин ", " Овча купел ", " Сердика " и други региони на столицата. Общо 100 станции ще бъдат инсталирани по взаимен план с Тирана, Солун, Скопие и Никозия сподели още Полимерова.
Повод за привикване на форума станаха постъпилите при омбудсмана десетки тъжби на жители от цялата страна, измежду които максимален брой от поданици на столицата – от кв. „ Красна поляна “, кв. „ Овча купел “, кв. „ Западен парк “, регион „ Надежда “. Хората желаеха институциите да поемат ясни задължения за справяне с наднорменото замърсяване на въздуха.
На 15 април работната група при омбудсмана за чистотата на въздуха ще се събере на трета среща, с цел да направи обзор на постигнатото и да набележи нови ограничения и задания на институциите. Това разгласи омбудсманът Мая Манолова в края на срещата.
Десислава Малинова, гражданин на столичния квартал " Красна поляна " показа, че не се усеща нито обнадеждена, нито разочарована. Поставянето на измервателни станции в " Красна поляна ", които да регистрират качеството на въздуха в действително време е едно от настояванията на съкварталците й от години. " Най-близката станция до нашия регион се намира в кв. " Хиподрума " и е ситуирана в парк, тъй че е неуместно тя да регистрира замърсяването в " Красна поляна " и замърсяването, което идва от " Факултета " и от така наречен виетнамски общежития ", посочи Малинова.
Всичко се случва пъклен постепенно, оплака се тя - обещанието за станция в регион Красна поляна беше от 2017 година, а към този момент сме 2019 и още няма станция, акцентира тя. " За жителите на региона е доста значимо да имат настояща информация, с цел да може да бъде оценена и употребена пред институциите. Защото замърсяването се усеща от жителите, усеща се и от работещите в администрацията, само че не и от институциите. Институциите не желаят да го припознаят като проблем ", посочи още Малинова. Изключително мъчно е, акцентира тя - да убедим институциите, че имаме проблем. Ако разполагаме с данни, най-малко ще имаме на какво да се основаваме в настояванията си пред тях ", добави тя.
" Освен слагането на станциите желаеме и неотложно смяна в заповедта за а настаняването и наредбата за настаняване в обществени жилища, защото там е огромният проблем - там всекидневно в зимния интервал се горят битови боклуци ", акцентира жителката на " Красна поляна " и уточни, че и противозаконните гета на територията на " Факултета също генерират замърсяване на въздуха на целия регион поради горене на битови боклуци.
" Настояваме горенето на битови боклуци да бъде инкриминирано. В момента това се санкционира с административно наказване, само че както знаем нито се заплащат санкциите, нито оказват някакво въздействие ", съобщи още Малинова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР