21 януари – на този ден в България почитаме всички

...
21 януари – на този ден в България почитаме всички
Коментари Харесай

Денят на родилната помощ е

21 януари – на този ден в България почитаме всички тези експерти, които оказват помощ на живота да се появи на белия свят. Всеки от нас дължи признателност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и всички експерти, които работят в отделенията за грижи към родилката и бебето. Денят на родилната помощ се чества от 1951 година, когато с декрет на Народното събрание е избрана датата 21 януари в сходство с празника Бабинден (по остарял стил).

Традицията

Празникът стартира рано сутринта с тържествени ритуали във всички АГ отделения на лечебните заведения и клиниките в страната. Лекарите и акушерките разчупват питка с мед, като за празника има и особено наричане, което гласи: " Тая година, които са родили, следващата година да повторят, цялостните да са изпразнят, празните да са изпълнят. Амин! "

После се прави и ритуалът по измиване ръцете на акуширащите, като им се подарява сапун и забрадка. А тези, които с Божията благословия и с тяхна помощ неотдавна са посрещнали на бял свят децата си, насочат своите благодарности към хората в бели престилки.

" Щастието в специалността – то е като соленото и сладкото, човек самичък избира от кое да опита, тъй като се редуват моментите на благополучие и компликациите, само че ние обръщаме внимание на щастливите мигове и по този начин те се умножават " – споделя акушерката Надежда Стаменова, осведоми БНР. Колегите ѝ я дефинират като извънредно предан експерт, който търси съвременен метод за помощ на бъдещите майки и новородените. Самата тя споделя, че специалността ѝ е неповторима: " Не самото здравно обгрижване, а това че ти си там и се докосваш до новия живот, до началото на щастието на хората – това я прави друга от всички останали ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР