21 са жертвите на стрелбата в начално училище в САЩ,

...
21 са жертвите на стрелбата в начално училище в САЩ,
Коментари Харесай

Байдън иска строги оръжейни закони след стрелба с 21 жертви в училище

21 са жертвите на стрелбата в начално учебно заведение в Съединени американски щати, предават международните организации.

Става дума за 19 деца и двама възрастни.

Инцидентът е станал в град Увалде, намиращ се на 160 километра от Сан Антонио в щата Тексас, посочи американският сенатор Роланд Гутиерес.

Преди да отиде в учебното заведение, стрелецът е прострелял и баба си, която е в болница в сериозно положение.

Губернаторът Грег Абът разпознава нападателя като 18-годишен юноша от близка гимназия:

"Стрелецът е Салвадор Рамос, на 18 години, който живее в Увалде. Смята се, че той е оставил колата си и е влезнал в учебното заведение, като е имал револвер. Предполага се, че може да е разполагал и с пушка, само че това към момента не е доказано. Нападателят е мъртъв и се счита, че е бил убит от служителите на реда, които са пристигнали на мястото ".

По предварителни данни Рамос е бил въоръжен с револвер и с полуавтоматична пушка АR-15.

След случая основният прокурор на щата Тексас Кен Пакстън предложи учителите и различен административен личен състав в учебните заведения да разполагат с оръжие:

"Да въоръжим евентуално учителите и другите админи, които имат подготовка, тъй като първите отзовали се на сигнала представители на управляващите нормално не могат да стигнат в точния момент, с цел да предотвратят стрелбата. Това не е допустимо, в случай че нямате служител на реда във всяко образователно заведение. Затова считам, че би трябвало да се направи повече в самите учебни заведения ".

Американският президент Джо Байдън прикани за опълчване на оръжейното лоби, както и за приемане на строги закони за притежанието на оръжия.

Байдън уточни, че за последните 10 години е имало над 900 случая, свързани с потреблението на оръжия в образователни заведения.

По думите му на никое място другаде по света сходни всеобщи стрелби не се случват с такава периодичност, както в личната му страна:

"Трябва да действаме и не ми казвайте, че не можем да ограничим тази кланица. Кариерата ми на сенатор и вицепрезидент мина в приемането на закони, които лимитират използването на оръжия. Идеята, че 18-годишно хлапе може да влезе в оръжеен магазин и да си купи две огнестрелни оръжия е сбъркана.

За какво, за бога, ти е пушка, с изключение на с цел да убиеш някого? ", попита американският държавен глава, който подреди флаговете на Белия дом и други публични здания да бъдат спуснати на половина до залез на 28 май в символ на респект към жертвите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР