21% ръст на несъстоятелността в глобален мащаб се прогнозира за

...
21% ръст на несъстоятелността в глобален мащаб се прогнозира за
Коментари Харесай

В кои сектори у нас имаше най-много фалити през 2022 година

21% растеж на несъстоятелността в световен мащаб се предвижда за 2023 година. За България това число е 5%. Увеличават се и периодите за междуфирмени разплащания, сигнализират специалистите. Това се споделя в отчет на Alllianz Trade.

Очакванията на специалистите са вълната от несъстоятелности да продължи и през 2024 година с още 4% приблизително нарастване по света и още 5% у нас.

Тази наклонност стартира още през предходната година с 2% световен растеж и 1% в България. В Европейския съюз и изключително в Западна Европа трендът даже е доста над тези равнища - надлежно 18% и 22%.

Особено сериозна е обстановката във Франция, където през предходната година се регистрира 48% растеж на банкрутите, а прогнозата на Allianz Trade е наклонността да продължи и през 2023 година с 59000 нови банкрути, или растеж от още 41%. До края на годината банкрутите в Обединеното кралство ще набъбнат с 16%, в Италия с 24%, а в Съединени американски щати поради затегнатата политика на разпределяне на заеми с 49%.

За една страна прогнозата е особени неприятна. Това е Полша с предстоящо нарастване през 2024 година от близо 100%, по отношение на предкризисната 2019 година.

Като цяло възобновяване на неплатежоспособността има в малко по-малко от 60% от промишленостите в Европа, с връщане към предпандемичните единствено за 22% от тях в годишно изражение, основно в хотелиерство и ресторантьорство, транспорт/складиране и B2C услуги. Има капацитет за нормализиране в останалите браншове.

Кои браншове у нас понесоха най-вече банкрути

Според разбора на Allianz Trade в България през последната година съвсем не се следят банкрути на огромни компании, а ударът е главно върху дребния и междинния бизнес. Сред най-пострадалите са по-малки търговци на горива и местни бензиностанции, както и транспортни компании.

Според отчета у нас максимален растеж на банкрутите през 2022-ра година има в сектор хотелиерство и ресторантьорство - с 54% повече от миналата 2021 година. Следва промишлеността, където банкрутите са нарастнали с 47 на 100 през предходната година на годишна база, а по-късно се подрежда транспортният бранш.

Макар и с по-малък растеж, само че също сериозен, се усилват банкрутите в бранша на информационните и информационните технологии - с 20% през 2022 година, по отношение на година по-рано.

Във финансовия сектор фалитите се усилват с 16%, а в строителния сектор с 14 на 100.

Според данните в България се очаква през 2024 година банкрутите да бъдат с 20% повече от тези през 2019 година. " В половината от страните, които следим, през 2023 година банкрутите ще се повишат до равнища по-високи от тези преди Коронавирус рецесията. През 2024 година това ще е обстановката в три от пет страни по света. ", предвиждат специалистите в годишния отчет на Allianz Trade.

Прогнозата за нарастване на банкрутите и то в страни, които са съществени търговски сътрудници и експортни дестинации за България, слага всяка една договорка под значителен риск. В Германия да вземем за пример през 2023 година се чака 22% растеж или 17 800 нови случая. В Румъния още 7700 компании е евентуално да разгласят неплатежоспособност до края на годината.

От Allianz Trade изследват и още една тревожна наклонност - удължаването на периодите за разплащанията сред компаниите по света. Средният интервал сред реализирането на договорката и приемането на заплащането се е нараснал с 5 дни до 59 през 2022 година, като това са най-неблагоприятните равнища от рецесията през 2008 година насам. 17% от фирмите по света получават парите си след повече от 90 дни.

" Тези процеси трансформират фирмите несъзнателно в кредитиращи институции, което усилва доста рискът от ликвидност. В момента съгласно изчисленията на нашите специалисти на световно равнище " пропастта " в ликвидността сред компаниите доближава 30 трилиона щ.д. ", изяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България, към този момент опериращи под комерсиалната марка Allianz Trade.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР