21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас, 17

...
21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас, 17
Коментари Харесай

21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас - има ли опасност от епидемия?

21 души са с доказана диагноза морбили у нас, 17 от тях са деца, осведоми Дарик основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса на дребната шарка от Италия. При болните деца от Банско и Разлог евентуално приказваме за импорт от Македония, където вирусът лиши живота на три деца, добави доктор Кунчев.

Има ли заплаха от зараза?

„ Към тези 17 се прибавят още 4, които преди малко ми оповестиха, и по този начин стават 21. От всички тях три са деца от същата група, които са обитавали в това популярно детско поделение в Разлог, където е станал контактът. Така че те са малко следствие на направеното там разпространяване. Има един мъж на 27 години, който се е върнал от Италия, непосредствено с клинична картина “, съобщи доктор Кунчев.

„ Вносът е евентуално от Македония, дори и тези, които са в Банско и Разлог, като за Банско имаме данни, само че за Разлог не можем да открием източника, тъй като болестта е толкоз заразно, че става доста бързо и елементарно и няма потребност да си с някой в една стая часове. Достатъчно е да се разминете в коридора и отново може да стане заразяване. Така че вносни са към този момент “, добави той.

„ Въпросът беше дали ще намерят почва да се развиват у нас, или не. Ако нещата се лимитират до този гърмеж в Разлог, ние и през годината към момента ще имаме импорт и на други места и това, че ще изникват обособени случаи или дребни епидемиологични гърмежи по градини, ясли, отделения, това не е толкоз ужасно. Въпросът е ще може ли да откри задоволително неимунни хора, че да провокира зараза. Аз мисля, че изискванията са много по-различни при нас. Обхватът ни последните години не е неприятен и чак до такива стойности, като украинските, румънските и сръбските, едва ли ще стигнем, само че всичко зависи от това какъв брой добре са си свършили работата и родителите, и персоналните лекари “, успокои основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Нови случаи на морбили, в столична болница лекуват пет деца от Разлог

Относно децата от Разлог, които са приети в болница в Инфекциозно поделение на УМБАЛ " Св. Анна ", доктор Петър Петров, шеф на отделението, съобщи, че са леко до приблизително повредени от заболяването, само че заплаха за живота им няма. Предстои им лекуване с дълготрайност най-малко пет дни, преди да бъдат изписани, показаха от болничното заведение. И петте деца не са били имунизирани.

„ Децата не са ваксинирани, което допуска повода да се развие толкоз бързо. Те сега са в относително положително положение, без значение че имаме заболяване, което би могло да се утежни “, уточни доктор Петров и добави, че тяхната задача е да не разрешават утежняване на тези положения и да лимитират епидемиологично разпространяване на болестта.

СЗО предизвестява: Заболяванията от морбили са се нараснали в целия свят

„ От четири месеца до шест годинки са децата. Ако би трябвало да кажем истината, не е леко положението, само че не е и доста тежко. Те са рискови деца в тази възраст, тъй като имунитетът от майката е понижен и то би трябвало да си създаде личен, по тази причина е рисково дете. Независимо, че са с няколко болести децата, е хубаво да бъдат под наблюдаване и да се наблюдават непрекъснато. Да не се пробва домашно лекуване “, уточни още експертът.

„ Това не е зараза. Това е един епидемиологичен гърмеж, който за положително или неприятно считаме, че е стеснен, не се популяризира. Нито едно от тези деца не е ваксирано и това е главната причина, с цел да се разболеят. Имунизираните деца не, че не могат да се разболеят, само че шансът е доста по-малък и ще се премине по-леко “, добави той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР