2066 лева на месец трябват на 3-членно домакинство, за да

...
2066 лева на месец трябват на 3-членно домакинство, за да
Коментари Харесай

Колко пари са нужни на едно 3-членно семейство, за да живее ...

2066 лв. на месец трябват на 3-членно домакинство, с цел да живее удовлетворително. Това значи, че всеки от двамата работещи би трябвало да получава най-малко по 1331 лв. бруто, заяви Виолета Иванова, заместник-директор на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ по време на показване на проучването " Основни резултати от наблюдението на потребителските цени и заплата за прехрана, декември 2021”.

За първи път чистият приход за прехрана на семейство надминава психическата граница от 2000 лв.. Ако семейството е едночленно, разноските единствено за храна възлизат на 417 лева месечно, а индивидът би трябвало да работи за 1479 лв.. Толкова е нужния приход за обезпечаване на обществено допустим метод на живот за последното тримесечие на предходната година.

" Минималната работна заплата загуби своята покупателна дарба през предходната година, само че и от 1 април няма да може да си я върне, изключително имайки поради новата прогноза за инфлация от 7.5 на 100, а не заложената в бюджета - 5.6 на 100 ", разяснява Любослав Костов, шеф ИССИ.

" Лошото е, че броят на работещите на минимална работна заплата пораства ", счита президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Все още на 650 лв. са към 500 хиляди наети лица, които са 22 на 100 от всички наети към септември предходната година. Тези хора работят главно в секторите селско, горско и рибно стопанство, преработваща индустрия, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, търговия и ремонт на коли и др, като всеобщо са отвън държавния бранш. Огромната част от „ работещите бедни” са в частния бранш – 91,5 на 100 от всички на МРЗ и единствено 42 хиляди лица, или 8,5% са в публичния бранш. Ето за какво са погрешни изказванията на бизнеса, че страната е неприятен шеф, разяснява Пламен Димитров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР