2025 година е реалистична дата за приемане на еврото от

...
2025 година е реалистична дата за приемане на еврото от
Коментари Харесай

Махането на плоския данък е изключително вредно за България, предупреди икономист

2025 година е реалистична дата за приемане на еврото от България. Това разяснява ръководителят на постоянната задача на Международния валутен фонд. Получихме и рекомендации за това да премахнем плоския налог, да внимаваме с кредитирането и да реформираме пенсиите.

" Управлението на обществените финанси би трябвало да бъде консистентна политика, така че не може МВФ да дава рекомендации по време на Ковид-пандемията през 2021-2022 страните да харчат, а през 2023 година да се каже, че имаме неприятна финансова политика. Да, имаме я, само че това бяха рекомендациите на тези институции, в това число на МВФ. Фискалната политика не се трансформира от през днешния ден за на следващия ден, а освен това - рекомендациите, които дава МВФ, не би трябвало просто да обсъдим дали може да ги изпълним, а дали би трябвало да ги изпълним ", сподели финансовият анализатор Михаил Кръстев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му отпадането на плоския налог е извънредно нездравословно за българската стопанска система.

" Има проучвания, които демонстрират какви са изгодите от въвеждането на плоския налог както в България, по този начин и в Балтийските републики. Имаме и съответен образец със Словакия, където той беше въведен, стигна се до превъзмогване на отрицателните резултати от рецесията през 2008 година, а след отпадането му не виждаме такива резултати. Когато гледаме какво ни предлагат, би трябвало да гледаме и личния си интерес. МВФ постоянно е бил срещу плоския налог, в това число и в Румъния ", добави Кръстев.

Финансовият анализатор Даниел Василев е на мнение, че би трябвало да се намерения какво ще се случи с стопанската система, в случай че хората с най-високи приходи се наложи да заплащат още повече осигуровки.

" Премахването на тавана върху осигурителния приход ще накара хората, които взимат огромни заплати от рода на 6 до 10 хиляди лв., да се обезпечават върху цялостния размер. Това на процедура се явява още едно нарастване на налозите ", посочи той.

Василев попита дали бизнесите ще бъдат подтиквани да влагат у нас, в случай че се вкара тази мярка.

" Ако ние нямаме повече вложения и повече икономическа интензивност, даже в случай че задачата е да се събират повече доходи, ние при спад на икономическа интензивност и високи налози може да се окаже, че събираме по-малко доходи в хазната и че има други голям брой резултати върху стопанската система ", разяснява анализаторът.

Колегата му напомни, че в последните дни станахме очевидци на това, че 1 милиарда лева бяха преместени в разнообразни сфери на стопанската система.

" Дефицитът може да се понижи доста елементарно, само че той няма огромно значение, въпросът е какво е действителното положение на стопанската система. Прогнозите за Еврозоната за 2025 година, в случай че става въпрос за януари, нямаме късмет, без значение още какъв брой изявления ще бъдат направени. Ако създадем опит за влизане в средата на годината по средата на данъчната акция, т.е. част от нея се е осъществила в левове, а останалата част би трябвало да се реализира в евро - горко ѝ на българската стопанската система ", безапелационен е Кръстев.

Даниел Василев разясни, че инфлацията е директно разследване от паричната политика.

" Ние сме подвластен в немалка степен от паричната политика на Централната европейска банка, тъй като Българска народна банка не води своя лична парична политика. Дори самият Международен валутен фонд чака показателят на потребителските цени да е 3,5%. В огромни стопански системи по света виждаме връщане на растежа на показателите на потребителските цени, Съединени американски щати е подобен образец ", акцентира той.

Михаил Кръстев е на мнение, че в България не може да се твърди, че сметката се заплаща от бедните, а не от богатите.

" Данъчната система в България е извънредно опростена през последните 15 години. Тя е извънредно ефикасна, събираемостта е висока, само че не може да харчим повече, в сравнение с генерираме. В момента разноските за пенсии надвишават приходите за Данък добавена стойност. Проблемите с пенсионната система са доста съществени, те са заложени като цяло в нейната конструкция ", изясни гостът.

Според Василев България би трябвало да намерения по какъв начин да притегли повече вложители.

" Защото ние каквито и политики да водим, има райони, които буксуват по всеки един вероятен измерител - обществено, стопански, демографски ", регистрира той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР