2022 г. беше тежка за криптото. Повече от 1.3 трилиона

...
2022 г. беше тежка за криптото. Повече от 1.3 трилиона
Коментари Харесай

Смели прогнози за биткойн: Срив от 70% или скок с 1400%

2022 година беше тежка за криптото. Повече от 1.3 трилиона $ бяха заличени от цената на пазара. А биткойн, най-голямата цифрова монета в света, означи спад на цената си с над 60%. Инвеститорите бяха хванати неподготвени от вълна от сривове в промишлеността – от стейбълкойн плана terraUSD до криптоборсата FTX, както и от влошаващия се макроикономически климат. Тези, които правеха прогнози за цената на биткойн през миналата година, меко казано пропуснаха задачата.

Но защото 2023 година към този момент е тук, някои пазарни играчи още веднъж предвиждат бъдещето на криптовалутите през тази година, която евентуално ще бъде също толкоз нестабилна.

Лихвените проценти по света се повишават и това натежава върху рисковите активи, като акции и биткойни. Инвеститорите също следят по какъв начин ще се развие сагата с банкрутиралата криптоборса FTX, която докара до ареста на създателя на компанията Сам Банкман-Фрайд на Бахамите.

CNBC обобщава някои от най-смелите прогнози за цените на биткойн през 2023 година
Тим Дрейпър: 250 000 $
Тим Дрейпър направи една от най-оптимистичните прогнози за биткойн за 2022 година, като тогава той очакваше, че токенът ще коства 250 000 $ до края на годината.

През ноември обаче милиардерът и рисков вложител сподели, че удължава периода за тази прогноза доникъде на 2023 година Дори след колапса на FTX той е уверен, че монетата ще доближи крайъгълния камък от четвърт милион.

Моето съмнение е, че защото дамите управляват 80% от разноските на дребно и единствено 1 от 7 биткойн портфейла сега се държат от дами, язовирът е на път да се пропука “, сподели Дрейпър пред CNBC.

Биткойнът ще би трябвало да нарасне с 1400%, с цел да може да се търгува на това равнище.

Въпреки намалените цени и намаляващите размери на търговия може да има причина да се подозира, че пазарът е достигнал дъното, съгласно Дрейпър.

Подозирам, че разполовяването през 2024 година ще има позитивен резултат “, сподели той.

Халвингът, както е известно събитието на разполовяване при токена, което се случва на всеки четири години, понижава премиите за миньорите на половина. Това се преглежда от някои вложители като позитивно за цената на биткойн, защото понижава предлагането. Следващото разполовяване е планувано да се случи някъде през 2024 година

Копачите на биткойни, които употребяват енергоемки машини за инспекция на транзакции и изсичане на нови токени, са притиснати от спада на цените и възходящите разноски за сила.

Тези участници натрупват големи купчини цифрова валута, което ги прави едни от най-големите продавачи на пазара. Тъй като миньорите разпродават притежанията си, с цел да изплатят насъбраните задължения, това би трябвало да отстрани по-голямата част от оставащия напън за продажба на биткойн.

Това исторически е добър знак за биткойн, сподели Виджай Аяр, вицепрезидент по корпоративното развиване в крипто борсата Luno.

При предходни спадове на пазарите капитулацията на миньорите нормално е показвала огромни дъна “, сподели Айяр пред CNBC. „ Разходите им за произвеждане стават по-големи от цената на биткойн, затова имате редица копачи, които или изключват машините си, или би трябвало да продадат повече биткойни, с цел да поддържат бизнеса си на повърхността. “

„ Ако пазарът доближи точка, в която може да всмуква в задоволителна степен този напън за продажба от миньорите, може да се допусна, че виждаме интервал на дъно. “
Standard Chartered: 5000 $
За някои участници на пазара обаче най-лошото занапред следва.

В изследователска записка от 5 декември Standard Chartered сподели, че биткойнът може да падне до 5000 $ за брой. Прогнозата, една от листата с „ изненади “ на банката, които са „ подценени “ от пазарите, би представлявала 70% спад от настоящите цени.

„ Доходността пада дружно с софтуерните акции в кошмарния сюжет на Standard Chartered за 2023 година и до момента в който разпродажбата на биткойни се забавя, вредите към този момент са нанесени “, сподели Ерик Робъртсен, световен началник на проучванията на банката.

Все повече и повече криптофирми и тържища се оказват с незадоволителна ликвидност, което води до нови банкрути и срив в доверието на вложителите в цифровите активи “, добави той.
Марк Мобиус: 10 000 $
Ветеранът вложител Марк Мобиус имаше относително сполучлива 2022 година През май той предвижда, че биткойнът ще падне до $20 000, когато се търгуваше над $28 000.

Той сподели, че биткойнът ще падне до 10 000 $ през 2022 година Това не се случи. Мобиус обаче сподели пред CNBC, че се придържа към тази прогноза и за 2023 година

Инвеститорът, който направи име във Franklin Templeton Investments, сподели пред CNBC, че неговата прогноза за биткойн произтича от възходящите лихвени проценти и общата по-строга парична политика от Федералния запас на Съединени американски щати.

С по-високите лихвени проценти привлекателността на държането или пазаруването на биткойни или други криптовалути става по-малко привлекателна, защото самото държане на монетата не носи рента “, сподели Мобиус по имейл.
Карол Александър: 50 000 $
Карол Александър, професор по финанси в университета Съсекс, не беше надалеч от задачата с прогнозата си, че биткойнът ще падне до 10 000 $ през 2022 година

Сега тя счита, че криптовалутата може да бъде настроена за облаги, само че не по аргументи, които може би очаквате.

Катализаторът ще бъде доминото, провокирано от пропадането на FTX, сподели Александър. Ако това се случи, тя чака цената на биткойн да доближи 30 000 $ през първото тримесечие, а по-късно 50 000 $ до третото или четвъртото тримесечие.

През 2023 година ще има ръководен бичи пазар, а не балон – тъй че няма да забележим превишаване на цената, както преди “, сподели тя пред CNBC.

„ Ще забележим месец или два на постоянни трендове в цените, осеяни с лимитирани от диапазона интервали и евентуално няколко краткотрайни срутва. “

Очакванията на Александър са, че с изпаряването на размерите на търговия и с търговци на ръба на оцеляването, огромните притежатели, известни като „ китове “, евентуално ще се намесят, с цел да поддържат пазара. Най-богатите 97 адреса на биткойн портфейли съставляват 14.15% от общото предложение, съгласно финтех компанията River Financial.
Антони Тренчев: Отказва да предвижда
Някои вложители се отхвърлиха да се пробват да предскажат цената на биткойн. За българина Антони Тренчев, основен изпълнителен шеф на платформата за криптокредитиране Nexo, последните събития са отрезвяващ миг.

Биткойн беше на позитивен път по-рано през 2022 година, като институционалното приемане нарастваше, само че няколко съществени сили се намесиха “, сподели той.

Тренчев един път предвижда, че биткойнът ще доближи връх от 100 000 $ до началото на 2023 година Сега той е завършил с опитите си да планува цената.

Лейт Халаф, финансов анализатор в AJ Bell, допусна, че опитите за прогнозиране на цената на биткойн са безполезни.

Можем да седим тук и да приказваме по това време идната година и може да е 5 000 или 50 000 $, просто няма да ме изненада, тъй като пазарът е мощно движен от настроения “, сподели той пред CNBC.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбиткойн криптопазар цена на биткойн прогноза ПоследниНай-четениПазари 44 Смели прогнози за биткойн: Срив от 70% или скок с 1400% Личности 2132 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Регулации 236 „ Дигитален фентанил “: Забраната на TikTok наподобява по-близо Политика 224 Дубай отстранява високия налог върху алкохола Личности 10034 „ Първият човек в историята “: Мъск изтри 200 милиарда $ от благосъстоянието си Любопитно 6710 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 5270 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Компании 4319 Deloitte класира 2 български IT компании измежду най-бързо растящите в района Всички новиниОще от ПазариВиж всичкиКак дейностите на Фед ще се отразят на пазарите?Опасенията за криза ще засилят $ през 2023 г.Цените на петрола в края на 2022 година: Какво следва през 2023 година?Какви събития ще движат пазарите през 2023 година? Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономика Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР