2021 година е много нетрадиционна и дано започналите процеси в

...
2021 година е много нетрадиционна и дано започналите процеси в
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Дано започнали процеси в публичните финанси да не продължат през 2022-ра

" 2021 година е доста нетрадиционна и нека почналите процеси в региона на обществените финанси да не продължат и през идната ".  

Това зави пред БНР финансистът Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите.

Той изясни, че всички държавни управления, които управляваха през отиващата си година са били склонни да премислят политиката на непоклатимост от последните 20 години:  

" И държавното управление на Бойко Борисов, и двете служебни, и към този момент постоянното на Кирил Петков даваха и дават поръчки за разхлабена фискална политика, за нова визия на разноските, която се заключава до няколко по-стари неща - ще харчим малко повече, в сравнение с получават. Тези поръчки са тревожни, тъй като това може да значи обръщането и един нов много дълъг интервал, преди да се върнем към нормализацията на сегашната политика.... Това е много рискова наклонност, в случай че се продължи ".

По думите на Любомир Дацов майсторството на държавното ръководство е да не позволява инфлацията:

" Когато тя към този момент пристигна, няма известни решения, има неприятни решения, които управляващите отсрочват да вземат до последния миг, тъй като след това мъчно биват преизбирани. Има единствено един инструмент против инфлацията и той е понижаване на натиска на разноските - в интерес на инфлацията. Сегашната политика, която се показва у нас, е към разхлабване на тези разноски и помпане на разноските, което значи помпане на инфлацията, а не ограничението ѝ ".

Не е добра концепция бюджетът да прави дефицити в тези условия, тъй като това подкрепя инфлацията, а не я понижава , изрично посочи финансистът:

" Минимизирането на провалите става през обществена политика, само че таргетирана към тези, които имат потребност ".

Той  дефинира държавния бюджет като еманация на политиката:

" Той е техника, отразява вижданията на политиците, които вземат решенията ".

Финансистът акцентира, че в страната няма рецесия, тъй като 4-5% стопански напредък, който ще имаме тази година и несъмнено и през идната, е най-голям, който ще бъде осъществен за последните 12 години.

Интервюто на Георги Марков с Любомир Дацов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР