2020 г. промени света до неузнаваемост. Невероятните сътресения бяха придружени

...
2020 г. промени света до неузнаваемост. Невероятните сътресения бяха придружени
Коментари Харесай

Кои бяха топ събитията на 2020 година


2020 година промени света до неразбираемост. Невероятните разтърсвания бяха съпроводени от бърз прогрес в науката, всеобщи митинги против авторитаризма на управляващите, полицейско принуждение или расова неправда. „ Евронюз “ обобщава най-важните събития през 2020 година , съобщи БГНЕС.

Коронавирус

Научихме за съществуването на нов ковид в края на предходната година. Само за няколко месеца той прекатурна живота на милиарди хора по света.

СЗО разгласи изключителна обстановка за здравето през февруари, когато вирусът обхвана Азия. През март тя назова протичащото се пандемия. През пролетта множеството страни в света вкараха разнообразни ограничавания за придвижване до строга карантина. Европа се трансформира в епицентър на световната рецесия. Световната стопанска система на процедура е спряла.

През есента и зимата множеството страни бяха обхванати от втората вълна на ковид. В продължение на една година учените съумяха да разработят и патентоват няколко ваксини едновременно. Няколко страни, в това число страните от Европейски Съюз, започнаха имунизация на популацията.

Според университета “Джонс Хопкинс ” към 30 декември 1,8 милиона души са умряли от COVID-19 в света, а други 81,1 милиона са били инфектирани.

Животът на черните има значение

Дори и с ограничаващи ограничения, полицейското ликвидиране на Джордж Флойд, невъоръжен негър американец в Минеаполис през май, провокира митинги за цивилен права, които станаха най-големите от 60-те години на предишния век.

Протестите против полицейското принуждение и систематичния расизъм обгърнаха света, в това число и Европа.

Политически раздори в Съединени американски щати

Започна процедура по импийчмънт против 45-ия президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, само че той бе оневинен.

През ноември Тръмп не съумя да завоюва президентските избори. Въпреки изказванията за фалшифицирани резултати от гласуването, той ще напусне Белия дом на 20 януари 2021 година. 78-годишният демократ Джо Байдън ще стане новият президент.

„ Брекзит “

Разводът на Англия с Европейски Съюз продължи през цялата година. Безкрайните договаряния завършваха в задънена улица до 24 декември. Най-накрая договорката беше подписана единствено една седмица преди края на преходния интервал.

Ръководителят на Европейския парламент Урсула фон дер Лайн и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и английският министър председател Борис Джонсън подписаха съглашение за бъдещите връзки сред Англия и Европейски Съюз. На 30 декември документът беше утвърден от Камарата на общините на Обединеното кралство. Сега евродепутатите би трябвало да го одобрят.

Беларус

Александър Лукашенко разгласи съкрушителна победа на президентските избори в Беларус на 9 август, само че опозицията и западните страни, в това число Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати, настояват, че вотът е подправен и отхвърлят да признаят резултатите.

В продължение на няколко месеца хиляди продемократични жители излизат на улицата всяка седмица. Светлана Тихановская, главният опозиционен претендент, който се счита за същински победител в изборите, избяга в Литва, с цел да избегне преследването.

Продемократични или антикорупционни митинги бяха извършени и в България, Тайланд, Киргизстан и Хонконг. В Полша десетки хиляди хора излязоха на митинг против съвсем цялостната възбрана за аборти в страната.

Армения и Азербайджан

Напрежението сред Армения и Азербайджан поради Нагорни Карабах ескалира в най-жестокия спор от десетилетия. В резултат на това най-малко пет хиляди души починаха, а стотици хиляди бяха вътрешно разселени.

Военните дейности завършиха на 9 ноември. Примирието е подписано с посредничеството на Русия. След сключването на мирното съглашение Азербайджан разгласи успеха си в спора, предизвиквайки вълна от неодобрение в Армения, където митингите против настоящето държавно управление към момента не престават.

Ливан

Експлозия в пристанището на Бейрут на 4 август умъртви над 200 души и рани над 6500 души.

Експлозията е породена от амониев нитрат, който е бил съхраняван в продължение на години в склад при рискови условия. Инцидентът потопи страната в нова политическа и икономическа рецесия, съпроводена от всеобщи митинги. Протестиращите упрекнаха държавното управление в непросветеност и корупция.

Иран

Напрежението сред Иран и Съединени американски щати се ускори след убийството на един от най-важните чиновници на иранската войска военачалник Касем Солеймани. Той беше погубен в Ирак на 3 януари от безпилотен въздушен удар.

Пет дни по-късно иранските военни смъкнаха интернационален пътнически полет на украинска самолетна компания, убивайки всички 176 пасажери и екипажа на борда. Техеран, който в началото отхвърли да е взел участие в случая, призна, че е объркал самолета с крилата ракета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР