2018-та е годината, през която в община Мездра са влезли

...
2018-та е годината, през която в община Мездра са влезли
Коментари Харесай

Кметът на Мездра се отчете в Крапец и Боденец

2018-та е годината, през която в община Мездра са влезнали най-вече средства по планове за последните 20 години, това съобщи инж. Генади Събков по време на доклада на миналата година в селата Крапец и Боденец.
„ Само за 2018 година в общината са вложени 8,3 милиона външни средства по планове и стратегии, в допълнение ВиК сдружението влага 370 000 лв. в Мездра “, сподели кметът като добави, че сега най-сериозен проблем е тежкото финансово положение на общината. Той акцентира, че до 31 януари 2019 година община Мездра е разплатила 6 милиона лв. остарели отговорности.
„ Въпреки похвалите от Министерство на финансите за безупречното кредитно досие, болшинството в общински съвет реши да попречва работата на общината през 2019 година като не гласоподава вземането на заем за рефинансиране на отговорностите към Министерство на финансите. Така останахме и без финансова стратегия, сподели още кметът и акцентира, че това няма да е капитулация, в противен случай, стимулират ни още по-силно “.
Повод за горделивост през 2019 година е обезпечените над 14 милиона лв. външни средства. „ В тази обстановка това е спасението – да участваме по разнообразни стратегии и планове за привличане на външни средства “.
Инж. Събков акцентира, че всичко, което касае град Мездра, е очевидно – 83 здания са санирани и над 2000 души могат да усетят комфорта на обновените здания. „ По-големи градове като Габрово и Видин в този момент стартират възобновяване на учебни заведения, нещо, което ние към този момент сме създали. Всички образователни заведения и детски градини са реновирани. Правим всичко на децата да бъде уютно “, сподели инж. Събков.
Пред присъстващите кметът показа обществената стратегия на общината, като съобщи, че денем профилиран автомобил е транспортирал човек в тежко обществено състояние и със съществено заболяване до болница в София. „ Децата в яслените групи не заплащат такса, грижим се за топлата храна на 90 души и разширяваме патронажа. Поддържаме Старческия дом по всевъзможен метод, увеличени са средствата за читалищата, които се обслужват счетоводно гратис. Това е обществена политика “, съобщи с възторг инж. Събков.
„ Хората са ме избрали да мисля и работя за тях, не да давам отговор на всевъзможни трудове по медиите “, сподели кметът в отговор на въпрос за медийната война, която се води против него. „ Сдобих се с огромни врагове още при започване на мандата си единствено тъй като желаех да вкарам нещата в ред “.
Инж. Генади Събков показа разликата сред приходите от селата и разноските, които се вършат за тяхното поддържане. В Крапец за 2018 година сумата от налози на физически лица е 1687 лева и такса Твърди битови отпадъци - 3639 лева против над 22 000 лева, които са вложени за почистването, ремонта на улици и кметството и други действия.
В Боденец събраната сума от налози е 2916 лева и 6367 лева Твърди битови отпадъци против 11 226 лева, вложени за почистването на селото. Направените вложения включваха бетониране на улица, покривът на кметството бе отчасти ремонтиран и бяха изкърпени дупки по улиците.
Жителите на с. Крапец показаха недоволството си от направения преди четири години непълен ремонт на пътя до Мездра, където закърпените сектори са отмъкнати и има причина да разбият ходовата част на колите.
Тежкотоварните камиони също се оказват проблем за живеещите в селото. Същият проблем и високата скорост, с която минават колите по основната улица, показаха и жителите на Боденец. Те желаеха да се откри най-хубавият метод за ограничение на скоростта, защото поставените знаци очевидно не се съблюдават.
В Крапец кметът се ангажира да даде багра и дървен материал за ремонт на оборудванията в детския ъгъл. Майки към този момент са поели отговорност да подобрят кътчето със лични сили. Най-големите дупки по ул. „ Стара планина “ също ще бъдат запълнени.
Боденчани се оплакаха от качеството на питейната вода, което е остарял проблем, обвързван с водоизточника.
Падането на напрежението на тока в селото е също проблем, който държи в непрекъснато напрежение жителите, защото дефектират домакинските им уреди.
Инж. Събков даде обещание улицата към казана да бъде подсипана и подравнена. Оперативна програма „ Чистота “ да обезпечи 4-кубиков резервоар за гробищния парк, а самият парк да бъде окосен и измит. Кметът изрече суперлативи за общинското дружество, което в зимните месеци е почиствало доста по-добре от всички други компании. Призова всеки, който желае да стартира работа в строителната бригада на Оперативна програма „ Чистота “, да подаде документи и незабавно ще стартира работа. „ Търся виновни хора “, приключи срещата кметът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР