200 души са загинали при катастрофи в страната от началото

...
200 души са загинали при катастрофи в страната от началото
Коментари Харесай

Рали пилот: Човек не може да преживее челен удар с над 80 км/ч

200 души са починали при произшествия в страната от началото на годината. Голяма част от случаите по пътищата стават поради превишена скорост.

Бързаме да пристигнем на работа, да се приберем, да отидем на отмора. Превишаваме позволената скорост, без да сме сигурни, че можем да спрем безвредно.

„ При 100 км/ч оптималният спирачен път е към 40 м. При 200 км/ч към този момент спирачният път е към 190 м “, сподели Димитър Илиев, рали водач, пред Българска национална телевизия.

На въпроса, в случай че караме със 180 км/ч по автомагистралата до морето ще успеем ли да спестим половин час, водачът отговори: Половин час е прекомерно огромна разлика. Не е невероятно, обаче ще бъдем в голям риск. Пределът, който човек може да преживее, в случай че се удари челно е някъде към 80 км/ч. Осемкратният рали първенец на България Димитър Илиев е претърпял не една или две произшествия. Казва, че не потегля на път преди всички в автомобила да са си поставили колана.

„ Бащи ми е обяснявал, че има доста потърпевши по пътя и се състезаваме кой първи ще си постави колана и аз постоянно съм първа “, сподели Руми - дъщерята на Димитър Илиев.

„ За предходната година се оказа, че има над 60 деца, починали в България, това са деца, на които в този момент им е започвал животът. Повечето от случаите те не са били обезопасени “, изясни Илиев.

Освен за пасажерите, високата скорост е рискова и за автомобила. Вдигането на оборотите повишава температурата на мотора.

„ Когато караме с една доста висока скорост ние не управляваме, а просто се возим на автомобила. Включвайки тук и относително остарелия ни автопарк, вероятността да се получи някаква щета по съществени възли - кормилна система, спирачна система е доста по-голяма, в сравнение с при един нов автомобил “, сподели Георги Илиев - притежател на автосервиз.

Високите скорости водят още до увеличение на разхода на гориво и обособяване на повече нездравословни излъчвания във въздуха. Но най-големият залог за спестяването на няколко минути е човешкият живот.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР