20 век е ерата на мафиотите в Америка и малцина

...
20 век е ерата на мафиотите в Америка и малцина
Коментари Харесай

Уайти Бълджър: Войникът от ВВС на САЩ, който стана бос на престъпна банда

20 век е ерата на мафиотите в Америка и малко на брой са по-известни от Джеймс „ Уайти “ Бълджър. Лидерът на небезизвестната тайфа Уинтър Хил прекарва огромна част от кариерата си на улицата. Преди дните си като водач на тайфа обаче Бълджър за известно време е във военновъздушните сили на Съединени американски щати.

 James J. Bulger - 1959 mugshot

Джеймс „ Уайти “ Бълджър е роден в Масачузетс през 1929 година Баща му, синдикален чиновник и докер, губи ръката си при акцидент, което води фамилията в беднотия. Когато общественият жилищен план Мери Елън МакКормак отваря порти, семейство Бълджърс се реалокира в отрудения регион в Южен Бостън.

Въпреки ситуацията си, братята на Бълджър, Джон и Уилям, се отличават в учебно заведение. За разлика от тях обаче той изпитва омерзение към образованието и избира да прекарва времето си по улиците. Бълджър също не обича да бъде именуван „ Джим “ или „ Джими “, само че няма нищо срещу да бъде именуван „ Уайти “ – прякор, появил се поради русата му коса.

Уайти Бълджър бързо си основава известност на едно от най-жилавите деца в региона и е изключително ловък в уличните битки; на него стартира да се гледа като на човек със ярко бъдеще в света на проведената престъпност. Първият му арест е идва на 14-годишна възраст – за кражба – а скоро по-късно се причислява към бандата на Шамрокс.

Последват още арести – за подправяне, нахлуване и въоръжен обир.

Поради младата си възраст по това време Уайти е наказан да иде в изправителен дом за малолетни. Когато навършва 18 години, му е дадена опцията да напусне улиците и да се причисли към Военновъздушни сили на Съединени американски щати. И той се възползва като постъпва на работа през 1948 година

Някои проблематични младежи, които се озовават в американската войска, се повлияват от дисциплината и в последна сметка се усъвършенстват. Това не се случва с Уайти. Разположен в базата Смоки Хил, Канзас, той непрекъснато се въвлича в беди и поради честите борби е задържан.

През 1950 година младежът от Бостън е арестуван и за бягство от армията. Той устоя още две години в работа, преди военновъздушните сили да се откажат от него през 1952 година и да го изпратят вкъщи в Масачузетс.

Обратно в Бостън, Бълджър се връща към незаконния си живот. Четири години след службата му в армията, той е откаран във федерален затвор в Атланта за задигане на камион, където твърди, че става тестови обект в скандално известната програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ MK-ULTRA. По-късно Бълджър е изместен във федералния затвор Алкатраз в Калифорния. Преместен е още веднъж, по-късно в присъдата си, а излиза на независимост през 1963 година

.

След като е освободен от Алкатраз, той поема ангажимент в никакъв случай да не се връща в кафеза още веднъж. В продължение на няколко години силата му продължава да пораства в региона на Бостън и доникъде на 80-те години бандата на Уинтър Хил доближава своя връх.

Групата се занимава с лихварство, залози, похищение и изнудване. Бълджър се въздържа лично да търгува с опиати, само че няма проблем да тараши наркодилърите; това може би е била най-доходоносната му процедура.

Агент Джон Конъли съумява да притегли гангстера през 70-те години и връзката сигурно е симбиотична и за двамата. Конъли става изгряваща звезда в бюрото, макар че е съден и наказан за корупция през 2002 година

През 1994 година Джон осведоми Уаити за идна офанзива на работна група, включваща членове на полицията в Бостън, Агенцията за битка с опиатите (DEA) и щатската полиция на Масачузетс. Близо две десетилетия той се укрива, само че в последна сметка е задържан през юни 2011 година и е наказан по 31 обвинявания, а по-късно е погубен в пандиза през 2018 година

Историята на Уайти Бълджър несъмнено е от тези, които Холивуд желае да опише. „ The Departed “ (2006) на Мартин Скорсезе е приспособен от хонконгски филм от 2002 година, озаглавен „ Internal Affairs “. Скорсезе обаче базира героите си на бандата Уинтър Хил и връзката на Бълджър с ФБР. Главният воин, преименуван на Франк Костело, е изигран от Джак Никълсън.

Друг филм, „ Black Mass “ от 2015 година, е непосредствено за Бълджър и бандата му. Той е изобразен от Джони Деп – само че по-късно мафиотът се афишира срещу стартирането му, заявявайки, че няма да го гледа.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР