20 популярни правозащитни групи от цял свят призоваха Гърция да

...
20 популярни правозащитни групи от цял свят призоваха Гърция да
Коментари Харесай

Правозащитници апелират Гърция да подобри бежанските лагери преди зимата


20 известни правозащитни групи от целия свят приканиха Гърция да усъвършенства изискванията в бежанските лагери и предизвестиха, че това е "въпрос на живот и смърт" преди началото на зимата. "Ние сме в конкуренция с времето. Животът още веднъж ще бъде изгубен тази зима - в случай че хората не могат да се придвижват по проведен и непринуден метод до континенталната част", сподели Яна Фрей, шеф на дирекция "Международна избавителна комисия" в Гърция. "Това е въпрос на живот и смърт", добави тя.

Групите, измежду които и "Амнести интернешънъл" и "Хюман Райтс Уоч", припомниха, че в лагерите на Лесбос, Самос и Хиос се намират близо 11 000 души. "Хиляди, в това число самотни дами и доста дребни деца, са принудени да живеят в летни палатки и спят на земята, до момента в който времето се влошава", се споделя в общото изказване. "Някои дами са принудени да споделят палатки с непознати мъже, което заплашва неприкосновеността на персоналния живот и безопасността", написа още там.

Гръцките управляващи обявиха, че са внимателни да реалокират на континента огромен брой лица, търсещи леговище. "Преместването на хора от острова до континента не взема решение проблема… незабавно ще дойдат и други", сподели министърът на миграцията Янис Музалас пред кореспонденти по-рано този месец.

Правителството се пробва да сътвори в допълнение пространство за лагери на островите, само че локалните управляващи се опълчват на плана. На Лесбос бе проведена 24-часова обща стачка в понеделник, с искане за незабавното прекачване на хиляди бежанци, надвишаващи потенциала на лагерите. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР