20 млн. лв. месечно ще струва на държавата скринингът на

...
20 млн. лв. месечно ще струва на държавата скринингът на
Коментари Харесай

20 млн. лв. месечно ще струва на държавата тестването за COVID-19


20 млн. лева месечно ще коства на страната скринингът на жителите COVID-19, като той ще се прави с три типа теста, съгласно пика на болестта. Това разгласи ръководителят на Националния действен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Той показа графика, която демонстрира в кой стадий би трябвало да се употребяват въпросните проби, с които се откриват и наблюдават инфектираните с ковид у нас.



По думите му „ риъл тайм “ тестванията – PCR са най-достоверни, с тях могат да се изследват 1200 случая на ден.

„ Той е муден и изисква инсталация и добре подготвен личен състав. Няма различен способ, който да е потвърдил повече своята надеждност. Това в България има опция да се открива при цялостен потенциал на работещите лаборатории в размер на към 1 000 или 1 200 случая на ден. Това значи към 30 хиляди теста месечно. Изразено като цени, това е към 930 хиляди лв. на месец. В поръчката, която е осъществена в Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста “, изясни началникът на ВМА.

Вторият метод за идентифициране на инфектиран в с ковид е посредством имунохроматографски способ въз основата на антиген, тестът се взима по същия метод, като PCR, а третите са тъй наречените бързи и дават резултат в границите на минути. Ген.-майор Мутафчийски съпостави последните с тестванията за бременност.

„ На месечна база ще могат да се вършат към 300 хиляди теста или 10 млн. лева месечно. Кривата от средата на платото стартират да се употребяват тъй наречените бързи проби. С тях ще се откри какъв брой души са се разболели без даже да схванат – сред 20 и 40 хиляди души дневно “, добави той.

Председателят на щаба посочи, че и трите типа теста са извънредно значими. Първият, тъй като е прецизен, вторият – бърз, а третият обгръща оздравелите пациенти.

„ Ако в първия стадий на кривата се натъртва на по-скъпите проби, които натоварват сметката, то във втория стадий – ще бъдат много по-евтини. Стойностите за другите проби месечно могат да преливат един в различен, съгласно обстановката .
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР