20 кметове вече са получили актове за по 1000 лв.

...
20 кметове вече са получили актове за по 1000 лв.
Коментари Харесай

Кметове получиха актове за по 1000 лв. заради неподдържани язовири

20 кметове към този момент са получили актове за по 1000 лева поради неподдържани язовири на територията на общината, която управляват. Това съобщи шефът на дирекция "Надзор на язовирните стени и оборудванията " към Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) ген. Кирил Войнов. "Кметовете към този момент стартират да се усещат притежатели, тъй като знаят, че в случай че се случи нещо, те ще са виновни за това ", изясни Войнов пред bTV.
Той напомни, че към края на декември предходната година 131 от язовирите са били избрани като рискови.

За съпоставяне през 2016 година броят им е бил 205. "Към този миг на територията на България няма проблем с язовирите ", безапелационен е шефът на дирекцията за контрол на оборудванията.

Миналата седмица от Оперативния щаб към ДАМТН са разпоредили на регионалните шефове, кметовете и "Напоителни системи " да поддържат свободен размер в оборудванията, който да поеме дъждовете и снеготопенето.

Само за 8 водоема на територията на областите София-град, област София и Перник се е наложило следено изпускане, с цел да се обезпечи задоволително размер за топящата се снежна завивка.

Най-критична е била обстановката при язовирите в "Елешница ", "Бързина ", "Ясна поляна ", "Камчия " и "Суходол 2 ".

В момента два от тези водоеми - варненският "Елешница " и столичният "Суходол 2 " преливат, само че няма заплаха от наводнения, оповестяват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което стопанисва 53 от огромните и значими язовири в страната. Към момента потенциалът им е напълнен на 70%.

Шефът на дирекция "Надзор на язовирните стени и оборудванията " ген. Войнов съобщи, че след земетресенията от последните седмици са били инспектирани язовирните стени на оборудванията в засегнатите области.

"Собствениците на язовири би трябвало да стартират да инсталират контролно-измервателните системи, които дават по-точна и ясна визия за положението на язовира ", съобщи Войнов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР