20-ият Национален конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), който се

...
20-ият Национален конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), който се
Коментари Харесай

10 години при Си Дзинпин: Смразяващият ефект върху групите на гражданското общество

20-ият Национален конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), който се събира в Пекин на 16 октомври, се чака да даде невиждан трети петгодишен мандат на Си Дзинпин, общоприет секретар на ККП и президент на страната. В навечерието на конгреса " Радио свободна Азия " прегледа десетилетието на 69-годишния Си отпред на най-многолюдната нация в света в поредност от отчети за Хонконг, външната политика, китайските интелектуалци, гражданското общество и бедността в селските региони.

Десет години откакто водачът на ръководещата Китайска комунистическа партия (ККП) Си Дзинпин пристигна на власт, в миналото зараждащото се гражданско общество в Китай наподобява е починало в ранна детска възраст, споделиха деятели и правозащитници, до момента в който Си се приготвя за трети, евентуално неопределен мандат на поста на идния партиен конгрес.

Китай бе разказан през 2008 година, след земетресението в Съчуан, като " на прага " да има функциониращо гражданско общество.

Десетилетие по-късно и изследователска публикация, написана от откриватели на гражданското общество в Пекинския университет, описваща развиването на гражданското общество като едно от най-големите достижения на Китай, наподобява като гниещ исторически документ от една отминала ера.

Адвокатът по правата на индивида Уанг Цюанджан разяснява, че администрацията на Си значително е пресекла това развиване в зародиш, защото гражданското общество се възприема от управляващите като бодил в очите им.

Уанг разяснява, че държавното управление е сбъркало, тъй като групите на гражданското общество облекчават общественото напрежение и оферират помощ там, където държавното управление не го прави, допринасяйки за обществената непоклатимост.

" Ако гражданското общество не може да се развие, тогава останалата част от обществото ще бъде все по-малко уравновесена, което ще докара до непрекъснати и рискови случаи на обществени спорове ", сподели Уанг, който бе освободен през 2020 година след четири години и половина затвор за " подривна активност " по отношение на каузи от публичен интерес.

" Китайският народ е потискан от разнообразни организации дълго време, през цялата си история, без никакви самостоятелни цивилен формирания, които да го поддържат ", сподели той. " Стресът върху индивида може да бъде голям. "

Китай стартира 21-ви век с нотка на вяра, с Олимпийските игри в Пекин през 2008 година и влизането му в Световната комерсиална организация (СТО) предвещаваше епоха на невиждан демократизъм.

Но бързото икономическо развиване стартира да разкрива възходящото обществено неравноправие и обвързваните с него обществени проблеми.

Редица неправителствени групи се възползваха от тогавашната спокойна регулаторна среда, с цел да предложат помощ и услуги на хора в потребност, измежду които група, наречена Beijing Transition Research Institute или Chuanzhixing, която съобщи, че е " ангажирана с следствието на проблеми и феномени, свързани със свободата и справедливостта в процеса на обществена промяна. "

Основателят на групата Гуо Юшан един път оказа помощ на юриста по правата на индивида Чен Гуангчен с дръзкото му бягство от домакински арест в дома му в източната провинция Шандонг, което му разреши да откри леговище в посолството на Съединени американски щати в Пекин.

Гуо също оказа помощ на фамилиите на деца, разболели се по време на абсурда с млечните храни за кърмачета от 2008 година и се трансформира в една от по-известните правозащитни групи.

Базираният в Съединени американски щати деятел Ян Зили, който е работил за Chuanzhixing, датира началото на края на групата, когато Си Дзинпин пристигна на власт на 18-ия конгрес на партията през 2012 година

" Гражданското общество бе потиснато доста скоро откакто Си Дзинпин пристигна на власт ", ​​каза Ян. " Започна с възходящ брой ограничавания върху активността на организацията, преди тя да бъде изцяло неразрешена. "

" Изнасяхме седмична лекция и стартира, когато управляващите не ни разрешиха да имаме политически сензитивен гост-лектор, който щеше да приказва по политически сензитивна тематика ". " В последна сметка те се намесиха дотам, че въобще не ни разрешиха да проведем лекциите ", сподели Ян.

Общинското държавно управление в Пекин забрани изцяло Chuanzhixing през юли 2013 година, заявявайки, че не са съумели да се записват в вярната категория.

Други групи на гражданското общество скоро бяха сполетени от същата орис.

Образователният план на библиотека Liren, който построи библиотеки в селските учебни заведения, групата за отбрана на правата в опазването на здравето, Beijing Yirenping Center и Unirule Institute of Economics, всички последователно изчезнаха от полезрението.

" Организации като Liren и Chuanzhixing, където работех, към този момент са унищожени ", сподели правозащитникът Чен Кун. " Техните чиновници или са отпътували в чужбина, лежат в пандиза, или към този момент няма по какъв начин да приказват по тези въпроси ", сподели той.

Йозеф Бенедикт, откривател в Азиатско-тихоокеанския отдел на Глобалната коалиция за ангажиране на гражданското общество (CIVICUS), интернационална организация с нестопанска цел със седалище в Южна Африка, сподели, че Китай в този момент е едно от най-затворените общества в света.

Активистите би трябвало да работят в извънредно тежки условия, като скорошните репресии значат, че неправителствените организации на процедура са изгубили всякаква автономност и множеството от по-известните групи са затворени от държавното управление, сподели Бенедикт в мнения, изпратени по имейл до " Радио свободна Азия ".

Елизабет Плантан, помощник по политически науки в университета Стетсън, която учи китайското гражданско общество, сподели, че държавното управление наподобява предизвиква екологичните групи.

Активистите и неправителствените организации, работещи по проблемите на околната среда на локално, районно и национално равнище, към момента са в положение да работят относително свободно, изключително в региона на правосъдните разногласия в публичен интерес за околната среда, сподели Плантан. Групи, насърчаващи бистрота на държавното управление по отношение на данните за замърсяването и които си сътрудничат с държавни артисти посредством публични мозъчни тръстове, също се толерират.

Но тя сподели, че антипатията на китайските водачи към гражданското общество е добре документирана и е малко евентуално да намалее.

Гражданското общество е ясно посочено като едно от " седемте табута " в Документ №9 на ККП, изминал скришен политически документ от 2013 година, който също не разрешава общественото разискване на правосъдната самостоятелност, универсалните полезности, свободата на печата, правата на жителите, историческите неточности на ККП и финансовия и политически хайлайф на страната.

Мая Уанг, старши китайски откривател в основаната в Ню Йорк група Human Rights Watch (HRW), сподели, че възбраната на групите на гражданското общество е отслабила общественото доближаване.

" В момента може да се каже, че китайското общество е атомизирано, което значи, че при тоталитарен режим хората са изолирани и могат да разчитат единствено на фамилиите си за всевъзможен тип помощ ", сподели Уанг.  " Трудно е хората да се свързват между тях или да вършат нещо дружно ", сподели тя.

Уанг Куанжанг, който бе един от десетките изтъкнати юристи по правата на индивида, арестувани, затворени или по различен метод атакувани по време на национална интервенция, ориентирана към специалността през 2015 година, сподели, че репресиите са трансформирали вечно ситуацията на юристите по правата на индивида.

Докато те бяха набелязани в предишното, управляващите започнаха да ги преследват в доста по-голяма степен през вторите пет години от мандата на Си Дзинпин отпред на партията и страната.

През 18-те години от 1998 година до 2015 година 29 китайски юристи бяха лишени от правото си да практикуват заради това, че съставляват каузи, свързани с правата на индивида. Между 2016 година и 2021 година този брой е повишен до 42.

" Арестите от юли 2015 година бяха още един дребен връх в репресиите на управляващите против отбраната на правата на жителите и юристите по правата на индивида ", сподели Уанг.

" Оттогава дейностите на групите на гражданското общество като адвокатските адвокатски фирми за правата на индивида бяха в допълнение лимитирани ", сподели той.

Адвокатът по правата Уанг Ю сподели на скорошна онлайн конференция, проведена от основани в Съединени американски щати групи, че нейният лиценз за упражняване е лишен през 2020 година и че до момента е имала дребен триумф в предлагането на правна помощ на клиенти без него.

Уанг ненадейно бе лишена от опция за другарство през 2021 година, откакто бе оповестена от Държавния департамент на Съединени американски щати за Международна жена на смелостта.

Източници разясниха по това време, че управляващите са й попречили да участва на онлайн церемонията по награждаването и да приказва с медиите.

Базираният в Гуанджоу юрист по правата Суи Мукинг, който също бе цел на репресиите през 2015 година, разяснява, че лицензът му лишен през 2018 година

" Мисля, че средата за гражданското общество явно се е влошила доста ", сподели Суи. " Не става въпрос единствено за юристи и деятели по правата на индивида. Интелектуалците и хората в системата на държавното управление също са наранени от смразяващия резултат ".
 Китай още не е достигнал върха на своята мощност
Китай още не е достигнал върха на своята мощност

Пекин може да си разреши да чака, а Съединени американски щати би трябвало да са готови за война както в този момент, по този начин и след две десетилетия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР