2,7 млн. нови случая на онкологични заболявания и 1,3 млн.

...
2,7 млн. нови случая на онкологични заболявания и 1,3 млн.
Коментари Харесай

Проф. Дудов: Ако не бъдат взети решителни мерки сега, ракът ще стане водеща причина за смърт до 2035 г.

2,7 млн. нови случая на онкологични болести и 1,3 млн. смъртни случая са регистрирани в Европа през 2020 година Това заяви ръководителят на Българското онкологично сдружение проф. Асен Дудов по време на VI Национален конгрес на БЛС. Той показа структурата и правилата на Европейския противораков проект, като посочи, че това е структурата и на Националния противораков проект.

По думите на проф. Дудов един от всеки двама души ще се разболее от рак до 2035 година, а всеки един от петима е евентуално да почине от рак. Ако не бъдат взети решителни ограничения в този момент, до 2035 година случаите на рак ще се усилят с 24% и това ще стане водещата причина за гибел в Европейски Съюз.

Европейският проект за битка с рака има четири съществени целта: предварителна защита (как да не се разболеем от рак), ранно разкриване (скринингови програми), новаторската диагностика и лекуване и качеството на живот на пациентите с онкологични болести и претърпели рака.

Ключовите цели са до 2040 година по-малко от 5% от популацията на Европейски Съюз да използва тютюн; до 2030 година минимум 90% от девойките и момчетата в Европейски Съюз до 15-годишна възраст да бъдат имунизирани против човешкия папилома вирус, а до 2025 година 90 % от популацията на Европейски Съюз, което дава отговор на изискванията за скрининг за рак на гърдата, рак на шийката на матката и рак на дебелото черво, ще получи опция за осъществяване на скрининг.

Проф. Дудов посочи, че от Европейска комисия подхващат нов метод за ранно разкриване на ракови болести. Увеличава се броя на локализациите за скрининга – рискови заболели за рак на белия дроб и рак на простатата. До 2025 година скрининг ще се предлага на 90% от популацията на Европейски Съюз за гърда, маточна шийка, дебело черво и ректум, интензивно лекуване и премахване на Хеликобактер пилори, а до края на 2024 година да се направи унифициране на образованието по Медицинска онкология и уеднаквяване на логаритмите за лекуване на територията на Европейски Съюз.

Доц. Веселка Стойнова, завеждащ Клиника по образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, заяви, че 1/3 от всички онкологични болести при дамите са от рак на гърдата. Същевременно 73% е петгодишната преживяемост у нас, до момента в който в Европейски Съюз е 84%. „ Това е доста огромна разлика и ние сме длъжници на българските дами “, сподели тя.

Необходимостта от скрининг на колоректалния рак акцентира и проф. Красимир Антонов, ръководител на Българското сдружение по гастроентерология. У нас подобен не се организира, а петгодишната преживяемост при диагноза в ранен етап на рака е 90%. „ Програмите за предварителна защита и скрининг могат да понижат смъртността от КРК с близо 30% до 2030 година “, безапелационен беше проф. Антонов.

Доц. Илия Карагьозов от МБАЛ Вита-София съобщи, че абсолютният брой на случаите на рак на маточната шийка нараства с времето и от 471 000 случаи в света през 2000 година през 2018 година те са 570 000. През 2018 година вследствие на цервикален карцином са умряли 311 000 дами, а България е на трето място по заболяване и смъртност в Европа. По думите му повода за това е, че у нас фокусът е върху лекуването, а не върху предварителната защита, както и ниското ваксинално покритие против HPV в България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР