2,6 до 3,6 млрд. лева – това е печалбата от

...
2,6 до 3,6 млрд. лева – това е печалбата от
Коментари Харесай

Печалбата от незаконна търговия на цигари - милиарди, но за 11 години

2,6 до 3,6 милиарда лв. – това е облагата от противозаконната търговия с цигари за последните 11 години в България. Сумата е сравнима с приходите от облагането на законната търговия единствено за 1 година – да вземем за пример през 2017 година в българската хазна са влезнали 2,9 милиарда лв.. Това сочи взаимен разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) и социологическата организация " Алфа Рисърч ".
Най-голяма облага от противозаконна търговия с цигари има при първото държавно управление на Бойко Борисов. През 2010 година облагата е сред 450 и 640 млн. лв.. Към момента, макар свиването на противозаконната търговия, приходите от незаконната търговия с цигари не са за занемаряване, като се правят оценка сред 110 и 160 млн. лв. за предходната година.
Според проучването към края на април 5,6% от пушачите в България пушат цигари, предопределени за експорт. А над 11% от пушачите признават, че им се случва да пушат незаконни цигари.
Над 90% от цитираните 250 хиляди пушачи споделят, че главната причина да търсят противозаконни артикули е цената. Основният метод на доставяне с противозаконни цигари е " от другари " - цели 37,8% от пушачите споделят това. На второ място, с 35,7% е отговорът " закупувам ги на улицата ". А покупката на открит пазар се прави от 25,9% от запитаните.
Регионални особености
Оказва се, че в Свиленград се пушат най-вече противозаконни цигари, а на второ място е Плевен. Хасково и Видин са трети и четвърти. Габрово е градът, където минимум се пушат противозаконни цигари. София се подрежда в златната среда.
По-голямата част от потребявания в страната тютюн за пушене е незаконен. Моментната картина, записана посредством показани или разказани от респондентите пакети тютюн, демонстрира доста висок дял на незаконните артикули, които доближава до 70%. Анкетираните споделят, че купуват разфасовки сред 30 и 1000 грама, като постоянно пакетите нямат обозначени марки, а цените варират при едни и същи грамажи на тютюна.
Предвид данните от отчета, ИПИ предлага акцизът върху цигарите да се резервира на настоящето равнище, а контролът от страна на Министерство на вътрешните работи и Агенция " Митници " при индустриалния развой да бъде " на място ". Изрично маркирано е, че български противозаконни цигари могат да бъдат открити на непознати пазари и е даден съответен образец с Турция. Влизането в действие на системата за идентификация и следене на всички кутии цигари в Европейски Съюз от май 2019 година, в това число тези предопределени за експорт в трети страни, ще подкрепи в допълнение установяването на произхода на българските противозаконни кутии, които са открити на непознати пазари, счита ИПИ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР