2,5 тона уран е изчечнал в Либия. Това е установено

...
2,5 тона уран е изчечнал в Либия. Това е установено
Коментари Харесай

2,5 тона уран са изчезнали безследно

2,5 тона уран е изчечнал в Либия. Това е открито след инспекция на специалисти от Международната организация за атомна сила (МААЕ). Властите в Либия оповестяват, че радиоактивният материал не е бил на мястото, на което по принцип се съхранява.

Не се прецизира точната локация, на която е извършена инспекцията и е открита неналичието на урана. Според Скот Рьокер от интернационалната организация за сигурност Nuclear Threat Initiative, представен от Би Би Си, уранът е бил изнесен от " доста отдалечено място в Южна Либия ".

10 контейнера липсват

Общо 10 контейнера с така наречен уранова " жълта торта " са изчезнали, изясни шефът на МААЕ Рафаел Гроси. Това е уранов концентрат във тип на прахуляк, който се добива в процеса на обработка на урановата руда. Урановата " жълта торта " може да се употребява в в допълнение обработен тип за нуклеарни електроцентрали и в по-обогатен тип за основаване на нуклеарни оръжия.

Предстои да се извършат инспекции, с цел да се " открият събитията, при които нуклеарния материал е липсващ и какво е местонахождението му сега ". Съществуват опасения, че уранът може да съставлява радиационен риск, както и риск за нуклеарната сигурност.

Либия приключи нуклеарната си прорама

При ръководството на Муамар Кадафи Либия известно време имаше лична стратегия за създаване на нуклеарни оръжия, само че я приключи през 2003 година, напомня организация " Франс прес ". Кадафи, който е на власт от 1969 година, беше свален през 2011 година и погубен от бунтовници при опит за бягство. Оттогава Либия се намира в положение на цивилен спор.

Според информацията инспекторите на МААЕ са желали да посетят мястото, където се съхранява урана, още през предходната година, само че пътуването е било отсрочено поради сраженията сред разнообразни либийски милиции.

***

Разгледайте и тази снимкова изложба от нашия списък: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР