19 юли, 57 дни по-късно. Магистратът Паоло Борселино, колега и

...
19 юли, 57 дни по-късно. Магистратът Паоло Борселино, колега и
Коментари Харесай

За Ивайла Бакалова, Фалконе и мишките политици, ченгета и магистр...

19 юли, 57 дни по-късно. Магистратът Паоло Борселино, сътрудник и другар на Фалконе, който продължава делото на Джовани, отива при майка си, която живее на Via Mariano D`Amelio в Палермо. В 16:58 ч. мощна детонация раздрусва въздуха, този път в самия център на града, при която умира още един герой против корупцията и проведената престъпност.

Двама магистрати, двама огромни мъже, пожертвали живота си в работа на страната и обществото.

 

***

България, 16 август 2023 година – на Витоша е разстрелян показно Алексей Петров-Трактора. Човек със противоречива биография, представян като антитерорист и предприемач, само че в това време свързван с рекет, побоища, изнудване и изнудване, както и с опити да се впише в политиката и тайните служби.

 

1 юни 2023 година Петьо Петров-Еврото е разгласен за търсене от прокуратурата. Същият е някогашен началник на Столичното разследване, след което оглавява мрежа за изнудване, рекет, пране на пари и корупция с въздействие в политическите среди, магистратите и Министерство на вътрешните работи.

 

31 януари 2024 г, 19,30 часа, София. Убит е Мартин Божанов, прочут с прякора Нотариуса. Екзекутиран е с изстрел в главата. Нотариуса също като Еврото е главатар на мафиотизирана мрежа за изнудване, заграбване на парцели, закани, „ споразумяване “ на арести или откупуване от прокуратурата.

 

***

29 февруари 2024 година Временната комисия в Народното събрание, която проверява групата на Нотариуса, изслушва Ивайла Бакалова и брачна половинка й Веселин Денков. Имената на двамата бяха свързани с името на Мартин Божанов след следствие на Антикорупционния фонд. Бакалова и Денков описват шокиращи истории за метода, по който години наред са били притискани, рекетирани и изнудване да заплащат, с цел да не им бъде унищожен бизнесът, а на Денков да бъдат повдигнати обвинявания и да бъде вкаран в ареста. Изнесените обстоятелства разкриват ужасяващата картина на деградирали магистрати, свързани по мафиотски метод в структури за почистване на сметки и печелене на големи суми по противозаконен метод.

И ето, че едно до друго от тези сюжети изплуват имената на Трактора, Еврото и Нотариуса. Редом и над тях  се появяват Сотир Цацаров, някогашен основен прокурор, Иван Гешев, някогашен основен прокурор, Борислав Сарафов, краткотраен основен прокурор сега и – Бойко Борисов. Става ясно също, че Денков е бил преследван и арестуван най-вероятно и поради присъединяване му в митингите през 2020 година против Борисов и ръководството на ГЕРБ.

 

***

Веднага Емануил Манев, някогашен полицай, през днешния ден правилен народен представител на Борисов, скача като жилнат и декларира, че това, което споделят Бакалова и Денков е проведено и е политическа офанзива против водача на ГЕРБ.

 

***

Повечето медии и коментатори предавайки информацията за разказаното от Ивайла Бакалова я разказват като някогашен модел.

Трактора е „ някогашната барета “.

Еврото е някогашният следовател.

Тогава Манев не е ли редно да бъде именуван „ някогашният полицай “?

Борисов – някогашният пожарникар и сикаджия?

 

***

Иван Гешев, който към този момент е някогашен основен прокурор бе отхвърлен от системата от магистрати, които единствено месец-два преди този момент излизаха в червени тоги да го пазят.

Същият е получил от един благоевградски кръжец три пъти премията на името на Джовани Фалконе. Три пъти! Човек, който е освободен от Висш съдебен съвет от длъжността Обвинител №1 и упрекнат от неговия заместител Сарафов, че е кадърен да го убие, се кичи с премия „ Фалконе “. Възможно ли е подобен шок другаде, с изключение на в страната на победилата корупция?

 

***

Всяка неистина и парадокс биват разобличавани рано или късно, тъй като даже, когато са в апогея си, вътре в тях се таят неправда и несъгласие. Артур Шопенхауер.

 

***

Какво направи Бакалова. Не, не е нито Жана Д’арк, нито Навални. Но е по-смела от всички магистрати, политици и ченгета, които от години знаят, че техни сътрудници са забъркани в незаконни схеми, че конците се дърпат от най-високите етажи и че развихрилата се корупция ще срине един ден цялата страна. Знаят и мълчат. Наведени главици. Лицемерни усмивчици. Свити миши сърчица.

Бившият модел им сподели по какъв начин се прави, макар риска против нея да се изправят тъмни сили.  

 

***

На другия полюс е вътрешният министър Калин Стоянов. Той даже не смее да признае, че Нотариуса е бил осведомител на службите. Защото това е страхотна загадка, от която зависи националната сигурност? Абсолютна тъпота! Ако го е боязън, че хората ще попитат: Такива мафиоти ли са ви тайните сътрудници? – може да се успокои. Българите към този момент не задават подобен въпрос, тъй като са се убедили, че точно сходни отпадъци се употребяват със закрилата на службите.

 

***

Чезаре Теранова, Роко Киничи, Пио ла Торе, Паоло Борселино, Ленин Маркузо, Джузепе Лумия, Кристофоро Джена, Джорджо Амбразоли, Гаетано Коста, Борис Джулиано, Емануеле Базиле, Леонардо Гуарнота, Джузепе Аяла, Нини Касара, Джовани Фалконе, Маркантонио Мотизи, Алфредо Морвило, Фернандо Контри, Джанкарло Казели, Антонино Мели… И още десетки като тях, посвещават живота си на войната с проведената престъпност и нейните настойници във властта. Повечето са мъртви.

„ Защо гибелта е първата спокойна нощ? Защото човек заспива без да сънува… “, написа журналиста Роберто Савиано в последната си книга " Куражът постоянно е самичък ". И още: „ Нещастна е страната, която има потребност от герои “.

 

Българската редичка: Никола Филчев, Сотир Цацаров, Иван Гешев, Петьо Петров-Еврото, Борислав Сарафов, Димитър Франтишек Петров, Емил Петров, Невена Зартова (още куп „ джуконди “)…

 

Иван Гешев: „ Аз съм инструмент в ръцете на Господ “.

 

Бойко Борисов в телефонен диалог: "...И най-после Гешев вика: " Абе, аз обичам да се пра`им на вманиачен, но вие, господин министър председател, май са праи`те доста сполучливо. Не, бе, крещя, брат, елементарен съм и ми е елементарно. То е кофти да си комплициран. "

 

Сравнявайте, в случай че имате сили.

 

***

Куентин Тарантино е споделил: " Хората си мислят, че ориста е това, което чакат да им се случи. Грешат. Съдбата е това, което не желаят да им се случи ".

 

Дали упоменатите херои ще вдървен тази мисъл? Не е значимо. Знайте, и те да знаят: не желаят, само че ще им се случи…

 

Огнян Стефанов

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР