19:00 ч. - След 8-часови дискусии Мирослав Иванов сложи край

...
19:00 ч. - След 8-часови дискусии Мирослав Иванов сложи край
Коментари Харесай

8 часа бурни дебати по вота на недоверие - гласуването ще е в сряда вечер

19:00 ч. - След 8-часови полемики Мирослав Иванов постави завършек на разискванията по вота на съмнение

Гласуването по вота ще се организира в 19:10 минути на изключително съвещание на Народно събрание, с цел да се съблюдава наложителната 24-часова отдалеченост.

18:30 ч. - Поредното дълго изявление на министър не се хареса на ГЕРБ

Делян Добрев разгласи, че " това на нищо не наподобява ", откакто здравният министър Асена Сербезова представяше работата на екипа си в последните месеци.

" Вие превърнахте съвещанието в рекламна акция за министрите ", оплака се Добрев и разкритикува Сербезова, че е говорила за данъчната си инспекция.

Цончо Ганев от " Възраждане " разгласи, че няма срещу изявленията на членове на кабинета, които нямат директно отношение към финансовата и икономическата политика, само че изиска депутатите да получават изключителни минути за реплики на министрите, които да не се регистрират от пропорционалното им време.

" С 13 минути на кой тъкмо да отговорим ", попита Ганев, който - оказа се - желал да спори със Сербезова за политиката на зеления документ по време на вота.

Причината да не се дават тези спомагателни минути е, че министрите имат право да вземат думата когато и да е, а в случай че 7-те парламентарни групи получат опция да се изричат след всяко тяхно излизане на трибуната, дебатите по вота на съмнение рискуват да станат безкрайни.

" Вот на съмнение е, в случай че би трябвало - цяла седмица ще продължим. И вие ще сте удовлетворени, тъй като ще има време да си купите още депутати ", сподели депутатът от " Възраждане ".

18:00 ч. - Хасан Адемов (ДПС) - " Вместо полемиката по политиките в този избор през днешния ден следим календар на триумфите на Министерски съвет. Оказа се, че министрите от кабинета са тези, които водят полемиката, вместо депутатите. Решиха да организират този разговор в пленарна зала, откакто не го водят в кабинета. Дори в границите на днешното съвещание разговорът е мъчно изпълним ".

Адемов взе думата след дълго ревю на обществения министър Георги Гьоков. Той отхвърли, че опозицията е срещу увеличението на пенсиите, само че не по модела, който ръководещите оферират.

" 783 000 пенсии са под линията на беднотия, в случай че изключим Ковид-добавките. Ако я включим, те стават 318 000. Лъжете 318 хиляди души, че пенсиите им не са под линията на беднотия ", сподели той.

" Аз не споделям, че изборът е сред дефицити и размера на пенсиите, не мога да опълчва двете тези. Но от кое място ще дойдат тези пари? Единият метод е от увеличение на растежа, приходите, постъпленията в Национален осигурителен институт. Сега в случай че 46,5% от пенсиите идват от бюджета, пенсионерът ще рефинансира размера на пенсията си с потреблението си ", сподели още той.

17:20 ч. - Атанасов разпусна депутатите за още една отмора

17:15 ч. Даниел Лорер: Ще се въздържа от коментар по икономическия модел на Движение за права и свободи след 2007, прочут още като " моделът Магнитски "

Лорер цитира свои диалози с задгранични вложители, които са отказвали да работят в България до момента: " Ние не вярвахме на страната, не вярвахме на вашите институции. Не знаем какво те имат поради, не знаем какво ще ни изискат - ще ни дадат ли позволение, какъв брой ще ни коства, какъв брой пъти ще го заплатим ". Затова сме последни във всички ранглисти, сподели той.

17:00 ч. - " Тук сме, свиквайте, тъй като на никое място няма да вървим "

Александър Ракшиев от Политическа партия изброява достиженията на кабинета - измежду тях прекратяването на контракта с компанията за фитосанитарния надзор при " Капитан Андреево ", за което " моите сътрудници заплатиха със своята сигурност, тъй като в този момент би трябвало да вървят с защита ".

" Най-големият триумф на държавното управление е, че върнаха вярата на хората - направиха по този начин, че младежите да милеят за България и да желаят да са тук. Това е същинската смяна, по тази причина им благодаря. Знам, че сме ви странни, тъй като ние сме децата на Прехода, растяхме в тази тиня, която вие оставихте. Учихме и се развивахме сами, по верния метод, без връзки и без някой да ни урежда. Сега сме тук в Народното събрание и няма да позволим да сторите на нашите деца това, което сторихте на нас. Не ви желаеме схемите и сделчиците. Тук сме, свиквайте, тъй като на никое място няма да вървим ".

16:47 ч. " Не ме дърпайте за езика, тъй като ще стане взривоопасно в тази постройка "

Депутатът от Българска социалистическа партия Емил Георгиев реши да вземе думата, предизвикан от изявление на Илиана Жекова от ГЕРБ.

Жекова (психолог по образование) реши да попита Асен Василев за какво хората избират партията ѝ толкоз пъти, в случай че тя е водила неправилна обществена политика.

На това Георгиев (инженер по образование) отговори, че в случай че се интересува по какъв начин ГЕРБ печели избори, би трябвало да пита " сътрудника си, прочут като Семката, по какъв начин се печелят избори в Хасковска община ".

Въпросният човек е Георги Станков - народен представител от ГЕРБ, който стана прочут с кичозната торта с банкноти от 500 евро за 55-тия си рожден ден, а през 2021 година беше проверяван от Министерство на вътрешните работи поради подозрения за пазаруване на гласове.

Емил Георгиев репликира и Петър Чобанов, като съобщи, че кабинетът " Орешарски " (в който Чобанов беше министър) беше свален " от ГЕРБ и от вас поради щенията на един някогашен водач на Българска социалистическа партия ".

" И защото аз участвах в оня парламент, не ме дърпайте за езика, тъй като ще стане доста взривоопасно в тази постройка ", сподели той.

Отговорът на Чобанов: " Да, тогава държавното управление пое политическа отговорност, подаде оставка, по този начин се прави. На избори суверенът взема решение какво ще се случи ".

16:30 ч. - Движение за права и свободи най-сетне се включи всъщност в дебата за вота на съмнение

Бившият финансов министър от кабинета " Орешарски " Петър Чобанов упрекна Кирил Петков и Асен Василев в " неуважение на конституцията, разпоредбите и нормативната уредба ".

" Липсва поредност, съответна оценка на икономическата обстановка, липсва умеене да се възнамерява. Поради това се намираме в непрекъснато положение на актуализация на бюджета. Тук даже чухме, че би трябвало да зачеркнем политиката, която се води от 1998 година Това значи, че зачертаваме този интервал на невиждан стопански напредък и обществена политика, който се наблюдаваше от 2001 - 2008 г ", сподели той, като изключително похвали интервала на Тройната коалиция в този смисъл.

Чобанов насочи рецензиите си към кабинета поради позицията, която българската стопанска система има по отношение на страните от Европейски Съюз, като неизбежно го направи " на цената " на подчертаване на по-добри индикатори при ГЕРБ.

Той уточни, че в случай че преди година 14 страни са имали по-висока инфлация от България, в този момент са 4. Инфлацията на цени от вътрешния пазар е 50%, сподели още той, за което упрекна нежеланието на кабинета да одобри предложенията на Движение за права и свободи и бизнеса.

Прогнозата на Европейска комисия за инфлацията е, че единствено Литва ще е с по-висока инфлация от България, сподели още той. Търговският недостиг през 2022 година е 3,9 милиарда при 1,7 милиарда лева през 2021. Растежът на стопанската система е по-нисък от междинния в Европейски Съюз, сподели още той. По този индикатор и ГЕРБ нямат мотиви за хвалба - предходната година страната е била 19-та в целия Европейски Съюз по растеж на стопанската система, а в този момент сме 23-ти, сподели Чобанов.

16:27 ч. - Станислав Балабанов поправи Корнелия Нинова за изказванията ѝ, че Има Такъв Народ не е подкрепил актуализацията на бюджета - в началото Слави Трифонов твърдеше, че депутатите няма да го създадат, само че първото четене беше утвърдено и с техните гласове.

" Вие в комисията се въздържахте да гласувате бюджета, а обществено заявихте, че ще подкрепите единствено обществените ограничения, а няма да подкрепите другите. Или казвате чисто и ясно, че ще подкрепиш бюджета, или шикалкавите, че сте единствено за обществените ограничения, без да бъдат обезпечени пари за тях ", беше нейната имитация.

16:07 ч. Корнелия Нинова: Това, което се случва в пътищата, 1:1 се случва с язовирите. Аз не постъпих като сътрудниците от Има Такъв Народ и да кажа - дайте ми още 500 милиона, с цел да продължа да сипвам пари

Нинова реши да направи съпоставения по няколко индикатора за развиването на стопанската система в първото тримесечие на 2021 (последните месеци от ръководството на Бойко Борисов) и на 2022 (първите месеци от ръководството на Петков):

- Брутният вътрешен продукт в интервала при Борисов - минус 1,8% спад против Брутният вътрешен продукт при Петков +4%

- безработица в последните месеци на Борисов - 6,1%, в този момент - 4,6%

- промишлено произвеждане - 109% по отношение на 126% в този момент

- директни задгранични вложения - 244 млн. лева по отношение на 883 млн. лева в този момент

- растеж на износа - 16,7% по отношение на 30,6% в този момент

" В това време нямаше война, нямаше рецесия на доставки и растеж на цените. Да, имаше Ковид, само че Ковид имаше и при започване на тази година ", сподели Нинова.

Тя попита Тошко Йорданов за какво Има Такъв Народ ще поддържа избор на съмнение, в който 1/3 от претекстовете са против политиката в енергетиката - сектор, ръководен до момента от представителя на Има Такъв Народ Александър Николов.

" Разбирате, че това не са претекстовете за претенции избор на съмнение. Това, което се разигра сред министъра на районното развиване, премиера и финансовия министър беше грозно, само че изрично се опълчвам върху опитите да сложите леке " Корупция " на цялото държавно управление и да ни припишете тъкмо това, с което се борим. Има разлика сред Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Има разлика сред Министерството на стопанската система и Министерство на регионалното развитие. Това, което се случва в пътищата, 1:1 се случва с язовирите. Аз не постъпих като сътрудниците от Има Такъв Народ и да кажа - дайте ми още 500 милиона, с цел да продължа да сипвам пари в бездънната каса на корупцията. Аз извиках АДФИ и Сметната палата. Така се прави в правова страна, а не отиваш в тъмни стаички да се пазариш за още пари ", сподели Корнелия Нинова.

Тя разказа серия от сигнали до прокуратурата за открити нарушавания при ремонтите и попита основния прокурор Иван Гешев - " Тези сигнали стоят при вас от много време. Какво става? "

16:02 ч. Костадин Костадинов прикани за бързи нови избори:

" Смятам, че този парламент е изцяло изчерпал своя честен мандат. Правителството няма по какъв начин да ни убеди, че би трябвало да дадем доверието си на този парламент. Най-доброто решение е оптимално бързо да създадем нужното да отидем на нови избори. Всички би трябвало да почитаме гласоподавателите си - най-хубавото решение е, с цел да се избяга от тази въртележка, да отидем при гласоподавателите си и да им кажем кой какво даде обещание и какво извърши ", разгласи той.

Костадинов не отговори на репликата на Георги Свиленски дали " Възраждане " поддържа претекстовете на ГЕРБ, в които кабинетът е подложен на критика за това, че се е отклонил от пътя към еврозоната - откакто хората на Костадинов намерено пропагандират срещу промяната на валутата.

16:00 ч. Йордан Цонев разкритикува тона в пленарната зала, само че не се поколеба да даде приноса си към него

Депутатът от Движение за права и свободи дефинира резултатите от мандата на Политическа партия като " Секс, неистини и видео ":

" Това е, което виждаме от този кабинет към този момент шест месеца. С добавката, че видеото ще продължим да го гледаме ", сподели той.

15:50 ч. Доста груби реплики сред Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Явор Божанков (БСП)

Атанасова направи цветисто изказване против държавното управление, като назова министрите " корупционери " и персонално се обърна към депутата от Българска социалистическа партия с определението " Божинката на политиката " - отпратка към " потоците на мисълта " на футболиста Валери Божинов.

Това очевидно не се хареса на социалиста, който отново се върна към крилатата фраза на Асен Василев за икономическата философия на ГЕРБ ( " Да го д***т бедните " ).

" Не съм го очаквал от вас като парламентарист с по-дълъг опит. Не може всякога, когато чуете вулгарна дума или " духане ", незабавно да излизате на трибуната. Сигурно се чувствате дискриминирана, тъй като ставаше дума за бедните - явно и вие желаете да се вредите там, а не сте от бедните. Съжаляваме за това ", беше коментарът му, което докара до доста остри реакции и апели от ГЕРБ да се наложи наказване на Божанков - изключване от три съвещания.

Мирослав Иванов направи изключение, като сподели, че в случай че би трябвало да в профил Божанков, ще би трябвало да направи същото с Десислава Атанасова и Мустафа Карадайъ поради обидите им към членове на Министерски съвет (Карадайъ назова Петков " клетвоотстъпник " ).

15:45 ч. - Взаимните нападки сред Гроздан Караджов и министрите от кабинета продължиха към 25 минути, като в същото време депутатите нямаха опция да репликират и да се намесват. Едва по-късно Тошко Йорданов, Мустафа Карадайъ и Настимир Ананиев съумяха да " вземат ръка " в дебатите...

15:34 ч. - Кирил Петков описа по какъв начин е можел да " бетонира " държавното управление в няколко стъпки:

" Първа стъпка - плащаме 3,9 милиарда лева на господин Караджов и незабавно господин Тошко Йорданов не помни за Македония.

Втора стъпка - подвигаме телефона на господин Борисов и му споделяме, добре, няма да ви проверяваме. Дясната страна млъква и става по-подредена от най-хубавия съдружен сътрудник.

А от Движение за права и свободи - единственото, за което не би трябвало да се приказва, е Магнитски. Там е огромното терзание и огромният боязън ".

15:22 ч. - Когато министър от кабинета реши да нападна кабинета по време на избор на съмнение... и съпостави премиера с " Хитлер и Гьобелс ".

Гроздан Караджов е в оставка, само че към момента е част от държавното управление - и като подобен има право да изиска думата във всяка част от дебата.

Караджов реши да го направи, с цел да упрекна премиера Кирил Петков в неистина поради изказванието му, че Министерство на регионалното развитие е желало 40% от публичните поръчки да се правят оценка по разнообразни критерии от " най-ниска цена ", или както той сподели: " Да се разпределят в тъмна стая в Министерство на регионалното развитие ".

" Когато Кирил Петков изиска най-ниската цена да е единствен критери, споделих " Това е прелестна концепция, въведете я с разпореждане или закон ". Защо не въведохме тази концепция с разпореждане на Министерски съвет? Защо да важи единствено за Министерство на регионалното развитие, а не за всички министерства, Агенция " Митници ", Национална агенция за приходите и всички държавни организации и компании. Няма нито една конструкция, която да е заложила единствено на " най-ниска цена " като критери за избор. Напротив, при някои от тях цената даже има по-малка тежест от качеството. Защо моите чиновници да не могат да предложат 60:40, само че Политическа партия... вие сте Ubermenschen, ние сме нисши, както Хитлер и Гьобелс потеглиха... ", сподели той.

На забележката на Мирослав Иванов за тона му, Караджов се извини, само че не се отхвърли от думите си: " Оттам е тръгнало принизяването на едни хора, обиждането на чалгари и нисши същества. Нисшите същества са все крадливи и неприятни ".

Караджов сътвори и конспирация сред Петков и президента Румен Радев, като разгласи, че в персонален диалог министър председателят му обяснил, че желае Народното събрание да утвърждава заплащанията към строителните компании, тъй като " не желае, в случай че падне кабинетът, оня в отсрещната постройка да се разплаща с компаниите ".

Петков не отговори непосредствено на тази провокация, само че повтори изказванието си за собствен диалог със Слави Трифонов във връзка районния министър: " Когато попитах Слави Трифонов за какво желае 40% тежест на други фактори, той ми сподели " Ти нямаш проблем с господин Караджов, имаш проблем с мен. Защото господин Караджов е просто един брокер ".

15:14 ч. - Изборът на нов общоприет шеф на Българска национална телевизия и " Къщата с ягодите " влязоха в дебата за вота на съмнение

Депутатът от Политическа партия Мирослава Петрова разгласи, че същинските претекстове за вота не са финансови и изчерпването на финансовите претекстове до момента го е потвърдило.

Вместо това тя свърза офанзивата против кабинета с три други тематики -, измененията в закона за черноморското крайбрежие и нов закон за културното завещание, който би засегнал " това, което сте занемарили преднамерено, не дава отговор на никакви интернационалните стандарти и обслужва унищожаването на историята, образа и паметта ни " с отпратка към, благосъстоятелност на фамилията на Валентин Златев.

" Работим по законодателство, което ще подсигурява, че шефът на Българска национална телевизия повече няма да е рупор на операции, а публичната медия ще извършва задачата си. Как върви интригата с избора на господин Кошлуков? Ще взривим ли още веднъж обществото? ", попита тя, намеквайки, че досегашният началник на малкия екран (един от 8-те кандидати) може да бъде избран отново за нов мандат от Съвет за електронни медии.

15:00 ч. - Асен Василев vs. Тома Биков " Как станахте " подигравка " на диктатора Борисов? "

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков упрекна държавното управление на Кирил Петков, че ще остане в историята като " абсурд и виц ", като взе за образец " противозаконния и необразован " арест на Бойко Борисов, а пътем назова вътрешния министър Бойко Рашков " този болшевик там ".

Вицепремиерът Асен Василев реши да репликира: " Спомням си една Ваша книга " Карикатура на деспот " за господин Борисов. Само един въпрос има към Вас, господин Биков. Вие по какъв начин станахте подигравка на този деспот? ".

Председателстващият изиска от двамата да спрат да се наскърбяват взаимно.

Тома Биков реши да изясни по кое време е почнал да симпатизира на Борисов - " Когато вашите съдружни сътрудници (БСП) управляваха с кабинета " Орешарски ".

" Тогава разбрах, че огромната смяна нормално е провал. В рамките на вашето ръководство евентуално още един път щях да го харесам - по този начин както се случи с доста хора. Да се оплакваме от вас, е като производител на ток да се оплаква от високите цени на тока - успяхме да си оправим партията и да се подготвим да управляваме още един път. Не е наложително да се случи ", сподели той.

14:50 ч. - Кирил Петков: Има Такъв Народ желаеха 40% от публичните поръчки да се разпределят в тъмна стая в Министерство на регионалното развитие

Премиерът разкритикува Йорданов за това, че още веднъж вади тематиката за РСМ по време на дебата за вота, който е против финансовата политика.

" Тези хора се упражняват с дъвката " Македония ", тъй като желаеха 40% от публичните поръчки да се разпределят в една тъмна стая в Министерство на регионалното развитие. Не ви се получи. Съжалявам. Хората от вашата група ясно споделиха за какво сваляте държавното управление ", сподели той.

Преди това Петков се " извини " на ГЕРБ за това, че в последните месеци цената на петрола на международните тържища се е качила с 55% и че в първите три месеца на годината стопанската система е повишена " единствено " с 4%, което съгласно Кирил Ананиев е началото на " стопански срив ".

" Всъщност вотът на съмнение е поради 4 индивида - първият, господин Борисов, се опасява, че правораздаването ще пристигна и до него. Г-н Пеевски се опасява, че неговите строителни компании няма да получат милиардите, за които той може би има сделка с някой различен в тази зала ", сподели той.

Петков се обърна и към " Възраждане ", без да ги посочва поименно, с думите: " Г-жа Митрофанова не е толкоз страшна, може да не я слушате за всичко, което тя ви споделя ".

" Утрешният ден зависи от вас, хора. Не разрешавайте българската политика да зависи от 4 SMS-а на 4 индивида, които не са в тази зала ", приключи той (четвъртият човек, който Петков е имал поради, е Слави Трифонов, както той посочи по-късно).

14:47 ч. - Тошко Йорданов реши да оправдае желанията на Има Такъв Народ да поддържа вота на съмнение

Йорданов реши да вземе думата, с цел да опровергае рецензиите, че Има Такъв Народ влиза в " коалиция " с ГЕРБ, като поддържа вота против кабинета. Той уточни, че отдръпването на доверието е станало преди внасянето на вота от ГЕРБ (с една седмица разлика), като претекстовете на Слави Трифонов са били " неприятната финансова политика и нарушеното съдружно съглашение за Северна Македония ".

" Нашето отдръпване на доверието е поради двама души - Кирил Петков и Асен Василев. Кирил Петков работеше непрекъснато с " ятото " си от съветнички против националния интерес на България за РСМ ", сподели той. Йорданов уточни два диалога, на които той е участвал и за които счита, че Петков е нарушил националния интерес - на един от тях министър председателят споделил, че " би трябвало да измислим нещо по въпроса с езика на РСМ, тъй като македонците го желаят ", а на друга среща с Урсула фон дер Лайен се наложило Тошко Йорданов да поправи премиера, който " непрекъснато говореше за българско малцинство в РСМ ".

14:37 ч. - Репликата " Стига с тази война " възмути Николай Денков

Министърът на образованието се разгневи от имитация от редиците на ГЕРБ " Стига с тази война ", откакто Денков посочваше инфлацията и войната в Украйна като аргументи за рестриктивните мерки пред кабинета.

Тогава пристигна подвикването от крилото на ГЕРБ, което го предизвика.

" Стига с тази война? По-цинично изявление през днешния ден не съм чувал. Поне книжки да бяхте прочели, с цел да знаете какво е войната. Не, не сте чели ", сподели той.

14:30 ч. Рядък (но кратък) миг на колегиално почитание сред ГЕРБ и Политическа партия

Министърът на образованието Николай Денков получи поздравления от предшественика си Красимир Вълчев (ГЕРБ), откакто изброи в детайли кои са главните достижения и промени в своята сфера в първите 6 месеца от ръководството на кабинета.

Вълчев поздрави Денков, само че го разкритикува, че не е бил задоволително справедлив, с цел да спомене, че част от тях са стартирани по времето на ГЕРБ.

" Има доста добър измерител - разноските за обучение по отношение на Брутният вътрешен продукт и като дял от бюджетните разноски. Те демонстрират отношението на едно държавно управление към образованието. До 2021 година разноските за обучение бяха увеличени на 4,5% от Брутният вътрешен продукт, тази година се закръглят на 4,2% ", разгласи Вълчев.

Той разкритикува и Асен Василев за това, че не е отбелязал какъв брой подвластни са разноските за пенсии в България от прехвърлянията от бюджета - " това смъква разноските и за инфраструктура, и за обучение, и за просвета и други ".

Денков прикани ГЕРБ да не се връщат на въпроса " кой какво е почнал ", като уточни, че главната оперативна стратегия за просвета е тръгнала през 2014 година (тогава той беше длъжностен зам.-министър).

14:20 ч. - Пестеливите изявления на депутатите накараха Атанас Атанасов да подкани Народното събрание към диспути под " опасността " да " бие звънеца "...

Председателстващият съвещанието Атанасов (ДБ) не е удовлетворен от " тактическите изчаквания " на парламентарните групи, които накъсват дебата по вота.

Това стана мотив и за рецензия от просветителния министър Николай Денков: " Какво се оказа, сътрудници? Нямате какво да кажете на този избор или когато ви се отговори, нямате какво да допълните? ".

Всъщност екс-финансовият министър на ГЕРБ Кирил Ананиев правеше апострофи на Асен Василев, само че от място. Когато Атанасов го предложения да направи изказване на трибуната, Ананиев се отхвърли.

14:10 ч. Дебатите са възобновени с нова офанзива от страна на ГЕРБ поради инфлацията и повишението на пенсиите

Александър Иванов (ГЕРБ) повтори причините за по-високата от междинната за Европейски Съюз инфлация в България и за изчезналата аргументация на бъдещите разноски за пенсии след нарастванията през 2023 и 2024 година

Отговорът на Асен Василев: В Европейски Съюз има 12 страни с двуцифрена инфлация, ние сме почти по средата. Имайки поради, че сме най-бедните и най-голяма част от нашата потребителска кошница е с храни и енергийни запаси, където шоковата инфлация е най-силна, обикновено е нашата инфлация да изпреварва тази в Европейски Съюз.

Василев удостовери тезата си, че до момента в който делът за пенсии в бюджета е по-нисък от междинното равнище за Европейски Съюз, не може да се приказва за опасност за финансовата непоклатимост на страната - заложени са и по-високи прогнози за данъчни приходи.

Той се базира и на обстоятелството, че ГЕРБ преди малко внесоха свое предложение за 15% нарастване на пенсиите: " Вие казвате " Дайте да изхарчим същите пари по различен метод ". Ако в действителност смятате, че това ще наруши финансовите устои на страната, кажете, че няма да увеличавате пенсиите - кажете го право, с цел да схванат хората каква е икономическата ви политика. Кажете си го, ще ви чуят и ще го схванат ".

Реакцията на Александър Иванов: " Казвате, че делът на пенсиите по отношение на Брутният вътрешен продукт е по-нисък от междинното за Европейски Съюз, само че би трябвало да обясните на работещите и на пенсионерите каква е данъчната тежест в другите страни. Вашето държавно управление наруши " златното предписание " за 40% преразпределение на Брутният вътрешен продукт през бюджета и към този момент доближаваме 43,1% преразпределение. През инфлацията се усеща обедняването, българските жители не се усещат спокойни ".

Асен Василев още веднъж поправи Иванов: Преразпределението на средствата от държавния бюджет е 39,3% - спомагателното преразпределение идва по линия на европейските фондове.

" Да, хората усещат инфлацията. Това, което предлагаме, е да оставим повече пари в бюджетите на фамилиите, с цел да могат да си купят стоките в магазините. Това, което вие проповядвате като философия, е да не даваме повече пари на хората макар увеличените пари, с цел да понижим инфлацията. Няма да го създадем ", сподели той.

Кратка история на това, което се случи в миналите 2 часа и половина:

Мотивите: Кирил Ананиев (ГЕРБ) упрекна държавното управление в " надценен стопански напредък, подценена инфлация, висок бюджетен недостиг, голям и заробващ бъдещите генерации държавен дълг, нереалистично намаление на безработицата и още други неточни оценки на съставените елементи на макроикономическото обмисляне "

Най-запомнящият се миг: Асен Василев упрекна ГЕРБ в " нескопосани претекстове " против финансовата му политика и саркастично разказа икономическата философия на партията на Бойко Борисов с думите " ".

С кого ще гласоподава " ИТН ": Любомир Каримански (ИТН) разкритикува кабинета, че не е извършил част от обещанията си в съдружното съглашение, с което даде сигнал за желанията на партията му да гласоподава " за " вота на съмнение - Калина Константинова, Божидар Божанов и Даниел Лорер поотделно отхърлиха някои от обвиняванията му в безучастие

Иво Атанасов (независим, екс-ИТН) разкри, че двама от специалистите на Има Такъв Народ, работили по обществените политики при създаването на съдружното съглашение, към този момент са напуснали партията на Слави Трифонов, а управлението не е поставяло въпроса за какво техните предолжения не се извършват. За сметка на това е проявявало по-силен интерес към бюджетите на Министерство на регионалното развитие (на Гроздан Караджов) и Министерството на стопанската система (на Александър Николов).

Големият изчезнал към този момент? Движение за права и свободи. До момента нито един от финансовите специалисти на партията не е взел думата за изявления или реплики по дебатите. Всички останали групи използваха опциите си да се включат най-малко с малко изказване във вота.

Междувременно Движение събра група протестиращи пред постройката на Народното събрание.

" Ще ги помолим да бъдат деликатни, да не бият депутатите, които поддържат ръководещото болшинство. Ние сме мирни хора, дано всички си кажат мнението ", сподели Йордан Цонев пред публицисти по адрес на своите симпатизанти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР