180 лични карти в найлонов плик у член на ромската

...
180 лични карти в найлонов плик у член на ромската
Коментари Харесай

Прокуратурата се намеси, след като показаха 180 събрани лични карти

180 персонални карти в найлонов плик у член на ромската фамилия Бадеви от квартал „ Забрал “ в Девин станаха причина прокуратурата в Смолян да се самосезира и да разпореди инспекция. Това се случи след излъчен ефирен репортаж. Обяснението на семейството е, че персоналните документи са събрани за подписка до общинската администрация. От друга ромска фамилия – Кирови настояват, че персоналните карти са взети поради идните избори.

Между двете семейства избухна кавга на 22 март вечерта в ромския квартал на Девин. Ромите са се замервали с дървета и камъни и са се обиждали. След кавгата в полицейския арест попаднаха 8 души. Материални вреди има по пет автомобила, а няколко души бяха ранени. Последваха инспекции на 16 адреса, при които бяха конфискувани мачете и са формирани голям брой актове за открити административни нарушавания.

След абсурда от двете семейства се упрекват в тормоз и всяка желае другата да бъде изселена. С предписание на наблюдаващия прокурор е указано на органите на Министерство на вътрешните работи да открият лицето, събирало персоналните карти, да се снемат пояснения от хората, които са си предали документите за идентичност на другиго, както и да се откри дали по този метод се е осъществило образуване на пазаруване на гласове. Наблюдаващият прокурор е разпоредил инспекцията да се извърши от чиновници на РУ-Девин, а срокът за приключването й е 48 часа.

Всички роми в Девин са регистрирани на един адрес – улица „ Освобождение “ №1 в квартал „ Забрал “.
„ Останах с усещането от думите им, че персоналните карти са за подписката им е за изселване на едната фамилия. Но общинската администрация не виждам по какъв начин може да се намесва в това. В момента там има регистрирани с непрекъснат адрес 226 индивида, от които 113 пълнолетни “, съобщи кметът на община Девин Здравко Иванов. Така той опроверга съмненията, че персоналните карти са събрани поради изборите, тъй като съгласно броя на пълнолетните, които могат да гласоподават, събраните 180 персонални документи не дават отговор на броя на тези, които имат право на глас.
Кметът на Девин Здравко Иванов отхвърли и изказванията на част от ромите, че са регистрирани неотдавна хора в квартала от Пещера, които основават свадите.

„ В мандата ми на кмет има признати заявки за регистрация по непрекъснат адрес единствено на 7 пълнолетни в квартала. Тези, на които сме помагали, са единични случаи. Помогнахме на един от тях, който 40 години е бил без персонална карта. Няма всеобща регистрация. Свадата от двете фамилии не е на база, че в този момент има пришълци. И двете фамилии живеят повече от 20 години тук, не са новодомци, които да са почнали да основават в този момент проблеми. Няма никакъв мотив да свързват общината с техните дразги. Ние гледаме да оказваме помощ на всеки един гражданин на общината, без значение от какъв генезис е “, сподели още Здравко Иванов. Той акцентира, че ромите в „ Забрал “ като цяло са кротки, работливи и не основават неприятности и такава кавга в квартала им не е всекидневие.
Според Кирови, свадата станала, поради закани за ликвидиране във Facebook.

„ Сергей Ковачев се прави на кмет на ромите, той има досие преди 20 години е трепал дете от нашата фамилия на 6 годинки за една вафла, беше дребен. Той желае да се махнем, а ние желаеме той да се махне, нас ни е боязън от него, желае да ни трепе. Ние нямаме омраза, тъй като сме родственици и бяхме спрели враждата. Сега стана свадата поради това, че е пратил дребни деца да чупят на моя брат камиона, тъй като бяха пияни “, сподели Надежда Кирова. Брат й Камен Киров твърди, че са му потрошили камиона. С рана до дясното око след свадата е 22-годишният Исус Киров. Т

ой твърди че няма престъпни и хулигански прояви до момента.
„ 100 индивида потеглиха против мен и татко ми. Аз пострадах, един ме удари с дърво по главата “, твърди Исус. Фамилията беше пред полицията преди обяд през днешния ден за съглашение с другата фамилия.
„ Искаме да се разберем с Бадеви в полицията, та да няма кавги, само че те не идват “, споделят Кирови.
Сергей Ковачев не беше открит за коментар.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР