18 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България започнаха своето

...
18 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България започнаха своето
Коментари Харесай

Поредна ротация на българския контингент в мисията на НАТО в Косово

18 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България започнаха своето присъединяване в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Ротацията на българския контингент се извърши в първата седмица на март под управлението и контрола на комисия от Съвместното командване на силите (СКС) с ръководител полковник Христо Христов - шеф на отдел ''Операции''.

Официални посетители на церемонията по промяна на пълномощията на двата български контингента в базата на Силите за сигурност в Прищина бяха посланикът на България в Косово Христо Гуджев и чиновници от състава на посолството. В обръщението си дипломат Гуджев посочи изгодата от присъединяване на български контингент както за осъществяването на задачите на задачата на НАТО в Косово, по този начин и за повишението на боеспособността на българските военнослужещи и пожела сполучлива и ползотворна задача. На церемонията участваха и офицери от контингентите на страните-членки на Алианса.



Командващият на интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово генерал-майор Микеле Ризи и командирът на батальона, в чийто състав е българският контингент, подполковник Паскуале Перили на срещи с ръководителя на комисията от СКС полковник Христо Христов изрекоха признателност на българските военнослужещи и оцениха високо тяхната активност.

Въоръжените сили на Република България вземат участие в интервенцията на НАТО в Косово с контингент в състав до двадесет и двама военнослужещи със задания, свързани с подкрепяне подобряването на сигурността в региона. Допълнително за осъществяване на дилемите Българската войска поддържа 10-дневна подготвеност за развръщане в зоната на интервенцията на рота и народен поддържащ детайл до 140 военнослужещи, включени в състава на оперативния запас на интервенцията.

Национален пълководец на българския боен контингент в Косово е подполковник Стоян Червеняков от Съвместното командване на силите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР