18-годишният ученик от Пловдив, който преди 2 г. бе задържан

...
18-годишният ученик от Пловдив, който преди 2 г. бе задържан
Коментари Харесай

Ученикът от Пловдив, контактувал с Ислямска държава, получи условна присъда |

18-годишният възпитаник от Пловдив, който преди 2 година бе арестуван и упрекнат в тероризъм, откакто родителите му подадоха сигнал в ДАНС, е наказан условно на 6 месеца затвор.

Решението е на Специализирания углавен съд, заяви.

Наказанието за тероризъм, когато не е породена гибел, е от 5 до 15 година При малолетни, навършили 16 година обаче, то се заменя с от 2 до 8 година затвор. Условното наказване на младежа е под минималното, само че аргументите за налагането му ще станат ясни занапред от претекстовете на съда, които следва да бъдат направени.

Непълнолетният тогава възпитаник от елитна пловдивска гимназия бе упрекнат, че от началото на 2019 година до 5 юни 2019 година сглобявал и съхранявал самоделни бомби и пиротехника, с цел да сътвори ужас и боязън измежду популацията. Според проверяващите ученикът бил вербуван от " Ислямска страна " през обществените мрежи и бил поканен да влезе в конфиденциален чат на терористичната организация и в канали, където гледал клипове с атентати. В дома му бе намерено и знаме на " Ислямска страна ". Баща му обаче схванал за контактите на сина си и подал сигнал в ДАНС.

Заради навременната реакция на родителите връзката на момчето с терористите бе прекъсната, а по-късно и профилираните съдилища решиха, че не е нужно младежът да бъде оставен в ареста и с него започнаха работа специалисти от Детска педагогическа стая.

От присъдата на спецсъда излиза наяве още, че момчето е наказано да заплати разноските по делото, които са над 21 000 лева Тя не е дефинитивна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния профилиран углавен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР