1711 г. - по време на Руско-турската война (1710-1713 г.)

...
1711 г. - по време на Руско-турската война (1710-1713 г.)
Коментари Харесай

Денят 9 юли в световната история

1711 година - по време на Руско-турската война (1710-1713 г.) след кръвопролитно стълкновение край р. Прут, покрай Яш, турската войска разгромява съветските отряди. Свиканият от Петър Велики (1682 година – 1725 г.) боен съвет преценя, че при създалата се обстановка Русия би трябвало да предложи помирение на Високата врата. 1816 година - провъзгласена е независимостта на Аржентина от Испания.

2018 година
Премиерът на Испания Педро Санчес се среща за първи път с каталунския водач Ким Тора в ход, който алармира стопляне на връзките сред Мадрид и Барселона.

2018 година
Британският външен министър Борис Джонсън подава оставка на фона на различията с премиера Тереза Мей за договарянията за Брекзит.

2018 година
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поставя клетва в Народното събрание. С това Турция публично минава от парламентарна към президентска система на ръководство.

2018 година
На 99-годишна възраст умира дългогодишният английски политик Питър Карингтън.
Карингтън е министър на земеделието в държавното управление на Уинстън Чърчил след Втората международна война. Той заема и други високи постове в английски кабинет, в това число министър на защитата и на външните работи.

2015 година
Страните от БРИКС основават собствен валутен фонд на стойност 100 милиарда $.

2015 година
Страните от БРИКС и ШОС признават анексията на Крим от Русия.

2013 година
Едуард Сноудън приема венецуелско политическо леговище след покана на президента Николас Мадуро.

2013 година
Временният президент на Египет Адли Мансур назначава за министър-председател демократичния икономист Хазем ал Беблауи, някогашен министър на финансите. Носителят на Нобелова премия за мир Мохамед ел Барадей става вицепрезидент на Египет.

2011 година
Южен Судан афишира самостоятелност и става най-новата страна на картата на света. Южен Судан афишира независимостта си шест месеца след провеждането на референдум, на който южносуданците гласоподаваха съвсем единомислещо за обособяване от северните си съседи, които по време на гражданската война в предишното бяха одобрявани като врагове.
Ден по-рано Судан разгласи публично, че признава новата република Южен Судан и стана първата страна, направила този ход.
„ Република Судан афишира, че признава Република Южен Судан за самостоятелна страна, съгласно границите, съществували на 1 януари, 1956 година ”, заяви посредством държавната телевизия суданският министър по президентските въпроси Бакри Хасан Салех.
Около 360 000 южняци са напуснали Севера и са отишли на юг от октомври 2010 година, като доста от тях са стимулирани от желанието да участват на раждането на страната.

2006 година
Състои се финалът на Световното състезание по футбол в Германия. Футболният мач е сред тимовете на Италия и Франция. Крайният резултат е 6:4 в интерес на Италия след осъществяване на дузпи. В постоянното време резултатът е 1:1. В двете продължения по 15 минути не се означават голове. “Скуадра адзура ” печели международната купа за четвърти път в историята, след 1934 година, 1938 година и 1982 година, доближавайки се единствено на една купа от Бразилия, която е вдигала купата пет пъти.
Зинедин Зидан открива резултата в 7-та минута от дузпа, Марко Матераци изравнява в 19-та. Франция доиграва второто продължение с 10 души, откакто Зидан получава червен картон в 110-та минута. Тогава гениалният халф си разрешава да удари с глава в гърдите Марко Матераци. Французинът евентуално е предизвикан от бранителя и изпуска нервите си. И двата гола в постоянното време падат в първите 20 минути. “Петлите ” стартират мача в доста високо движение и съумяха да поведат с 1:0 още в 7-ата минута. Тогава реферът Орасио Елисондо свири пресилена дузпа за прикосновение сред Марко Матераци и Флоран Малуда. Зидан извършва удара в жанр Паненка, като първо излъгва вратаря Буфон и праща топката в противоположния на вратаря ъгъл. Коженото кълбо се удря в горната греда и тупва зад голлинията. Веднага след гола “адзурите ” се втурват в офанзива. Те съумяват да изравнят още в 19-ата минута. Голмайстор е бранителят Марко Матераци, който преди този момент е провинен за дузпата, с която " петлите " откриват резултата. Матераци надскача Виейра след центриране от корнер на Пирло и забива топката неспасяемо зад тила на Бартез. Италианците пропущат да поведат в 36-ата минута, когато ударът с глава на Лука Тони среща гредата на вратата, защитавана от Фабиен Бартез. През втората част и двата тима играят много внимателно и избират да не позволен гол, в сравнение с да отбележат.
Полузащитникът на Италия Андреа Пирло е избран за най-хубав състезател във финала на ХVІІІ международно състезание по футбол. Пирло е най-дейният футболист в полузащитата на Италия, лишава доста топки и е в основата на множеството офанзиви на " адзурите ". Той отбелязва извънредно значимата първа дузпа, с която вдъхва успокоение и убеденост на своите съотборници.

2006 година
В Русия при приземяване на летището в гр. Иркутск (намиращ наоколо до езерото Байкал) катастрофира пътнически аероплан “Еърбъс ” А-310 на съветската самолетна компания “Сибир ”, извършващ полет Москва – Иркутск. На борда на летателния уред пътуват 197 пасажери и осем души екипаж. 129 души от тях умират. На борда на “Еърбъс ”-а избухва пожар и последват две детонации. Причината за детонациите е удар на едно от крилата на самолета в складово помещение край пистата. Ръководството на самолетната компания удостоверява публично, че самолетът е излязъл от пистата, запалил се и се блъснал в затруднение край летището. Пристигналите на мястото на случая противопожарни екипи съумяват да потушат огъня едвам след няколко часа.
На борда на разрушилият се аероплан пътува шефът на Управлението на Федералната работа за сигурност (ФСБ) за Иркутска област Сергей Коряков.
Агенция " Фокус " напомня:
Технически характерности на аероплан " Еърбъс " А 310
През юли 1978 година европейският авиостроителен колос " Ербъс Индъстрийз " създава 218-местния широкофюзелажен аероплан А 310, който извърши първия си полет на 3 април 1982 година
А 310 показва международна софтуерна оригиналност, той се ръководи от двучленен екипаж. Цифровата авионика заменя електромеханичните принадлежности в пилотската кабина с екрани със синтетично изображение. Оттогава пилотската кабина, оборудвана с такива екрани, се назовава " glass-cоckpit ". Вертикално поставените на самите краища на крилото дребни крилца (уинглетс) също по този начин съставляват софтуерна оригиналност. Те усъвършенстват аеродинамичните характерности на крилото при полет с непрекъсната скорост и понижават с 1 до 2% разхода на гориво.
За първи път при А 310 толкоз необятно се употребяват композитни материали за главните елементи в структурата, за понижаване масата на самолета. Най-големият детайл от структурата, напълно направен от композитни материали въз основата на въглеродни влакна /HCF/, е отвесният стабилизатор. " Луфтханза " и " Суисеър " са първите самолетни компании, които вкарват през април 1983 година " Ербъс А 310 " в постоянна употреба. С разновидността А 310-300, който взима на борда от 220 до 279 пасажери, далечината на полета е увеличена от 4190 км на 9955 км. Този вид е първият в света двудвигателен реактивен пътнически аероплан, който получава документ, че може да прави задокеански полети без междинно кацане. А310-300 може да доближи до аварийно летище в условия ETOPS (Eхtended Range Twin Engine Operation - полет с един двигател) за време от 180 минути.

2002 година
В Южна Африка се основава Африканския съюз с първи ръководител Табо Мбеки.

1993 година
Чрез генетични проби, британски учени разпознават костите на убитите от болшевиките съветски цар Николай II и неговото семейство.
Николай II (Николай Александрович Романов) е роден на 18 май 1868 година в Царско село. Той е последният съветски император от династията Романови. Заема престола на 20 октомври 1894 година и абдикира на 2 март 1917 година Николай II е наследник на император Александър III. През април 1894 година се дами за немската принцеса Аликс Виктория Елена Бригита Луиза Беатрис Хесен-Дармщадска, приела в Русия името Александра Фьодоровна. От брака им се раждат 5 деца: Олга (1895), Анастасия (1897), Татяна (1899), Мария (1901) и Алексей (1904). Във вътрешната си политиката Николай II се демонстрира се като корав и пореден последовател на обичайните правила на самодържавието в Русия. Във външната политика продължава линията на своя татко. Има извънредно мощно въздействие в интернационалната политика на Великите сили в Европа и Далечния изток. Заставя българския княз Фердинанд да се съгласи с покръстването на престолонаследника в източноправославната религия, след което князът е приет от всички Велики сили. При неговото царуване Русия води несполучлива Руско-японска война (1904 - 1905). Под натиска на мощното демократично придвижване в Русия се съгласява на известни политически свободи (манифестът от 17 октомври 1905 г.). Активно спомага за основаването на Антантата (1907 г.) и обуздаването на настъпателната политика на Германия в Европа и света. След експлоадирането на Първата международна война е висш главнокомандващ на съветската войска (1915). Принуден е да абдикира след Февруарската гражданска война. Арестуван е с цялото си семейство и интерниран изначало в Тоболск, а след това – в Екатеринбург. Убит е дружно с цялото му семейство.

1960 година
Съветският водач Никита Хрушчов предизвестява Съединени американски щати де не се намесват в Куба и декларира, че войски на Съюз на съветските социалистически републики ще поддържат кубинския народ.
Никита Сергеевич Хрушчов е съветски държавник, общественик, върховен партиен функционер роден в с. Калиновка, Курска губерния на 17 април 1894 година Той е служащ и миньор в Донбас от 1908 година, участник в Гражданската война (1918 година – 1920 г.). Учи известно време в Московската промишлена академия (1929 година – 1931 г.), след което работи в московския партиен уред (1931 година – 1935 г.). В интервала 1935 година – 1938 година е първи секретар на московския градски партиен комитет, от 1938 година до 1947 година е първи секретар на Централния комитет на украинската болшевишка партия. По време на войната като партиен комисар е на фронта и получава званието генерал-лейтенант (1943 г.). Секретар е на Централния комитет на ВКБ (б) от декември 1949 година, член е на Политбюро от 1939 година Като върховен партиен функционер има отношение към организацията и провеждането на всеобщите репресии против партийни, държавни и военни функционери в навечерието на Втората международна война и след нея. След гибелта Сталин заема неговата служба. Организира разобличаването му и разкрива ужасите на неговата тирания пред света в отчет на закрито съвещание на Двадесетия конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) (февруари 1956 г.). Хрушчов стартира ликвидирането на “култа към личността на Сталин ”. Опитва се да вкара либерализъм в тоталитарната система. Като употребява опциите на плановата стопанска система, Хрушчов се пробва да засилва земеделието, с което Съюз на съветските социалистически републики да изпревари Съединени американски щати в селскостопанското производство; хвърля големи средства за създаване и асимилиране на нови аграрни земи в Казахстан. Във външната политика демонстрира самодейност и реализира доближаване със Съединени американски щати, при което се реализира съгласие по някои въпроси на международния мир и интернационалната сигурност. След Двадесетия конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз освобождава всички политически пандизчии, наказани по времето на “култа към личността ”. Въвежда избран ред и стартира да реализира надзор върху работата на органите за държавна сигурност. Под управлението на Хрушчов се основават условия за креативна независимост на интелектуалците. Свален е от служба и е пенсиониран по решение на Октомврийския пленум на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз (1964 г.). Умира в Москва на 11 септември 1971 година

1958 година
Регистрирано е най-голямото цунами в историята до този миг. В залива Литуя, Аляска се образуват великански талази цунами с височина 525 метра. Те са подбудени от свличащи се земни маси и ледени парчета след мощно земетресение.

1957 година
Открит е 102-ят детайл от таблицата на Менделеев, наименуван нобелий (лат. Nobelium, No). Наречен е по този начин на името на Алфред Нобел от група учени, които работят в Стокхолм.
Периодичната система на химичните детайли създадена от Д. И. Менделеев (1869). е издигната на база свойствата на детайлите намиращи се в периодическа взаимозависимост от заряда на техните атомни ядра.
На 16 март 1994 година Кенет Хюлет открива следващия, 106-и детайл, “сиборгиум ”.

1943 година
Британски и американски войски правят десант на остров Сицилия, в хода на Втората международна война. Десантът е част от офанзивата за откриване на втори фронт против войските на Тристранния пакт в Европа. На 6 юни с.г. е осъществен десантът в Нормандия.

1913 година

По време на Междусъюзническата война сръбската войска завладява Радовиш, а гръцката – Струмица (26 юни остарял стил).
По време на Междусъюзническата война Четвърта Преславска пехотна дивизия овладява височините Дукат и Китка и преследва разгромените сръбски елементи.

1902 година
Немски учени изолират барбитуратната киселина, основа на барбитуратите. Барбитурати е група лекарствени средства, които потискат интензивността на централната нервна система.

1877 година
Завършва първият шампионат по тенис " Уимбълдън ". Победител става англичанинът Спенсър Гор.

1816 година
Провъзгласена е независимостта на Аржентина от Испания.
Република Аржентина е федеративна република в южната част на Южна Америка, сред Атлантическия океан и Андите. Площта й е 2 766 889 кв. км, и има население от 33 300 000 поданици (към 1996 г.). 92% от жителите на Аржентина са католици. Официалния език е испански. Столица на Аржентина е Буенос Айрес. Паричната единица е аржентинско песо.

1711 година
По време на Руско-турската война (1710 - 1713) след кръвопролитно стълкновение край р. Прут, покрай Яш, османската войска разгромява съветските отряди. Свиканият от Петър Велики (1682 – 1725) боен съвет преценя, че при създалата се обстановка Русия би трябвало да предложи помирение на Високата врата.
Руско-турската война от 1710 - 1713 година е разследване от разгрома на шведските войски (съюзници на Османската империя) в Полтавската борба. След бягството на шведския крал Карл ХII в Турция през 1710 година с безусловен звук Русия изисква неговото предаване. В отговор султана изпраща царските пратеници и съветския дипломат П. Толстой в пандиза на Седемкуловия замък в Истанбул, а на съвещание на Дивана (парламента) е решено да се почне война с Русия. През май-юни 1711 година съветската войска под командването на Петър I, в съюз с молдовския стопанин Кантемир, влиза в Молдова (Прутския поход), само че покрай гр. Яш е обкръжена от превъзхождащите ги турски сили и понесла огромни загуби. Петър I подписва Прутското помирение (подписано на 12 юли 1711 година при река Прут, покрай Яш). Според примирието Русия връща на Османската империя Азов, задължава се да събори крепостта в Таганрог и така нататък Османската империя пък се задължава да отпрати Карл ХII (скоро той се връща в Швеция). С по-слаби дейности войната продължава до 1713 година с подписването на Адрианополския (Одринския) мир, който удостоверява изискванията на Прутското помирение, и като цяло е неблагоприятен, само че нужен за Русия.

На тази дата са родени:

1957 година
Родена е американската актриса Мелани Грифит. В киното работи от 1973 година ( “Нощни дейности ”). Участва във филмите на изтъкнати режисьори и основава пълнокръвни облици на чаровни и напористи млади дами: “Басейнът на потъналите ” (1975), “Усмивката ” (1976), “Опасност от всяка позиция ” (1987), “Скъп модел 2000 ” (1987), “Работещо момиче ” (1988), “Бурен понеделник ” (1989), “Опасни приятелки ” (1989), “Фалшиви тела ” (1990), “Кладата на суетата ” (1990), “Любовен проблясък ” (1991), “Рай ” (1991 г.), “Бъбривата жена ” (1991), “Родената през вчерашния ден ” (1992), “Близо до парадайса ” (1992 г.), “Чужденец посред ни ” (1992), “Роден през вчерашния ден ” (1993), “Сега и тогава ” (1996), “Водопадът Мърхоланд ” (1996), “Лолита ” (1997), “Знаменитости ” (1998), “Луди в Алабама ” (1999), “Лулу вечно ” (2000), “Tart ” (2001), “Tempo ” (2002), “Shade ” (2003).

1956 година
Роден е американският артист Том Ханкс. Работи 3 години в театъра. През 1980 година попада в малкия екран, а в киното е от 1981 година Става прочут с “Големият ” (1988). Филмография: “Той знае, че си самотна ” (1981), “Майстор на кукли ” (тв, 1983), “Цопване ” (1984), “Мъжът с алената обувка ” (1985), “Доброволци ” (1985), “Капанът на парите ” (1985), “Нищо общо ” (1986), “По всяко време споделяме довиждане ” (1986), “Рибарска мрежа ” (1987), “Кулминационна точка ” (1988 г.), “Семейство Бърб ” (1989), “Скот и Хъч ” (1989), “Джо против вулкана ” (1990), “Кладата на суетата ” (1990), “Тяхната лична лига ” (1992), “Безсъници в Сиатъл ” (1993 г.), “Филаделфия ” (1993), “Оскар ”), “Форест Гъмп ” (1994), “Изгубена луна ” (1994 г.), “Аполо 13 ” (1995), “Спасяването на редови войник Райън ” (1998), “Имате поща ” (1998 г.), “Зеленият път ” (1999), “Корабокрушенецът ” (2000), “Гибелният път ” (2001 г.), “Хвани ме, в случай че можеш ” (2002) и други

1947 година
Роден е О. Дж. Симпсън - някогашен американски футболсит, по-късно артист. Оправдан е по обвиняване в ликвидиране на някогашната си брачна половинка в един от най-шумните и противоречиви правосъдни процеси в американската история. Най-известният му филм е " Голо оръжие ".

1933 година
Роден е съветският режисьор Елем Климов. От 1964 година е в “Мосфилм ”. Става прочут със сатиричните комедии “Добре пристигнали, или Вход за външни лица строго неразрешен ” (1964) и “Похожденията на зъболекаря ” (1965 г.). Филмът “Спорт, спорт, спорт ” (1971) съединява игрален с “хроникален материал ”. С Марлен Хуциев довършва кино лентата на М. Ром “И въпреки всичко аз имам вяра ” (1975). Снима портрет на жена си, известната режисьорка Лариса Шепитко – “Лариса ” (1980), довършва и последната й творба “Прощаване ” (1981 г.) по Распутин. Успех имат “Агония ” (1980) и “Иди и виж ” (1985), в които интерпретира в проблематичен проект основни мигове от националната история – рухването на Романовата династия и Великата отечествена война. Осъществява фантазията си да екранизира “Майстора и Маргарита ” (1993).

1834 година
Роден е Ян Непомукен Неруда – чешки публицист, белетрист. Започва да написа на 23-годишна възраст стихотворения ( “Гробищни песни ”, “Балади и романси ” и др.), а по-късно – очерци, разкази, рецензия. Известни са неговите “Малострански разкази ” (1878 г.). Смятан е за създател на чешката реалистична прозаичност. Умира на 22 август 1891 година

На тази дата умират:

2004 година
Умира Пол Хлебников - американски публицист, редактор и един от издателите на списание „ Форбс “ в Русия.
Хлебников произлиза от руско-еврейско семейство, напуснало Русия след Октомврийската гражданска война. Хлебников следва в Бъркли Калифорния и Лондон. от 1989 година стартира да написа за списание " Форбс ". Неговата журналистическа активност се концентрира върху съветската и източноевропейската стопанска система и политика. От април 2004 година стартира да издава списание " Форбс " на съветски. Автор а на книгата " Кръстникът на Кремъл - Борис Березовски и властта на олигарсите ", която е преведена и издадена и на български език.

1932 година
Умира Кинг Кемп Жилет (1855 - 1932). Американски откривател и бизнесмен, основател и производител на първите самобръсначки в света.

1880 година
Умира Пол Брока – френски анатом и антрополог, един от основателите на актуалната антропология. Роден е в Сет Фуала Гранд на 28 юни 1824 година Антропологическото научно сдружение в Париж е основано по негова самодейност през 1859 година Основните му писания са по сравнителна анатомия на приматите, въпросите на общата антропология, расовите видове на актуалното и античното население на Франция. Създава първото в света управление по антропометрия и краниометрия (1865 г.), изобретява канара за установяване на окраската на очите, косата и кожата, конструира голям брой антропометрични уреди.

1850 година
Умира дванадесетият президент на Съединени американски щати Закари Тейлър (президент в интервала 1849 – 1850). Роден е на 24 ноември 1784 година Закари Тейлър е на военна работа от 1808 година, взе участие в ликвидационната експедиция против индианците, във войната с Мексико (1846 – 1848) и други Като президент застава против радикалните последователи на робството.

1441 година

Умира нидерландският живописец Ян Ван Ейк (ок. 1390 - 1441). Придворен художник на бургундския херцог Филип Добрия, в чиито владения влиза Нидерландия (от 1425 г.). През 1427 година посещава Испания, а в интервала 1428 година – 1429 година – Португалия. Около 1430 година се заселва в Брюж. Неговото най-голямо и известно произведение е Гентският олтар (полиптих в катедралата “Св. Бавон ” в Гент), стартират от брат му Хуберт ван Ейк, и приключен от Ян през 1432 година С изключение на “Мадоната в храма ” (края на `20-те години на ХV в.), множеството потвърдени произведения на Ван Ейк са основани през `30-те години на ХV в. Най-известни измежду тях са: “Мадоната на канцлера Ролен ” (ок. 1436), “Мадоната на каноника Ван дер Пале ” (1436), триптихът “Мадоната в храма ” (1437). Ван Ейк е първият от огромните европейски портретисти, основал вида на изправения, извърнат в 3/4 портрет – “Тимотей ” (1432), “Човек с алена шапка ” (1433), “Портрет на Маргарет ван Ейк, дамата на художника ” (1439). Запазени са само картини с религиозни сюжети и портрети на Ван Ейк, само че в източниците се загатва и за негови композиции със светско наличие. Приема се, че Ян и Хуберт Ван Ейк основават техниката на изобразяване с маслени бои. Творчеството му ознаменува началото на Ренесанса в нидерландската живопис, като в забележителна степен дефинира по-нататъшния й път на развиване.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР