170 уязвими лица от Мездра и от 27-те съставни села

...
170 уязвими лица от Мездра и от 27-те съставни села
Коментари Харесай

Близо 200 нуждаещи се от община Мездра ще получават топъл обяд в условията на извънредно положение

170 уязвими лица от Мездра и от 27-те съставни села на общината, които заради беднотия и продължителна обществена изолираност са в усложнение да обезпечат сами прехраната си, ще получават топъл обяд в продължение на повече от месец и половина.
Това стана допустимо откакто Община Мездра кандидатства с план, който беше утвърден за осъществяване по Целева стратегия „ Топъл обяд в изискванията на изключителна обстановка - 2020 година “, финансирана от националния бюджет посредством Агенцията за обществено подкрепяне. Той ще бъде осъществен взаимно с Общинския център за обществени услуги и действия, детските градини и Комплекс обществени услуги за деца и лица с увреждания (КСУДЛУ).
Проектът е ориентиран към следните целеви групи:
• Лица с ниски приходи, под линията на беднотия, избрана за страната, за времето, в което са сложени под наложителна карантина.
• Уязвими лица, включително и възрастни над 65 година, без приходи и с приход под линията на беднотия, избрана за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в изискванията на изключителното състояние, оповестено за страната не са в положение да си обезпечат прехраната.
• Лица, които заради възрастта си, заради трайно увреждане или в следствие от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да обезпечат сами или благодарение на околните си своите ежедневни потребности от храна.
В рамките на 33 работни дни, от 1 май до 19 юни, в реновираната кухня-майка в КСУДЛУ - гр. Мездра ще се подготвя и доставя до домовете на най-нуждаещите се топъл обяд - чорба, главно ядене, самун и най-малко един път седмично десерт. В сходство със санитарно-хигиенните условия и въведените противоепидемични ограничения, готовата храна ще се дава в пластмасови купички за еднократна приложимост. Нераздадената храна за деня ще се преразпределя сред тези, които дават отговор на целевите групи и са включени в листата на чакащи.
При нужда на потребителите ще бъде оказвана и спомагателна поддръжка - закупуване на хранителни артикули, медикаменти и лекарства, възнаграждение на сметки или такси (със средства на самите потребители).
Подборът на потребителите на този тип обществена услуга ще бъде осъществен от комисия с непрекъснат темперамент на работа, назначена със заповед на кмета на община Мездра.
Във връзка с изключителното състояние Община Мездра разкри гореща телефонна линия за приемане на сигнали от жители за оказване на помощ при закупуването на хранителни артикули, медикаменти и други артикули от първа нужда. Лицата, потърсилите подпомагане, са осведомени за плана и при изявено предпочитание от тяхна страна за приемане на топъл обяд, са вписани в указател.
Същевременно на кметовете и кметските наместници на обитаеми места е раздадена осведомителна листовка с уточнения за плана, като по този метод той ще стигне по потребителите, лишени от информация по време на изключителното състояние. Получената противоположна информация е обработена и записана в регистъра.
За асортимент на лицата от целевите групи се употребява и лист на консуматори, употребили услугата „ Топъл обяд в община Мездра “, финансирана от Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне.
Комисията ще се свърже по телефона с всеки кандидат-потребител и ще организира диалог с него за изясняване на целевата група и прихода му, за което ще бъде направен протокол по пример.
След обобщаване на информацията ще бъде направен Списък на потребителите от община Мездра, попадащи в целевите групи, които ще бъдат включени в услугата „ Топъл обяд “. Приоритетно ще бъдат обхванати най-нуждаещите се лица, наранени от изключителната обстановка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР