17-тиаприл е Празник на дипломираните експерт-счетоводители. Денят се отбелязва от

...
17-тиаприл е Празник на дипломираните експерт-счетоводители. Денят се отбелязва от
Коментари Харесай

Днес е празникът на дипломираните експерт-счетоводители

17-тиаприл е Празник на дипломираните експерт-счетоводители. Денят се отбелязва от 2002 година.

С влизането в действие на Закона за счетоводството, утвърден от Великото национално заседание, на 3 януари 1991 година се възвръща самостоятелният финансов одит в България. В резултат на този акт стартира още веднъж да се практикува одиторската специалност, която е съществувала според закон през интервала 1931-1948 година.

Всички дипломирани експерт-счетоводители в България са придобили дееспособност след сполучливо полагане на изпити.
С цел основаване на бъдеща професионална организация на 23 и 24 октомври 1991 година се организира изпит пред интернационална изпитна комисия. От 10 души, които се явяват на изпит пред интернационалната комисия, осем получават дееспособност на дипломирани експерт-счетоводители. Те пък сформират изпитна комисия, която до декември 1991 година утвърждава 39 души, които получават дееспособност на дипломирани експерт-счетоводители.

В резултат на това на 16 декември 1991 година се учредява Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители в България. Тя е публично записана на 8 юни 1992 година с решение на Софийски градски съд. Приет е също по този начин и Устав на организацията.
През 1996 година въз основа на промените в Закона за счетоводството, съществуването на Асоциацията е прекъснато и е основан Институтът на дипломираните експерт-счетоводители като самостоятелна национална професионална организация. Той наследява функционалностите на Асоциацията и участието в Международната федерация на счетоводителите, което датира от 1995 година.

Одиторската специалност е самостоятелна и саморегулираща се. Тя включва главно самостоятелен финансов одит, само че също по този начин и консултантска активност в региона на налозите, ръководството, осведомителните технологии, вътрешния одит и други действия. За да може да прави одит по закон, дипломираният експерт-счетоводител би трябвало да е вписан в регистъра на Института на дипломираните експерт-счетоводители, да дава отговор на избрани условия и условия и непрекъснато да ги поддържа.

След приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 година, специалността попада в регулацията на европейското законодателство и понастоящем изцяло дава отговор на условията в тази област.
Квалификацията квалифициран експерт-счетоводител е приета в България като една от най-престижните професионални бизнес квалификации. Съгласно закона всички дипломирани експерт- счетоводители имат право да станат членове на Института, откакто придобият квалификацията.

Коментирай
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР