17 нови тунела са в различен етап на подготовка. Някои

...
17 нови тунела са в различен етап на подготовка. Някои
Коментари Харесай

България ще има 17 нови тунела до 2023 година

17 нови тунела са в друг стадий на подготовка. Някои се строят, други се проектират, за трети има предпроектни изследвания. Само на автомагистрала " Струма " ще има 8 тунела, а на автомагистралата Русе-Велико Търново - 6. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред Нова телевизия.

Той увери, че до 2023 година тунелите ще бъдат подготвени. " 34 са съществуващите тунели в страната, те се ремонтират поетапно ", разяснява Нанков. Що се отнася до строителството на автомагистрала до Калотина, той разясни, че сега тече процедура по желание на реализатор. " До месец ще завършваме тръжните процедури. Ако няма тъжби, още 2018 година стартираме с осъществяването и в границите на 2 години ще сме подготвени ", съобщи Нанков.

До средата на годината ще започва публичната поръчка и за скоростен път от Видин до Ружинци. " Забързахме се още веднъж и с 1 месец по-рано ще стартираме публичната поръчка за най-тежкия сектор - сред Ботевград и Мездра ", посочи министърът, само че добави, че въпреки всичко има риск от обжалване на публичните поръчки. Освен това през март започва строителството на новия ЛОТ на автомагистрала " Хемус " от Боаза до разклона за Ябланица.

До края на годината пък се чака да бъде пусната и нова права от автомагистралата към Гърция. Става въпрос за сектора от Благоевград към Крупник. Това ще се случи предварително през ноември. " По " Тракия " има сектори, които незабавно се нуждаят от преасфалтиране ", призна министърът.

Според него обаче на пътищата с доста добър асфалт се покачват тежките произшествия с жертви. " На правата сред Микре и Български извор предходната година имаме 33 смъртни случая. Абсолютно рехабилитиран ремонтиран път ", разяснява министърът. Що се отнася до обвиняванията, че тунелите у нас излизат прекомерно скъпо съпоставено с цените в Западна Европа, министър Нанков сподели, че това са спекулации. " Най-евтините пътища в Европа се строят в България ", съобщи той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР