17 национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското

...
17 национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското
Коментари Харесай

Със 76 млн. лв. модернизират българското образование! Учители отиват на стаж в IT фирми

17 национални стратегии ще подкрепят процеса на модернизиране на българското обучение през тази година посредством обосноваване на учители, използване на новаторски способи на преподаване и организация на образователния развой, ранно кариерно насочване и отваряне на учебните заведения към други институции. За осъществяването им са планувани близо 76 милиона лв. от държавния бюджет, разгласи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на представянето им пред медиите. Предстои плановете да бъдат препоръчани за публично разискване.

Четири ще бъдат напълно новите стратегии - " Мотивирани учители “, " ИТ компании в учебни заведения и учители в ИТ компании “, " Иновации в деяние “ и " Подпомагане на общините за осъществяване на действия за просветителна десегрегация “. Останалите са продължение на досегашните политики на МОН, като в някои от тях са планувани средства за финансиране на нови действия.

Пилотната стратегия " Мотивирани учители “ е ориентирана към превъзмогване на дефицита на учители по математика, физика и астрономия, информатика и осведомителни технологии. За реализирането й се отпускат 1,7 милиона лв.. " Предвижда се да бъдат подготвени 100 експерти в тези области за придобиване на педагогическа дееспособност. 100 настоящи преподаватели ще получат спомагателна подготовка за учители по математика, физика, информатика, естествени науки в главното обучение, осведомителни технологии, непознат език и вяра “, съобщи заместник-министър Михайлова. Тя уточни, че по един от модулите на програмата ще бъде образуван " корпус “ от 80 педагози, които да бъдат изпращани в учебни заведения с централизация на възпитаници с обучителни усложнения. Целта е да споделят опит с сътрудниците си и да оказват помощ за реализиране на по-добри резултати.

По Национална стратегия " Квалификация “ фокусът на тазгодишните образование ще бъде върху насърчаване на уменията за иновативност, нововъведение, водачество, обучение и цифрови технологии и просветителни проучвания.

Един милион лв. са обезпечени за благоприятни условия за стажове на учители в IT компании и за ранно кариерно насочване на възпитаници от 1 до 10 клас в региона на осведомителните технологии. По програмата " IT компании в учебни заведения и учители в IT компании " представители на бизнеса ще могат да се включват в образованието по избрани тематики и уроци, както и да организират семинари за разпространение на технологиите измежду децата. В същото време учителите ще могат да минават къси стажове в IT компании, да се включват в техни планове и по този начин да покачват познанията и квалификацията си, акцентира Таня Михайлова. По думите й учениците, които към този момент втора година се образоват по специалност " Приложен програмист “ ще могат да потвърдят знанията и уменията си.

Новата програмата " Иновации в деяние “ е с бюджет над 1,5 милиона лв.. Чрез нея новаторските учебни заведения ще могат да обменят опит между тях, както и с такива, които желаят да станат новаторски. Очаква се да се включат 580 учебни заведения. Всяко ще би трябвало да дефинира група от осем учители и възпитаници, които да показват нововъведението си в партньорското учебно заведение. По програмата ще бъде основана платформа за разпространение на нововъведенията посредством взаимен артикул на училищата-партньори - презентации, видеофилми, книжни издания, електронни уроци и други

Плавен преход сред детската градина и първи клас и сред началния и прогимназиалния стадий на главно обучение е цел на програмата “Заедно с грижа за ученика “. По нея ще се подкрепя екипната работа по обмисляне и осъществяване на взаимни уроци сред началните и прогимназиалните учители, както и подготовката на материали, улесняващи прехода от детската градина в учебно заведение и от IV към V клас.

С програмата за просветителна десегрегация ще се поддържат дейностите на общините за превъзмогване на процесите на сегрегация. Могат да се финансират транспортни разноски на деца и възпитаници до детски градини и учебни заведения, продан на положителни практики сред учителите, работа с родителите. Ще се обезпечават образователни принадлежности, материали и включване на просветителни посредници за работа с родителите за взаимно образование.

Разширява се обсегът на стратегия " Осигуряване на модерна просветителна среда “, по която са планувани средства за провеждането на изнесени уроци с изключение на в музеите, и в други културни институции – театри, галерии, както и визити на музикални събития. Заместник-министър Таня Михайлова означи, че с бюджетът на програмата - 2 млн. лева, ще се оборудват лаборатории за пробна работа по естествени науки. През тази година ще бъдат отпуснати средства за рационализация на материалната база, профилирано съоръжение и дидактически средства за терапия и рехабилитация на деца в Центровете за специфична просветителна поддръжка.

По програмата за подготовка и осъществяване на ученическите олимпиади и надпревари са планувани 3 200 000 лв.. Бюджетът е повишен, с цел да се привлекат представители на университетите и Българска академия на науките в подготовката на учениците. Ще се финансира и ново национално съревнование по финансова математика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР