17-годишният Мак Ръдърфорд офицално постави световен рекорд и стана най-младият

...
17-годишният Мак Ръдърфорд офицално постави световен рекорд и стана най-младият
Коментари Харесай

С полет от София: 17-годишният Мак Ръдърфорд стана най-младият пилот, обиколил света

17-годишният Мак Ръдърфорд офицално сложи международен връх и стана най-младият водач, обиколил света със независим полет - откакто прекара повече от пет месеца във въздуха и прекоси пет континета.

Пътешествието му завърши там от кое място и стартира - България.

Белгийският водач означи и още един връх - за най-млад човек, направил околосветско странствуване с ултралек аероплан, с което усъвършенства достижението на британеца Травис Лъдлоу, който прави това на 18 години за 150 дни.

Мак кацна на летище " София Запад " към 17 ч. в сряда, откакто приземи своя " Shark " - един от най-бързите ултралеки самолети в света, който е особено оборудван за дългото пътешестване.  Световният връх на Мак Ръдърфорд

Това е същото летателно средство, което употребява 19-годишната му сестра Зара Ръдърфорд, когато на 20 януари тази година тя сложи международен връх за най-младата жена, направила независимо околосветско странствуване.

Спонсорът на Мак и Зара Ръдърфорд е българският бизнесмен Димитър Димитров - притежател на софтуерната компания ICD Soft.

, а името му е познато и от няколко други случая на щедрост през последните години.

Пътешествието на Мак стартира на 23 март и го преведе през 52 страни на пет континента. За да се спазят условията на върховете на Гинес, маршрутът му пресича два пъти екватора.

Първоначално младият водач чака пътуването му да отнеме сред два и три месеца, само че причина за забавянето му са проблеми с документи, визи и позволение в Крит и Дубай, затворени летища в Индия и пясъчни стихии в Судан. Полетът го води през Африка и региона на Персийския залив, където се е сблъскал със мощна горещина, след което продължава към Китай, Южна Корея и Япония.

 Спонсорът на Мак и Зара Ръдърфорд е българският бизнесмен Димитър Димитров - притежател на софтуерната компания IDSoft

Оттам той се насочва към Аляска и по западното крайбрежие на Съединени американски щати до Мексико. Тийнейджърът минава още веднъж на север около източното крайбрежие на Съединени американски щати до Канада и оттова през Атлантическия океан стига до Европа.

Пред " Асошиейтед прес " неговият татко Сам Ръдърфорд споделя, че и двете му деца са дали ослепителен образец.

" Те са обиколили света безвредно, дейно и професионално. И демонстрираха на други младежи, че не е наложително да си на 18, а сигурно и на 30 години, с цел да промениш нещо, да направиш нещо и да следваш фантазиите си ", споделя той.

Тийнейджърът е желал да стане водач още от 3-годишна възраст и през септември 2020 година, когато е едвам на 15 години, получава разрешителното си за хвърчене.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР