17-годишен ученик от София е изпратил част от електронните съобщения

...
17-годишен ученик от София е изпратил част от електронните съобщения
Коментари Харесай

17-годишен е задържан за част от бомбените заплахи срещу училищата

17-годишен възпитаник от София е изпратил част от електронните известия със закани за сложени бомби в учебни заведения в цялата страна. Той е арестуван от ГДБОП, оповестява БНР.

Междувременно, в изявление пред Нова тв тази заран шефът на " Киберпрестъпност " в антимафиотската дирекция  Владимир Димитров удостовери същото.

Докато е изпращал  имейлите, с младежа са били още няколко негови съученици. Младежите са споделили, че са били подтикнати  от медийни изявления за първите заплашителни писма, получени на 27 и 28 ми март.

От твои източници БНР научи, че при разпитите 17-годишното момче е признало, че на 29, 30 и 31 март от персоналния си телефон, е основал 4 четири пощенски кутии в Гугъл, от които изпратил десетки имейли в цялата страна до учебни заведения и полицейски ръководство със закани за сложени бомби. Докато е правил това, с него са били още двама или трима негови съученици.

Те били подтикнати от първите изявления на 27 и 28 март със заплашителни имейли, получени в част от учебните заведения в цялата страна. Момчето е обяснило, че е пратило имейлите, тъй като не му се е стъпало на учебно заведение.

Пред БНР Владимир Димитров изясни, че става дума за хибридна опасност и действителна заплаха няма. 

Димитров също изясни, че част от имейлите са били изпратени от възпитаници.

" В понеделник и вторник беше главно една пощенска кутия. Впоследствие към тази акция се включиха най-вероятно обособени запалянковци. На процедура за изпращането са употребявани общо сред 10 и 20 разнообразни и пощенски услуги.

Впоследствие се включиха и доста други, които бяха с изменен текст. Някои от тези имейли бяха изпратени от малолетни или малолетни лица, на които просто не им се върви на учебно заведение. "

При претърсването са открити компютър и телефон, които са били употребявани за заканите. Материалите по случая са докладвани на Софийсата районна прокуратура.

Както и Клуб Z писа, до момента към този момент бяха открити младеж от Пазарджик и други деца - в това число и девойки, които " въодушевени " от подаването на първите заплахи при започване на седмицата, решили също да се включат - просто с цел да не вървят на занятия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР