17,30 ч., аула Максима на Университета по архитектура, строителство и

...
17,30 ч., аула Максима на Университета по архитектура, строителство и
Коментари Харесай

Неясно бъдеще пред Борисовата градина

17,30 ч., зала " Максима " на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Близо 500 души чакат представянето и разискването на Подробния организационен проект (ПУП) на Борисовата градина. Сред тях неслучайно е цялото кметско войнство, отпред с кмета Йорданка Фандъкова, основния проектант Здравко Здравков, общински съветници от ГЕРБ, служители от администрацията, както и представители на всички политически групи в СОС. Подобни многочислени събирания за дискутиране на градоустройството на столицата са редки. Този път обаче обстановката е друга. Защото дебатите са за ориста и развиването на белия дроб на града, едно от най-ярките, привлекателни и по едно и също време противоречиви и зорко следени от обществото места.

Документът, който би трябвало да уреди сегашното и да очертае развиването на Борисовата градина в София, от седмици се размахва в публичното пространство като знаме на посредствеността. Той провокира лавина от рецензии към създателите - колектив от специалисти, отпред с проф. Атанас Ковачев, и към възложителите му - Столичната община. През миналите месеци стана ясно, че проектът напълно не буди еднопосочни отзиви и приемането му ще е съпроводено от разпри, съмнение и намерено подозрение за подмолни планове да се навреди на едно от огромните зелени места в София.

Затова и упованията от първото съществено публично разискване на плануваното бъдеще на парка бяха огромни. И те се оправдаха - близо четири часа специалисти и жители от залата предлагаха, питаха и намерено спориха със седящите на подиума създатели на плана и представители на властта. Дискусията се люшкаше сред рационални и спокойни мнения с съответни оферти до закани за влизане на полиция, в случай че не се съблюдават положителният звук и редът. Не се размина и с освирквания и подвиквания от страна на недоволни столичани поради показаните промени в плана. Авторите му, взаимно с представителите на общината, обаче в точния момент усетиха назряващото напрежение и побързаха да уверят, че проектът в действителност е единствено план, може да бъде променян, допълван, като бъдат взети всички състоятелни оферти. Така полемиката мина под знака на обещанията, че в парка няма да се строи, няма да се сече, няма да се унищожава.

А какво в действителност желаеха столичани и какво им предложиха от общината? Общото сред участниците в полемиката бе, че всички пристигнаха добре готови с рецензии и оферти - от чисто публицистични до хрумвания за смяна в цялостната политика за бъдещето на зелената повърхност. Всъщност хората желаят напълно елементарни неща - опазване на зелените площи и произлизащата от тях по-чиста околна среда. Затова те ще се борят за всяко дърво, против минимални опити за застрояване и лишаване на площи от парка, даже за увеличение на територията му.

Конкретните оферти бяха свързани с по-лесен достъп до някои елементи на градината, модернизиране на осветлението, повече публични тоалетни, картиране на дърветата, както и в територията на парка да се включат зони, които са исторически елементи от Борисовата градина. Такива са да вземем за пример терените на " София ленд ", площта към болница " Токуда " до НПЗ " Хладилника ", която е планувана за застрояване, елементи до Ловния парк, които също са планувани за градежи.

Гражданите се опълчиха и на концепцията за пренасяне на конната база и на " Спортна София ", както и за изграждане на Климатичното учебно заведение от 1936 година в резерватната част на парка. Тъй като и самата кметица отхвърли смисъла на тези хрумвания, явно те няма да бъдат осъществени. Спорове провокираха концепциите за два подземни паркинга с близо 700 места и още 400 наземни.

Все отново имаше и точки от проекта, които бяха посрещнати и без рецензии. Такива са желанията за възобновяване на лятната къпалня " Мария-Луиза ", летния спектакъл, три остарели дансинга, основаването на експозиционен павилион, атракционни зони, спортни стадиони, зона с криви огледала. Общо утвърждение получи и желанието за премахването на автокъща " Капитолия " и на ресторанта " Веселото село ". Сред предложенията на проектантите е и заведението при езерото " Ариана " да е в жанр австро-германски барок, при противоречивата някогашна гара " Пионер ", която в този момент е склад, да се сътвори атракционна железница, както и да се направи изгледна площадка от телевизионната кула, до която ще се стига с асансьор.

Общото мнение на проектантите е да не се уголемяват спортните зони, каквито са стадионите на ЦСКА и националният. Те ще могат да усилят потенциала си единствено в границите на актуалната чаша на стадиона, безапелационни бяха създателите на проекта. Именно в тази му част се очакваше и гореща борба с представители на Министерството на младежта и спорта. Наскоро министър Красен Кралев разгласи, че има редица възражения по плана, само че изненадващо до момента от неговото ведомство не са внесли писмени оферти, нито техни публични представители се появиха с съответни оферти на разискването. Затова пък юрист от името на ЦСКА разгласи, че са събрани 90 000 подписа в поддръжка на построяването на нов и съвременен стадион на клуба. Развитие по тематиката явно занапред ще има. Но изходът от обстановката очевидно няма да бъде издирван и открит обществено - на публични разисквания, а по време на скрити сделки.

Неясноти останаха и при дискутирането на собствеността на парка, която е всички типове - частна, общинска и държавна. С незадоволство завършиха разногласията какво тъкмо ще се прави в лесопарковата част, тъй като там било " ужасно и мрачно " по думите на създателите на проекта.

В последна сметка от полемиката стана ясно, че нищо не е ясно. Поставиха се прекалено много въпроси, които останаха без отговори. Като се има поради, че заданието за правене на проекта върви към този момент няколко години и паркът десетилетия няма Подробен устройствен план, упованията към създателите и възложителя несъмнено бяха по-големи. По-добър отзив за тяхната работа щеше да е, в случай че публичното разискване беше минало официално, без рецензии и спорове. Предстои да забележим повече светлина в тунела в края на месеца при второто публично разискване, когато в проекта ще бъдат маркирани направените оферти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР