1636са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие,

...
1636са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие,
Коментари Харесай

Ковид 19! Лятната вълна ни залива! Вътрешно и инфекциозно отделения на МБАЛ Благоевград- пълни! Болни медици- извън строя! Задава се тежка кадрова и финансова криза в здравните заведения!

1636 са новите случаи на ковид у нас през последното денонощие, от тях 83 са в област Благоевград.Това демонстрират обновените данни на Единния информативен портал към среднощ. Ситуацията в здравните заведения в Пиринско се усложнява, защото броят на нуждаещите се от хоспитализация се усилва, а лечебните заведения нямат право да разкриват спомагателни кревати, до момента в който не е оповестена зараза.

Неразбориите към възнаглажденията на медиците, както и тежкото финансово положение на лечебните заведения, основава напрежение,което въздейства освен на работещите в тях, само че и на пациентите. Поради дефицита на кревати има случаи, в които лечебните заведения отхвърлят банкет, а поради невъзможността да бъдат плащани спомагателни пари за медиците на първа линия се задава и рецесия откъм личен състав.

Както съобщихме преди дни, във вътрешно поделение на благоевградската болница, където се настаняват пацицентите с Ковид, лятната вълна извади отвън строя 5-има от личния състав - медицински сестри и санитари. В отделението работят 3 сестри и завеждащия доктор Кондев, които изнемогват под натиска на нараствания брой ковидни пациенти.

Желаещи да работят на първа линия от другите отделения няма,заради неналичието на в допълнение заплащане, и по този начин се заформя един обаян кръг от проблеми, застрашаващи живота и здравето на инфектираните. Създава се действителна заплаха от затваряне на отделението за прочут интервал,поради липса на личен състав.

От здравното министерство няма съответни ограничения в помощ на лечебните заведения, които са оставени на самотек да вземат решение комплицираната ситуция и със заплатите, и с спомагателните хонорари за лекуване на Ковид 19., което още повече утежнява създалата се обстановка.

"Засега удържаме, само че не можем да разкриваме спомагателни кревати за болните, има възбрана от министерството. Пари няма, търсим всевъзможни способи да решим казуса с възнагражденията на работещите, само че на този стадий, болничното заведение не може да си разреши да изплати нарастване на заплатите, няма по какъв начин да се оправим с останалите разноски.

Поисках от РЗИ да разпоредят и другите 2 лечебни заведения в Благоевград да одобряват ковидни пациенти, тъй като в МБАЛ отделенията са цялостни,въпреки че досега не сме отказали лекуване на неждуаещ се,но в случай че броят на инфектираните се усилва, без да имаме опция за откриване на спомагателни кревати,ще стане извънредно комплицирано,каза шефът О. Митев.

Капацитетът на Инфекциозно поделение в МБАЛ Благоевград също е напълнен. Вариантът Омикрон не отминава и децата на всякава възраст. Въпреки,че минава по-леко спрямо другите разновидности на вируса и този основава сериозен риск за здравето, изключително за по-възрастните и хората с съпътстващи болести.

Въпреки предизвестията, изтощени от траялите с години забрани, хората нарушават разпоредбите, неглижират обстановката и броят на инфектираните пораства. За следващ път лекарите предизвестяват пазете се,пазете себе си,близките и децата си.

Бъдете виновни ! Спазвайте разпоредбите, слагайте маски на закрито и при първите типични симптоми-болки в гърбото,хрема,кашлица, температура търсете лекарска помощ, изолирайте се,за да не заразявате други хора.

П. Костова

.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР