163 от 207 уебсайта за телефонни услуги нарушават правата на

...
163 от 207 уебсайта за телефонни услуги нарушават правата на
Коментари Харесай

Хубаво се замислете, преди да посегнете да поръчвате онлайн!

163 от 207 уеб страницата за телефонни услуги нарушават правата на потребителите. Това сподели инспекция на Европейската комисия и националните органи за отбрана на потребителите на уеб страниците, предлагащи стационарни и мобилни, телефонни, интернет услуги и услуги за видео- и аудиострийминг, оповестиха от Комисията за отбрана на потребителите.

Търговците нямат право да изискват от клиентите да пазят опаковките на стоките, с цел да имат право на претенция при проблем с покупката, съобщи шефът на комисията Димитър Маргаритов, представен от „ Телеграф “. Подобна рекламация е противозаконна и КЗП се е произнесла по проблема във връзка със сигнали на жители. Потребителят би трябвало единствено да предяви претенция за дефектна стока пред търговеца и тогава тя предстои на ремонт.

Масово уеб сайтове заблуждават с видимо безвъзмездни или с отстъпка услуги, които в действителност са пакетна оферта. Това е така наречен фиктивна отстъпка – процедура, неразрешена от европейското законодателство. Други търговци пък трансформират едностранно изискванията на контракта, без да осведомят и обосноват смяната пред потребителя.

В 78,7% от случаите уебсайтът не дава връзка към онлайн платформата за решение на разногласия. Над една пета от уеб страниците не дават ясна или достоверна информация за разпоредбите за компенсиране и възобновяване на суми, когато услугата не подхожда на тази, за която клиентът е платил.

„ Потребителите употребяват всекидневно своите абонаменти за мобилен телефон или за интернет и би трябвало да имат доверие в тези услуги. Очаквам погрешната и подвеждаща информация да бъде поправена допустимо най-бързо, с цел да се подсигурява, че секторът съблюдава изцяло разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на потребителите “, разяснява Вера Йоурова, комисар по въпросите на потребителите, правораздаването и равнопоставеността сред половете.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР