153 340 души у нас са страдат сърдечна недостатъчност, като

...
153 340 души у нас са страдат сърдечна недостатъчност, като
Коментари Харесай

Жените боледуват по-често от сърце, отколкото мъжете

153 340 души у нас са страдат сърдечна непълнота, като 95% от тях са на възраст над 60 година, а наклонността е за тяхното увеличение. Тревожните данни бяха изнесени на конференция на Дружеството на кардиолозите в България във връзка Световната седмица на сърдечната непълнота от 6 до 12 май и извършеното Национално представително изследване за публичните настройки, свързани със сърдечносъдовите болести (ССЗ) и сърдечната непълнота в частност. В тази статистика влизат и 2220 души, умряли през предходната година поради проблемите със сърцето.

54% от болните са дами, към 46% мъже с това заболяване. Само 30% от българите знаят, че водещата причина за смъртност у нас са сърдечно-съдовите болести. Това сподели ръководителят на Дружеството на кардиолозите проф. Мария Токмакова. и шеф на шеф на Отделението по кардиология в УМБАЛ „ Св. Георги ” – Пловдив.

Сред най-често срещаните аргументи за сърдечна непълнота в Европа лекарите регистрират коронарната болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, както и предсърдното мъждене.

Рисковите фактори за болестта

са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане. Всички те са свързвани с метода на живот, предизвестяват медиците. „ В България достъпността до експерти, до медикаменти и нови технологии е доста висока, само че няма задоволително осведоменост измежду обществото и осъзнаване на казуса ", съобщи проф. Пламен Гацов, шеф на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София.

В 13 български градове, измежду които и Пловдив ще се проведат конференции, на които експерти ще осведомят хората за признаците и рисковете за развиване на сърдечна непълнота.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР