151 пациенти от региона и съседни области са преминали от

...
151 пациенти от региона и съседни области са преминали от
Коментари Харесай

Развиват високоспециализирана очна хирургия в болницата в Горна Оряховица

151 пациенти от района и прилежащи области са минали от 1 януари досега през Отделението по очни заболявания на МБАЛ „Свети Иван Рилски“. Това заяви доктор Илияна Донева, шеф на отделението.
 go  go1
За интервала са осъществени общо 116 хирургични интервенции, като 87 от тях са огромни интервенции за премахване на катаракта на окото, а 29 – по-малки. До края на септември осъществените интервенции по клинични пътеки са 35. За съпоставяне за цялата 2017 година, осъществените интервенции на катаракта са към 100 на брой.

От няколко години приоритет на екипа е развиването на съвременна високоспециализирана очна хирургия – интервенция на катаракта посредством факоемулсификация (б.а.ултразвук), слагат се меки вътреочни лещи. От декември 2016 година в отделението е внедрен нов уред „ Визалис 100 “, създаден от немската компания „ Цайс “, с който се правят безболезнено и бързо факоемулсификациите, като цялата процедура трае към 15 минути.

Тези интервенции са щадящи за пациента, като междинният престой в лечебницата е един ден. Поставянето на изкуствената леща се поема от РЗОК, по-късно пациентът заплаща лещата.
Отделението по очни заболявания работи със здравната каса по четири клинични пътеки – № 130 за оперативни процедури върху придатъците на окото с огромен размер и трудност, №131 – други интервенции на очната ябълка с огромен размер и трудност, №133 – консервативно лекуване на глаукома и съдови болести на окото и неперфоративни контузии и № 134 – консервативно лекуване при инфекции и възпалителни болести на окото и придатъците му.

Освен това се прави активност и по три амбулаторни процедури, в това число № 19- оперативно премахване на катаракта.

„В отделението работят двама лекари със компетентност „Очни болести“ и три медицински сестри. То разполага с пет хирургични кревати и пет места за крактотраен престой. За настоящата година през отделението са минали пациенти от Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена, Златарица, Трявна, Свищов, Силистра и Русе“, добави доктор Донева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР