150 текстилни фабрики в Бангладеш преустановиха работа за неустановен период

...
150 текстилни фабрики в Бангладеш преустановиха работа за неустановен период
Коментари Харесай

150 текстилни фабрики в Бангладеш спряха работа заради протести в отрасъла

150 текстилни заводи в Бангладеш преустановиха работа за непостоянен интервал от време. Това се случва в миг, в който браншът е разтресен от претенции за нарастване на заплатите, довели до митинги, конфликти и погроми в някои предприятия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

От предишния месец Бангладеш е обзет от митинги, преразстнали в принуждение, на служащи от текстилната промишленост, които желаят нарастване на заплатите. Най-малко трима служащи починаха по време на насилието, в което се изродиха митингите, а над 70 заводи бяха изпотрошени от протестиращите, съгласно данни на полицията.

Комисия от текстилния бранш, формулираща предложенията за минимална заплата, в бранша, предложи по-рано през седмицата нарастване на базовата месечна заплата с 56,25% за 4-те милиона текстилни служащи. Така заплатата щеше да стане 12 500 бангладешки по този начин (104 евро). Предложението бе несъмнено като смешно и беше отхвърлено от синдикатите незабавно.

В четвъртък към 15 000 служащи влязоха в конфликти с полицията на автомагистрала и изпотрошиха няколко текстилни заводи. Полицията подаде недоволства против 11 000 души, които не разпознава пред медиите.

Вчера 150 текстилни заводи преустановиха работа в огромните промишлени градове Ашулия и Газипур, северно от столицата Дака. Това стана на фона на опасения от нови стачки и митинги на служащите в бранша. Работодателите считат стачните дейности на служащите за противозаконни и се позоваха на член от конституцията, допускащ им, съгласно тях, да преустановят работата на фабриките си.

Протестите в текстилния бранш са огромно предизвикателство за ръководството на премиерката на Бангладеш Шейх Хасина Вазед, която управлява страната с желязна хватка от 2009 година През януари тя ще се бори за преизбиране.

3500-те текстилни заводи на Бангладеш съставляват към 85% от 55-те милиарда $ годишен експорт на страната и доставят продукция за доста фамозни международни марки, като " Зара " или " Ейч енд Ем ". Но изискванията на труд, при които работят огромна част от 4-те милиона заети в бранша, множеството от които са дами, са пагубни, отбелязва Франс прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР