150 нови рекламни пана ще бъдат прибавени към съществуващите в

...
150 нови рекламни пана ще бъдат прибавени към съществуващите в
Коментари Харесай

София слага 150 нови реклами в центъра заради велоконцесия

150 нови рекламни пана ще бъдат прибавени към съществуващите сега в центъра на София за реализирането на концесията на Столична община за отдаване на колела чартърен. Новите детайли ще са с повърхност от 2 кв. м. и голямата част от тях ще се разположат по бул. " Витоша " - 37 бр., бул. " Васил Левски " - 59 бр. и по ул. " Солунска " - 30 бр.  Това стана ясно през днешния ден, когато след 8-годишни премеждия Столичният общински съвет дефинитивно реши да даде за 8 година отдаването на колела чартърен на сдружението " София Байкс ". То е обвързвано с компания " Моушън артс " ООД, която се занимава с рекламата в метрото на София. През 2017 година СОС избра " София Байкс " след конкурс, в който участваха още 3 компании и консорциуми. Последваха тъжби пред Комисия за защита на конкуренцията и правосъдни обжалвания, като м.г. Върховният административен съд постанови СОС да продължи процедурата, спазвайки дадените й правосъдни инструкции.

Допреди дни ръководещите в София твърдяха, че 150- те ситилайта няма да се слагат занапред,  а ще се употребява съществуващата рекламна инфраструктура. Днес обаче опозицията осведоми, че става дума за нови детайли, което ГЕРБ не оспори. Борис Бонев от " Спаси София " и представителите на Българска социалистическа партия разясниха, концесията е направена по този начин, че тя в действителност е за реклама и че оттова ще се генерират сериозните доходи. Заявено бе и че конценсионерът няма да има сериозен тласък да развива отдаването на колелета чартърен. Дори в противен случай - за нещо ще е по-изгодно велосипедите да не се употребяват, с цел да не се чупят и да не се постанова да се ремонтират.

" Още през 2016 година разясних, че прогонзите доходи от реклама са мощно занижени, а разноските за поддръжката на велосипедите- мощно повишени. За 8 година концесионерът би трябвало да вложи 1,15 млн. евро и да заплати такса в размер на 850 000 евро. В контракта е заложено, че приходите от 1 ситилайт ще са към 450 лева месечно, откъдето са изведени и 12% като концесионна такса. Практиката обаче е посочила, че те са двойно повече - 450 евро. В същото време е очакван централен офис на концесионера, в който наемната цена е 50 лева за кв.м ", уточни Милка Христова от Българска социалистическа партия. 

Управляващите не оспориха тези числа и дадоха отговор, че реализирана концесия е добър старт за отдаването на общински колела чартърен и че те в никакъв случай не са крили, че развиването на активността е обвързано с отдаването на реклама. " Никой не е крил, че разменната монета е рекламата. Тези по-малки детайли са допустимата рекламна форма на фона на опитите за изчистването на образната среда и безразборната пъстрота, с което се пробва да се прави Столична община ", отговори Прошко Прошков от обединението ГЕРБ-СДС.   " Важното е въпреки всичко, че в един миг стартираме отнякъде. След много години имаме шанса да стартираме с 33 станции и с 400 велосипеда и с опцията хората да се придвижват съвсем изцяло гратис, тъй като в множеството първите 30 мин. ще са изцяло задоволителни да стигнеш до мястото ", добави зам. шефът на транспортната комидия Зафир Зарков от ГЕРБ.

Както " Сега " писа, концесията планува " София Байкс " да заплаща прогресивна такса на Столична община. През първата година тя ще е 30 000 евро без Данък добавена стойност, през втората - 50 000, през третата- 60 000. През 4-а и 5-а таксата ще е по 80 000, през 6-та - 100 000, а през 7-а и 8-а - по 150 000 евро. " София Байкс " би трябвало да направи и вложения във веломрежата на стойност 1,15 млн. евро без Данък добавена стойност. Сдружението би трябвало да построи 33 стоянки, на първо място в централната част, на които ще се оферират общо 400 колела. Първите 30 минути с тях ще са безвъзмездни, след което таксата не би трябвало да е по-висока от 1 лева за час. Ще се продават и еднодневни и месечни велосипедни карти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР