15-тото поредно издание на един от малкото международни турнири за

...
15-тото поредно издание на един от малкото международни турнири за
Коментари Харесай

Мануел Марков: Всички академии в Европа знаят за турнира БУБА Къп Емануил Божков“

15-тото следващо издание на един от дребното интернационалните шампионати за 12-годишни момчета у нас – „ БУБА Къп Емануил Божков “ започва през днешния ден. Столичният клуб ще одобри в зала „ Триадица “ отборите на испанския Валенсия, гръцкия Арис, сръбския ФОКА (Крагуевац) и австрийския Виена Юнайтед.

В първия мач от програмата един против различен се изправят възпитаниците на Емилия Кръстева и момчетата от отбора на Валенсия. Срещата стартира в 18:15 ч.

По мотив шампионата беседваме с един от основните настоящи лица по организацията на „ БУБА Къп Емануил Божков “ и треньор в детско-юношеската школа на БУБА Баскетбол Мануел Марков.

- Господин Марков, по какъв начин съумява клубът да резервира шампионата БУБА Къп толкоз години?

- Наистина 15 години са доста дълъг интервал от време и в България не сме привикнали да виждаме обещано събитие, камо ли детски шампионат да има такава история. БУБА Баскет постоянно е успявал с помощта на екипната работа и на това, че клубът се трансформира в една общественост. Много хора подценяват това, само че аз съм щастлив, че има толкоз доста хора към клуба – другари, родители, играчи минали през школата, които постоянно са подготвени да оказват помощ.

- А по какъв начин се роди концепцията за неговото основаване преди 15 години?
- Идеята се роди преди 15 години, когато участвахме на шампионат в Болоня и взехме решение да създадем наше събитие. Идеята беше да бъде за тази възрастова група, тъй като това е добър старт и дава мотивация на дребните баскетболисти да се трудят и да упражняват съществено. Тогава ни поддържа Емануил Божков, който хареса концепцията и условията му бяха всичко да е на най-професионално равнище. След гибелта му, кръстихме шампионата на негово име. С помощта на неговия наследник Георги и цялата фамилия Божкови продължаваме традицията.

- Радва ли се на интерес от страна на други тимове, по какъв метод избирате кои тимове да вземат участие в шампионата?
- Разбира се. След толкоз години несъмнено всички академии в Европа знаят за шампионата и искащи не липсват. Признанието, което получихме от ФИБА, включвайки конкуренцията в формалния си календар също е нещо, което притегля тимовете да вземат участие. Избираме тимовете след връзка с тях. С множеството участници имаме дълготрайни партньорства и те ни връщат визитата и ни канят на посетители. Това ни дава добра основа за интернационалния календар с мачове, на което ние доста държим.

- Кои тимове ще вземат участие в шампионата?
- Тази година имаме участник от Евролигата – Валенсия, които съумяха да изградят една от най модерните баскетболни школи в Европа. Арис Солун – клубът, от който стартира кариерата на Сашо Везенков. Виена Юнайтед – един много разрастващ се клуб, с който работим доста добре. И несъмнено нашите сръбски другари от Крагуевац.

- Кое е най-хубавото нещо, което се чували за шампионата?
- Много хубави мнения съм чувал. Моето мнение е, че един шампионат би трябвало да бъде проведен на допустимо най-високо равнище без значение дали е за 12-годишни деца или за мъже. Може би с помощта на тази наша философия всички участници остават удовлетворени. Лично за мен най хубавата противоположна връзка беше от Реал Мадрид, които останаха прелестно сюрпризирани и удовлетворени от организацията.

- Кой тим е взел участие най-вече пъти през годините?
Може би Фока Крагуевац – клуб, с който сме в доста близки другарски връзки и съдействието ни е доста по-голямо от съответния шампионат.

- Кой тим е печелил най-вече купи?
- Именно Фока Крагуевац.

- Как се посреща обаче от българската баскетболна общност шампионата?

- Срещаме много положително отношение. Фактът, че сега медия като Вашата демонстрира интерес е задоволително доказателство. Благодаря на вас и на всички ваши сътрудници спортни публицисти за отразяването. Надявам се сътрудниците от другите клубове да намерят време и да участват в залата, тъй като несъмнено това, което ще видят ще бъде потребно за тях.

- А по какъв начин се посреща от самите ученици на БУБА Баскетбол шампионата?
Определено са доста разчувствани. Всички упражняват интензивно, несъмнено за тях това е нещо огромно. Емилия Кръстева задоволително добре ги е убедила, че им предстоят мачове против доста мощни сформира и всички би трябвало да са подготвени за това.

- Как минава организацията по шампионата тази година?
- Мисля, че се оправям добре с организацията. Когато повече хора са въвлечени и обединени, нещата се случват по-лесно. Плюс това не го вършим за първи път и сме добре готови.

- Кои момчета взели участие в шампионата, през днешния ден са в професионалния баскетбол?
Иван Алипиев, Боби Младенов, Виктор Онудиуе от българска страна. Ненад Димитриевич и Михайло Йовичич от непозната.

- Какво носи на клуба този шампионат като страст?
- Турнирът носи доста страст, другарства, нови съдействия. Определено имидж. Разбира се Най-важното за нас е да носи наслада на децата, които вземат участие.

- Има ли деца искащи да упражняват баскетбол?
- Не можем да се оплачем от липса на интерес. Всеки ден одобряваме нови искащи. Опитваме се да им предоставим условия за развиване. Имаме страховит екип, с помощта на който клубът ни е сполучлив.

- С какво играта баскетбол се харесва на децата и юношите?
- България има солидни обичаи в баскетбола. Сега с Александър Везенков мисля, че от ден на ден млади ще имат фантазии и ще желаят да се занимават с баскетбол. Определено играта е бърза и атрактивна, което притегля младите.

- Последната една година бяхте част от клуб в Люксембург, за какво се върнахте вкъщи в обичания клуб?
- Независимо, че съм работил в Люксембург, постоянно съм се опитвал да бъда потребен и да оказвам помощ на БУБА. Както споделих при започване на диалога БУБА Баскет не е просто клуб, а едно семейство.

- Каква е разликата сред българските деца и тези в Люксембург, които се занимават с баскетбол?
- Навсякъде по света децата са положителни и забавни за работа. Трудно ми е да направя някакъв паралел. Може би българските баскетболисти са една концепция по-фокусирани в тренировките и имат по огромни фантазии и упоритости, свързани с баскетбола.

- Има ли положителни условия за баскетбол, изобщо за спорт в Люксембург?
- Не мисля че може да има някаква база за съпоставяне. Определено като зали и условия за работа в Люксембург са много напред. Все отново това е една от най-богатите страни в Европа. Също по този начин метода на администриране на шампионатите за подрастващи е радикално друг – тимовете в Люксембург имат три пъти повече мачове през сезона, като програмата за целия иден сезон е ясна в края на август. Това дава доста независимост за работа и за обмисляне на подготвителен развой и на участия в другарски шампионати. Мога да отбележа също, че родителите оказват огромна помощ, като доброволци в цялостната организация на клуба.

- Каква е мотивацията Ви да продължавате да се занимавате с детско-юношески баскетбол?
- Аз съм имал опцията да работя с мъжки и женски тимове, както и с национални гарнитури, само че несъмнено най-голямо наслаждение изпитвам да работя с подрастващи. Самите деца ме стимулират и съм сигурен, че до момента в който съм на една вълна, като връзка, ще се занимавам с това.

- Как ще наградите децата да упражняват баскетбол, да спортуват изобщо?
На първо място трява да знаят, че спорта е здраве. Определено за децата, които се занимават със спорт и учат съществено се отварят доста порти и възможностти за качествено образование. За други, професионалния спорт също е вероятен вид. Но най-важно е да вършат всичко на драго сърце и да се забавляват. Благодаря на Българска национална телевизия за интереса към шампионата!

Автор Вяра Илиева







Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР