15-годишно момиче почина, след като беше пребито при нахлуване на

...
15-годишно момиче почина, след като беше пребито при нахлуване на
Коментари Харесай

Иран срещу поколението Z: полицаи убиха от бой момиче в училище

15-годишно момиче умря, откакто беше пребито при навлизане на силите за сигурност в учебното заведение ѝ в Иран. Това заяви учителският синдикат, който прикани управляващите да спрат да убиват “невинни ” протестиращи.

Асра Панахи е умряла на 13 октомври, откакто “полицаи в цивилно облекло нападнали ” гимназия “Шахед ” в северозападния град Ардабил, заяви Координационният съвет на учителските синдикати.

Учениците били отведени в града за “идеологическо събитие ” на място, известно като център на митингите, провокирани от гибелта на Махса Амини. Някои от тях, които почнали да скандират против дискриминирането и неравенството. Те били “подложени на принуждение и обиди от цивилни и забулени дами ”.

След като били върнати в учебно заведение, още веднъж им бил нанесен побой, се споделя в изказване.

 Иран против поколението Z: служители на реда убиха от пердах момиче в учебно заведение

“След това една от ученичките на име Асра Панахи, за жалост, умря в болница. Друго момиче е в кома, а няколко възпитаници са задържани ”, гласи още известието.

По-късно държавната телевизия в Иран излъчи изявление с чичото на Асра. В него той съобщи, че тя е умряла от сърдечна непълнота.

Според парламентарния представител на Ардабил – Казем Мусави, момичето се е самоубило като глътнало хапчета.
Вълненията в Иран не стихват
и откакто стотици дами изгориха хиджабите си и подстригваха косите си в символ на митинг. Недоволството стигна и до тийнейджърките в страната.

Преди по-малко от месец гибелта на Масха Амини докара до невиждана вълна от демонстрации. 22-годишната иранка почина в ареста, арестувана за носенето на непочтено облекло.

“Иранските тийнейджърки са ядосани и гневни на статуквото и не се опасяват да го кажат онлайн и да излязат отвън алените линии ”, написа в Twitter Холи Дагрес, специалистка по въпросите на Иран към тинк-танка “Атлантически съвет ”.

В диалог за Yahoo тя прецизира, че става въпрос за девойки, родени в интервала 2000-2010 година или по този начин нареченото Поколение Z.

Schoolgirls in ❤️

— Sofia Ukraini (@SlavaUk30722777)

Международното право изисква всеки, който е под 18, да не бъде затварян с нарушители над 18 години. В момента в Иран това постоянно се погазва.

“Това е законово условие, а не рекомендация ”, акцентира Дагрес.

На въпроса какъв брой почти тийнейджърки има задържани сега, министърът на образованието отговори уклончиво, че те не са повече от 200-300.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР