15 деца в Петрич и 11 в крумовградското село Токачка,

...
15 деца в Петрич и 11 в крумовградското село Токачка,
Коментари Харесай

Хранително натравяне: 15 деца са в болница от едно и също училище

15 деца в Петрич и 11 в крумовградското село Токачка, незабавно потърсиха здравна помощ откакто са обядвали в училищен столове.

В стола на СУ " Никола Вапцаров " в Петрич, в който всеки ден се хранят 130 деца. След обяда през вчерашния ден, доставен от кетъринг компания, 15 от тях се оказват в болница.

15 са към този момент постъпилите в болница

Притеснени родители и плачещи деца със признаци на хранително натравяне - такава е обстановката с възпитаници от учебно заведение " Никола Вапцаров " в Петрич през вчерашния ден, откакто всички обядвали в ученическия стол.

“В момента, в който го взех от учебно заведение, детето беше на двора и повръщаше, и викаше - Помощ, мамо, помощ. Много ме боли коремчето, желая да ме заведеш на доктор ", сподели Вили Малчева, майка на 6-годишно дете.

Въпреки първичния потрес и съществени недоволства, децата към този момент са добре.

Състоянието на 13-те деца, признати през вчерашния ден, към този момент е овладяно

“Всички деца по моя информация, персонално се уверих в това, са в положително общо положение, без признаци на дехидратация, без някакви субективни недоволства и единственото, което срещнах при тях е уплахата. Явно през вчерашния ден, са били много уплашени, само че все още обстановката е овладяна и децата са спокойни ”, сподели доктор Маргарита Гетова.

Фирмата, осигуряваща кетъринга в учебното заведение не дава отговор на телефоните си през целия ден, а от БАБХ и РЗИ обявиха за bTV, че е осъществена инспекция на компанията още през вчерашния ден, а  в понеделник ще бъдат ясни и резултатите от нея.

Те са се почувствали зле, откакто са яли храна в учебното заведение си

Идентична е обстановката с 11 деца от учебното заведение в крумовградското село Токачка, които търсят здравна помощ, два часа откакто обядват риба в стола. 

“Аз изначало помислих че са заболели, след това едното дете стартира да повръща ”, добави фелдшерът в ОУ Пейо Яворов Кремена Кехайова.

След обзор в незабавното, две от децата са признати в болничното заведение в Кърджали. Състоянието им е положително. Останалите са ориентирани за домашно лекуване. 

Някои от учениците са споделили с родителите си, че преди обяда са яли пица

“По време на огромното междучасие и по-късно те закусват от близкия магазин, има и такива възпитаници, които са консумирали пица. Не имам вяра нали, да е натравянето да е от рибата ”, сподели шефът на ОУ “Пейо Яворов ” Ирфан Юмерходжа.

Директорът на учебното заведение в Петрич пък, счита, че точно храната в стола е станала причина за натравянето на учениците и акцентира потребността страната да поеме тази активност, а не да се разчита на частни компании.

По-рано през днешния ден сходен случай имаше в крумовградското село Токачка

“Ние, малко неща можем да предприемем, първото, което сме подхванали, а точно прекъснахме изхранването, до момента в който излязат резултатите от РЗИ. Дали ще продължим по-късно, ще решим в учебно заведение ”, съобщи шефът на СУ " Никола Вапцаров " Живко Тулевски.

По-късно през днешния ден Областната дирекция по сигурност на храните в Благоевград затвори обекта в Петрич, където е била приготвена храната на децата, приети в болница със признаци на натравяне.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР