148 години от избухването на Априлското въстание ще бъдат отбелязани

...
148 години от избухването на Априлското въстание ще бъдат отбелязани
Коментари Харесай

Днес във Варна отбелязват 148 години от избухването на Априлското въстание

148 години от експлоадирането на Априлското въстание ще бъдат маркирани през днешния ден, 20 април, с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина във Варна.

Събитието ще стартира в 10:00 ч. и ще бъде съпроводено с боен обред по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за починалите герои.

Организатори са Община Варна взаимно с Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия, предава Moreto.net.

На тази дата през 1876 година избухва Априлското въстание - всеобщо въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по остарял жанр в Копривщица и е проведено от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е несполучливо, то съставлява самобитен пик на българското националноосвободително придвижване. Днешните оценки, които българските историци дават на висшия метежен акт на българския народ, е, че той, въпреки и незавършил с боен триумф, реализира друга своя съществена цел - политическата, т.е. националният протест против репресиите и лишението от независимост намират мощен и нечуван отзив в Западна Европа и Русия.

Въстанието е квалифицирано в разстояние на едвам 1 - 2 месеца, с което се изясняват неуспехите в организацията и хода му. Решението за въстание е взето от обособени деятели на Български революционен централен комитет, то не е подкрепено от нито една външна мощ и в последна сметка е резултат от напъните на неколцина апостоли. Показателен е фактът че опитите да бъде проведен импорт на оръжие от Русия са били възпрепятствани от императорското съветско държавно управление, нежелаещо независимо надигане на българите. По-сериозна подготовка за протест била осъществена единствено в IV и I окръзи. Единствено в IV окръг под ръководсвото на Георги Бенковски била основана непрекъснато настояща въстаническа милиция, контролираща подготовката за въстание. Трескавата подготовка правела усещане на локалните мюсюлмани и на османските управляващи. Сигурна информация за " предприятието " обаче те получили едвам след Оборище от участник в събранието - Ненко Терзийски от Балдово. От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на " мирната парадайса ". При опит да бъде хванат Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие полицията. Мюдюринът бил погубен, а в градчето била открита революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище популярното " Кърваво писмо ". Писмото е пренесено от 19 годишният Георги Салчев, който минал 5 часовия път от Копривщица до Панагюрище единствено за 2 часа. Точно преди Панагюрище, конят на преносителя на кървавото писмо издъхва от натоварването. Още следобеда на същия ден (20 април 1876 г.), съгласно с решението от Оборище за отбягване на неуспех, Георги Бенковски прибързано оповестил началото на българското въстание. Това избързване с десетина дни изненадало комитетите и повлияло отрицателно на цялата революционна акция. То обаче било наложено от самите условия. Предателството заплашвало с неуспех грижливо построената организация, както и психическата подготовка на народа за обезверени и решителни дейности. Избухването на въстанието в IV окръг довело до всеобщи арести на комитетски дейци в другите окръзи, стремително активизиране на нередовни турски елементи (башибозук) и дислокация на военни подразделения във всички по-големи български градове.

Подготовката на въстанието е осуетена от османските управляващи. Заловени са редица комитетски дейци като Никола Славков, а Георги Икономов е подложен под наблюдаване. Нанесен е изпреварващ удар в Горна Оряховица. Прави се опит за изпреварващ удар в Копривщица и Панагюрище. Започва прекачване на войски от Шумен в Търново, от Одрин в Пловдив и Пазарджик и други

През 1876 година на териториите на днешна България има 30 турски гарнизона / низам /. Турция се готви за война със Сърбия и за задачата активизира част от редифа. Части от низама и редифа пътуват към Сърбия и се намират в действителност в региона на въстанието, или доста покрай него.

Наличието на войски в доста градове оказва мощно въздействие върху подготовката и развоя на въстанието. Именно турските гарнизони постановат преместването на центровете на I революционен окръг от Търново в Г. Оряховица и на IV революционен окръг от Пловдив в Панагюрище. Наличието на огромни гарнизони в Шумен, Русе, Разград, Варна, Сливен, Видин, Пловдив и Пазарджик, не разрешават там въстанието да избухне. Избухването на Априлското въстание провокира подобен смут в турското военно командване, че то подвига армията, запасните и башибозука на свещена война.

Още в първия ден на въстанието (20 април) Високата врата и турското военно министерство дават заповед за готовност на запаса. За потушаване на въстанието е основан щаб в състав: Митхад паша, военния министър, Хюсеин Авни паша и главнокомандващия Абдул Керим паша.,,Душа ” на екипа е Мидхат паша – дотогавашен русенски валия, остроумен, сръчен и върл зложелател на българите, ръководител на комитета,,Сюлерге ” (метла), учреден за избиване на християните. Негови са думите, че,,Русия може да пристигна да освободи българите, само че до тогава няма да остави нито един жив българин. ” Военните интервенции се водят от висшите военачалници като Акир паша – валия на Русе, командира на II корпус Фазлъ паша, началника на Цариградския гарнизон Адил паша, коменданта на Одрин Хафъз паша, на София Хасан паша и други

Още на 21 април стартира прекачване с трен на 1 табур (800 души) от Одрин и 2 табора (1600 души) от Цариград за Пазарджик. На 22 потеглят още 4 табора. Всички те са от низама. На 23 април от София за Златица потегля полкът на полковник Хасан бей. На 24-ти от Чирпан в Пазарджик идва конен полк, който заварва локалните,редифи към този момент въоръжени. На 27 април в региона на въстанието идва артилерия от Одрин. Числото единствено на настоящата войска в региона на Пловдив и Пазарджик е 18 000 души плюс хиляди редифи и башибозук. Отделно против Дряновския Манастир и в Габровско работи 10 – хилядната войска на Фазлъ паша Издава се заповед за привличане на армия от Трапезунд и Кайро. Първа е атакувана Клисура от войски на Софийския гарнизон и редифи мобилизирани в Казанлък под командването на Хасан бей. След това те атакуват Копривщица. Перущица съумява да отблъсне черкезите и читаците – към 4000 души против 600 въстаници. На 27 април против градчето са изпратени 2 табора (1600 души) армия и 2 оръдия. Въстаниците удържат офанзивата до 31 май.

Срещу въстаниците в Средногорието е концентриран 10 000 постоянна войска с артилерия и към 3000 башибозук и черкези. Панагюрище е атакувано по всички правила на военното изкуство, тъй като Хафъз паша чака сериозна опозиция от,,Сърби ” и,,Московци ”. След погрома пашата заповядва да се избива популацията и да се взема всичко скъпо. Къщите са ограбени и запалени. Жените са изнасилвани. Лагерът на Еледжик е нападнат от софийската дивизия отпред с Хасан паша в две колони. Защитниците и цивилното население там са избити. Още по-трагична е ориста на Батак, където се посичат или изгарят живи повече от 3000 души. На 4 май в Брацигово от Еледжик идва Хасан паша. На 5 май идва и Рашид паша от Пловдив. Едва на 7 май след мощен артилерийски обстрел Брацигово пада. За потушаването на въстанието в Новосело и Кръвеник са привлечени войски от Плевен, Никопол и Русе. За мотивация на бойците са дадени пари. В Сливенски окръг четата на Стоил челник е атакувана от 6 роти низам и 500 души редиф. Турски войски разоряват и с. Бояджик, Ямболско.

Ботевата чета е шпионирана още на територията на Румъния. Дори има изложение на войводата. Военните елементи са в подготвеност. При слизането в Козлодуй на 17 Май, посредством депеша е заповядано да се насочат елементи от Видин и Русе. Подхождат войски от Берковица и Ниш. През Русе с транспортен съд са трансферирани и войски от Шумен. На 25 Май в Лом идва и Фазлъ паша. Общата бройка е към 2 дивизии против 200 четници. Времето ни лимитира да дадем още образци, само че анализът на сведенията и документите са красноречиви. Въстанието провокира суматоха измежду управниците на Турция. Те активизират голяма част от наличните войски, притеглят елементи от Мала Азия и Африка.

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието вземат участие едвам към 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното оповестяване на въстанието, подготвеността на османските управляващи за възможен протест след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, извънредно незадоволителното доставяне с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и цялостната липса на интернационална заинтригуваност изясняват бързият му и кървясъл край. За отбелязване е, че Априлското въстание е напълно българско дело, неговата подготовка и експлоадиране не са подкрепени от нито една външна мощ.

Според исторически сведения жертвите на турската войска са към 70 000 души.

Още преди края на въстанието съветският консул в Одрин Алексей Церетелев счита, че са разрушени към 200 села с общо население повече от 75 000 души. Според археолога Николай Овчаров, починалите са повече от 30 000 души.

Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са мотив за осъществяване на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото интернационално самопризнание на правото на българите да имат своя страна в етническите си граници,очертани към този момент от битката за църковна самостоятелност, глобено от всички Велики сили. Така Априлското въстание, въпреки и боен неуспех, директно води до най-големия политически триумф на българската нация до тогава. Отказът за реализиране на решенията на Цариградската конференция от страна на османското държавно управление води оповестяването на Руско-турската война, довела до освобождението на България.Въпреки че Априлското въстание не трансформира военната конюнктура в България то значително дава международен отзив на казуса с България позволен с Руско-Турската война.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР