146 бежанци са били евакуирани в понеделник от Либия в

...
146 бежанци са били евакуирани в понеделник от Либия в
Коментари Харесай

146 мигранти от Либия евакуирани в Италия

146 бежанци са били евакуирани в понеделник от Либия в Италия в взаимна интервенция сред ВКБООН, Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците и италианските и либийските управляващи.

Евакуацията е осъществена в съдействие с либийското Министерство на вътрешните работи.

Италия е първата страна, която е приела евакуирани от Либия от последната вълна на принуждение.

По-рано, новите италиански управляващи обявиха, че се вкарват по-строги ограничения против незаконната миграция, защото страната не може да се оправи с прииждащите всяка година по море стотици хиляди бежанци.

Групата, която включва и 46 деца, отделени от техните фамилии, е кацнала през днешния ден в Рим с полет от Мисрата, Либия. Хората ще бъдат настанени в центрове за незабавно настаняване.

Тази евакуация е витално значима за хората, изправени пред съществени закани и рискове в Либия, сподели Филипо Гранди, висш комисар на Организация на обединените нации за бежанците.

Ситуацията със сигурността в Триполи продължава да се утежнява. През последните дни въздушните удари лишиха живота на още цивилни и нанесоха материални вреди.

Призовава се интернационалната общественост да изтегля всички бежанци, които остават в центровете за задържане в Триполи, и да ги приведе в сигурност. С появяването на конфликти, които ще продължат, времето е от значително значение.

Повече от 3300 души са изложени на необикновен риск в центровете за задържане, покрай непосредствени или продължаващи конфликти.

Припомняме, че хиляди африкански мигранти, опитващи се да стигнат до Европа през Либия с примитивни лодки и кораби, бяха спасявани от удавяне и отвеждани в центрове в Триполи.

Либия се очерта като съществена директна точка за Европа за тези поданици на Африка, които търсят по-добър живот.

Това обаче се случва в хаоса на боевете сред съперничещи въоръжени групировки в страната.

Армията на метежния военачалник Халифа Хафтар нападна столицата Триполи. Той бе подсилен както от Русия, по този начин и от американския президент Доналд Тръмп, само че не и от американските институции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР