145 години от гибелта на Апостола на свободата почитаме тази

...
145 години от гибелта на Апостола на свободата почитаме тази
Коментари Харесай

Идеологът Левски: Историята на Васил, който се превърна в Апостола на свободата

145 години от гибелта на Апостола на свободата почитаме тази година.

Знаменитият облик на Левски се пази в сърцата на родолюбците, с цел да припомня постоянно за силата на човешкия дух и за пристрастеността към отечеството.

„ Истории, свързани с живота на Васил Левски, на неговото семейство са достигнали до нас с помощта на неговите племенници, на неговия първи братовчед Васил Караиванов, с помощта на моите прадядовци “, описа пред Novini.bg потомката на Васил Левски Христина Богданова.

Христина е една от 28-те живи роднини на Апостола, която пази загатна освен за великото дело на Левски, само че и за индивида Васил.

„ Всичките тези истории, които са доста топли, доста прочувствени, доста вълнуващи, ни разрешават в действителност да се докоснем до индивида Васил, да го забележим като дете в праха на бащината му къща по какъв начин е играл, какви са били другарските му връзки, в какво семейство е учтив “, означи Христина Богданова.

Потомката на националния ни воин разказа родителите на Левски като необикновено българско семейство на почтени и стойностни хора. Именно в такава среда е бранш дребният Васил, с цел да се трансформира в Апостола. Мисията си да се бори за свободата на родината Левски осъзнава още като дете, изяснява Богданова.

Един ден той и майка му Гинка се връщат от лозето. По пътя двамата биват нападнати от заптиета. Майката и сина се прибират вкъщи бити и унижени. Раните им заздравяват, само че чувството за неправда пали у дребния Васил искрата.

„ Мале, един ден аз ще отмъстя за това “ – тези думи, отправени към баба Гина, бележат началото на героичната борба, на която Левски се посвещава.

„ Той е закърмен и е учтив с невероятна любов към живота, към индивида и към Бог “, уточни родственичката му.

По думите й в България има в действителност почтени хора и такива, които вършат с доста обич и с доста увереност това, с което са се захванали.

„ Това е един от най-ценните уроци, които съм научила от него – да можеш да правиш избори, да поемаш отговорността за тези избори, без значение от цената, която би трябвало да платиш “, уточни още родственичката на Апостола.

Вижте цялото изявление с потомката на Васил Левски Христина Богданова по-късно тук.

По материала работиха Галя Георгиева и Веселина Спасова
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР