14 български компании влизат в тазгодишната класация на 100-те най-големи

...
14 български компании влизат в тазгодишната класация на 100-те най-големи
Коментари Харесай

Аурубис България в Топ 5 на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа

14 български компании влизат в тазгодишната ранглиста на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа - SEE TOP 100. Това е 14-то подред годишно издание на класацията, изготвяно от SeeNews и оповестено през днешния ден.

Преработвателят на мед и един от водещите международни снабдители на цветни метали - “Аурубис България ” АД, е най-добре представилата се българска компания, заемайки 4-то място в новото издание на SEE TOP 100, с доходи през 2020 година в размер на 2,8 милиарда евро. Сред топ 5 български представители се подреждат още “Лукойл Нефтохим Бургас ” АД (20-та позиция с доходи за 2020 година в размер на 1.54 милиарда евро), “Национална електрическа компания ” ЕАД (29-та позиция и доходи за 2020 година в размер на 1.31 милиарда евро), „ ЛУКОЙЛ България ” ЕООД (40-та позиция и доходи за 2020 година в размер на 1.10 милиарда евро), “БиЕй Глас България ” ЕАД (49-та позиция и доходи за 2020 година в размер на 938.5 млн. евро).

На фона на световния стопански спад, провокиран от Ковид пандемията, общите доходи на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа (ЮИЕ) също бележат намаляване със 7% до 120 милиарда евро през 2020 година, спрямо рекордно високите 129,3 милиарда евро, реализирани от топ 100 фирмите година по-рано.

И до момента в който спадът в приходите на най-големите компании в района е едноцифрен, то тяхната комбинирана облага се свива с една четвърт до 3,5 милиарда евро, заличавайки тригодишен растеж в облагите, съгласно проучването на SeeNews.

Лидерите в класацията

За седма поредна година Automobile Dacia, поделение на френската Renault, остава отпред в класацията, макар спадове по всички индикатори - приходите ѝ понижават с 26% годишно до 3,8 милиарда евро, а облагата ѝ се свива с повече от половина до 61 милиона евро. Заради рецесията с Ковид, компанията приключва индустриална активност за повече от месец. Освен това, сходно на други автомобилни производители, Dacia се сблъсква със сериозен дефицит на полупроводници, което я принуждава да прекрати производството на няколко пъти. Дори и тази композиция от неподходящи фактори не съумява да я измести от първото място в генералното класиране.

За първи път, откогато SeeNews стартира да разгласява своята ранглиста на най-големите компании в Югоизточна Европа преди петнадесет години, търговците на едро и дребно изпреварват петролния и газов бранш, като заемат лидерски позиции във връзка с общите доходи, облагата и броя на участниците в класацията. " Силното показване на бранша се дължи на развиването на електронната търговия заради рестриктивните мерки за придвижване на хора, по-лесните онлайн разплащания и създаването на нови финансови благоприятни условия. Пандемията от Ковид форсира една наклонност, която към този момент се наблюдаваше от няколко години “, разяснява Невена Кръстева, основен редактор на SeeNews.

От друга страна, комбинираните доходи на петролните и газовите компании в SEE TOP 100 понижават с една четвърт заради икономическия спад, ниските международни цени и възбраните за пътувания, което трансформира бранша в най-големия губещ в класацията. Глобалната ориентировка към зелена сила оказва мощно въздействие и върху тактиките за развиване на петролните и газовите компании, принуждавайки ги да диверсифицират активността си.

Въпреки вложенията от милиони евро в поддръжка на бизнеса, стопанските системи в района се свиват с към 6%. В страни, в които туризмът генерира огромен дял от брутния вътрешен артикул, икономическото стесняване е най-силно изразено, надхвърляйки 15% в Черна гора. Преките задгранични вложения, главен мотор на растежа в района, също понижават внезапно.

За класацията

SEE TOP 100 е годишна ранглиста на най-големите компании в Югоизточна Европа по общ доход за фискалната година, завършила на 31 декември 2020 година Проучването включва и ранглисти на най-големите банки и най-големите застрахователи в района.

Повече за последното издание на SEE TOP 100, както и цялостната ранглиста
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР