14 700 производства по молби за международна закрила стоят на

...
14 700 производства по молби за международна закрила стоят на
Коментари Харесай

Служители в бежанските центрове: Уволненията в ДАБ ще достигнат скоро броя на мигрантите

14 700 производства по молби за интернационална протекция стоят на трупчета

319 са чиновниците на Държавната организация по бежанците, които са освободени или са напуснали виновната си работа от 2022 година насам. 70 са случаите единствено от началото на 2023 година.

В миг, в който мигрантският напън над България пораства, държавната конструкция призвана да се оправя с казуса се обезкървява, пишат в отворено писмо до най-високите етажи на властта чиновници в настанителните и директни центрове към Държавната организация по бежанците (ДАБ). 

Хората, които непрекъснато обработват бежанския поток в центровете на ДАБ в София и Харманли и в Пъстрогор са адресирали паниката си до министър ръководителя Денков, ръководителя на Народно събрание Желязков, омбудсмана Ковачева, вътрешния министър и други виновни лица в страната. 

“Наблюдава се наклонност за увеличаващ се миграционен напън, съпроводен с преднамерено намаляващ експертен състав на ДАБ при Министерски съвет. За това приказва и обстоятелството, че към месец септември 2023 r. има към 14 700 неприключени производства по молби за интернационална протекция. Основната причина за невъзможността от привършване на посочените преписки е точно неприятното ръководство на процесите в Агенцията ”, пишат разтревожените чиновници на бежанската организация. 

Според тях казусът е в неприятните условия на работа и най-много в некомпетентността на зам.-председателя на ДАБ Димитър Киров, който на процедура ръководи еднолично организацията, тъй като председателката Марияна Тошева пътува постоянно в командировки из страната и по интернационалните срещи, както позицията й изисква. Авторите на писмото сигнализират още, че решенията на ръководителя ДАБ за предоставяне на леговище не се записват електронно, а се съхраняват единствено на хартия, което носи риск от операции. 

От отворено писмо на чиновниците излиза наяве, че през 2022 година са назначени 175 души, а уволнени или напуснали са 249. За 2023 година съотношението е 85 към 70. За същия интервал в организацията са постъпили 13 244 молби за приемане на интернационална протекция и хората в центровете изнемогват.

„ Текучеството на личния състав може да бъде избран като един от основните индикатори за цялостната система на ръководство на Държавната организация за Бежанците към Министерски съвет “, допълват загрижените за миграционния проблем чиновници на бежанската организация.













Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР