14 000 полицаи ще следят за сигурността в деня на

...
14 000 полицаи ще следят за сигурността в деня на
Коментари Харесай

14 000 полицаи ще охраняват вота в неделя

14 000 служители на реда ще наблюдават за сигурността в деня на изборите на 27 октомври. Органите на реда имат задачата да наблюдават освен за обезпечаване на спокойното протичане на вота, само че и за защитата на бюлетините при разнасянето им, както и за обезпечаването на самите секции.

В София с изключение на изборни комисии ще се охранява и общинската изборна комисия, която ще приема протоколите в зала „ Арена Армеец”. Именно там ще се намират трите приемателни пункта, макар че ЦИК предложи те да са на разнообразни места.

В столицата 170 патрулни коли ще ескортира бусовете с протоколи и бюлетините от секциите до зала „ Арена Армеец”. Все още не е явен броят на служителите на реда, които ще охраняват залата, само че е ясно,че входът към нея ще бъде единствено един.

В подготовката на изборите от Министерство на вътрешните работи са направили обследвания на печатниците за бюлетините. Те са 3 в София, една в Пловдив и една в Плевен.

„ Във всичко области и места, където се съхраняват изборните бумаги и бюлетини, има денонощна полицейска защита ", увери контрольор Красимира Стоядинова от Столична дирекция на вътрешните работи. Специален щаб в Министерство на вътрешните работи ще следи за секване на всички опити за пазаруване на гласове.

До сегашния миг има 365 сигнала за нарушаване на изборния развой, 31 са формираните производства, 11 са арестуваните лица, написани са 4 акта”, съобщи на собствен ред зам.- шефът на Националната полиция старши комисар Тодор Гребенаров.

Хората, които са с изтекла, изгубена или изчезнала персонална карта, ще могат да гласоподават в изборния ден със особено уверение, като бюрата на Министерство на вътрешните работи за издаването на този документ ще работят в събота и в неделя. Тези удостоверения обаче ще важат единствено през изборния ден, с цел да могат да упражнят правото си на глас, само че не и за балотажа на 3 ноември. За тогава би трябвало да се издадат нови.

До този миг са издадени над 61 000 персонални карти, а от 22 до 23 октомври са издадени общо 321 удостоверения. Пожарната към този момент е издала наставления на комисиите по какъв начин да обезопасят изборния ден, като са тествани 5145 обекта. Секциите в страната са 11 886, а тези с преносима урна 181.

Над 2100 са записаните в ЦИК наблюдаващи, които ще наблюдават за неточности и нарушавания на изборите. Международните организации са две – от общинския офис в естонската столица Талин и от ПАЧИС. Българските Неправителствени организации -та които ще имат свои представители са общо 13.

От ЦИК подсетиха, че в деня на изборите камерите в школата ще бъдат изключени от 7.00 до 20.00 часа, както на първи, по този начин и на втори тур. След изборите общините би трябвало да предадат описите в ГРАО, които пък да ревизират дали някой не е дал своя вот в нарушаване на закона – два или повече пъти. Жалбите от началото на акцията са 252, а сигналите 87.

Общият брой на гласоподавателите е м алко над 6,227 млн. души, чужденците от Европейски Съюз с право на глас и с адрес у нас са 770. Кандидатите, които се борят за локалната власт са общо 36 251. Най-голямата листа за общински съветници е в София, следвана от Пловдив, Благоевград и Шумен. Забраняват лова на дивеч в неделя и на балотажа Забраняват лова на дивеч в деня на вота в неделя, оповестява БНР.

Заповедта е на шефа на Агенцията по горите и към този момент е изпратена до ловните дружини.В регионите, където няма определен кмет на първи тур, възбраната ще бъде в действие и за деня на балотажа, 3 ноември. По традиция ловът се не разрешава в изборния ден, с цел да се предотвратят произшествия по време на ловните излети. От Националното ловно-рибарско съдружие обаче прецизират, че в заповедта е посочено само, че няма да се утвърждават графици за колективен лов. Според тях това би трябвало да значи, че притежателите на разрешителни за самостоятелен лов могат да отстрелват позволените за сезона типове. Инициативният комитет за отбрана правата на българските ловци упорства това да се запише категорично в писмото до горските. Освен това членовете на комитета са на мнение, че заповедта не е задоволително ясна и упорстват да се посочи, че възбраната за ловуване в цялата страна ще е в действие единствено за изборния ден - 27 октомври, а за 3 ноември там, където няма да се организира балотаж, да се направи спомагателен график и в тези региони да се ловува.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР