130 малчугани от Община Павликени не са записани през учебната

...
130 малчугани от Община Павликени не са записани през учебната
Коментари Харесай

130 деца от Община Павликени не са записани в първи клас

130 малчугани от Община Павликени не са записани през образователната 2017/2018 година в предучилищни групи и в първи клас. Това заяви Катя Димитрова, шеф на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация.

Причината е, че всички деца са или в чужбина или са отпътували със фамилиите си в други градове. Родителите на малчуганите са на гурбет в Белгия, Италия, Англия, Германия и други и няма противоположна информация по кое време ще се завръщат и дали са записани на учебно заведение там. 60 деца са на петгодишна възраст, а 70 – на възраст за първи клас. Родители от малцинствата на седем първокласници от Павликени и село Върбовка пък отказали да запишат хлапетата на учебно заведение. Те са заявили това устно пред шефовете на школата по сегашен адрес с неразбираемите претекстове, че „детето нямало потребност да учи“.

„Екипите по обгръщане на всички деца в учебно заведение в Общината са стиковани“, увери Димитрова.
Тя уточни и стъпките, посредством които родителите ще бъдат накарани да пратят децата си на учебно заведение. Първо персонално шефовете на образователните заведения ще посетят тези фамилии и ще беседват с тях. Ако някой от тях прояви настъпателност или твърдоглавие, ще се намесят общински служители. Ако и това не помогне, от Общината ще изпратят сигнал до „Социално подпомагане“ за нередовните възпитаници. Катя Димитрова осведоми, че сега вървят промени в общественото законодателство и в тези случаи на фамилиите ще им бъдат спирани обществените помощи.

151 първокласници ще прекрачат учебния предел в Община Павликени на 1 септември. В първия образователен ден на децата ще бъдат подарени нови книжки със стихотворения на Цанко Церковски, издадени благодарение на кметската администрация, както и“Родолюбива азбука“.

Седем са сега учебните заведения на територията на общината, напомни пък кметът инж. Емануил Манолов. Това са Професионалната гимназия по земеделски технологии „Цанко Церковски“ и СУ „Бачо Киро“ в Павликени, както и главните учебни заведения по селата Бяла църква, Върбовка, Караисен и Батак.

„Училището в Караисен през новата образователна година ще действа единствено с 25 ученика и най- евентуално с 12 учители“, сподели инж. Манолов.

По негово предложение, школото щеше да бъде закрито, само че от МОН отхвърлиха да го затворят. Кметът посочи, че е предложил алтернатива- превоз на децата с нов учебен рейс до Павликени, където им е бил обезпечен актуален образователен развой – с мултимедии, интерактивно образование, със занималня, столово хранене и съвременна база.

В момента в учебното заведение, чията прехрана е все по- непостижима за Общината, децата ще учат в маломерни паралелки, а именно- първи с трети клас, втори с четвърти клас, и пети дружно със седми клас. Освен това има и проблем с педагогическия персонал- интерес от страна на учителите липсва, част от тях са пенсионирани тази година.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР